Obavijesti

News

Komentari 498

Glavaš gradi kamp za obuku svoje garde - kupili su zemlju

Glavaš gradi kamp za obuku svoje garde - kupili su zemlju
10

Branimir Glavaš je, neslužbeno se doznaje, odlučio svojoj gardi osigurati puno veći prostor. Već na proljeće SSG će dobiti osam hektara poligona za vježbanje

VIDEO

Hvala vam što ste imali hrabrosti obući ove odore i pristupiti Slavonskoj sokolskoj gardi. Ovo je početak novog vremena gdje će se braniti kršćanstvo i hrvatska opstojnost na ovim povijesnim, nacionalnim i državnim prostorima, rekao je samouvjereno Branimir Glavaš pripadnicima svoje Slavonske sokolske garde, koju je osnovao prije više od mjesec dana.

I dok javnost još raspravlja o pravoj ulozi garde u kojoj je 30-ak mladića, ona se svakodnevno širi. HDSSB je objavio javni poziv mladićima i djevojkama iz cijele Hrvatske da se prijave u postrojbu SSG-a i do sada su putem stranice na Facebooku i njihove internetske stranice primili još nekoliko stotina prijava. Obavljena je prva selekcija prijava i za oko mjesec dana HDSSB će dobiti još jedan vod s 31 pripadnikom

Kako članovi SSG-a, u kojima sad već ima i djevojaka, svakodnevno vježbaju i treniraju, koristeći pritom unajmljene sportske dvorane u Gradu, Glavaš je, neslužbeno se doznaje, odlučio svojoj gardi osigurati puno veći prostor. Već na proljeće SSG će dobiti osam hektara poligona za vježbanje koji će umnogome nalikovati vojnom poligonu za treniranje kondicije, izdržljivosti, razvijanje sposobnosti i snalaženje u ratnim taktikama, nešto nalik Bootkampu.

Snimo čitatelj

Na poligonu će pripadnici SSG-a također moći prakticirati i air-soft, simulaciju vojne strategije u kojoj se koriste replike pravog vatrenog oružja s plastičnim kuglicama kao punjenjem. Lokacija poligona još je tajna i Glavaš ju nije otkrio nikome, kao ni detalje o tome što će poligon sve sadržavati te što će mladići i djevojke u SSG-u na njemu prakticirati. Iako SSG i dalje izaziva kontroverze, zanimljivo je da je to treća postrojba koju je Branimir Glavaš na svojem ratnom i političkom putu oformio.

Snimo čitatelj

Naime, tijekom rata imao je zloglasni Glavašev BOB, potom je kao župan osječko-baranjski osnovao počasnu Sokolsku gardu grada Osijeka, koja još egzistira i kojoj je kupio 10 svečanih uniformi, da bi sad zaključio s formiranjem i opremanjem postrojbe SSG-a. A pripadnici garde su ponosni na angažman.

- Od početka smo znali kakva će to biti garda, kakve ćemo imati uniforme i što će biti naša dužnost. General nam je sve rekao bez sustezanja i meni se to svidjelo. Nitko nas nije silio na to niti nam je to obveza. Čak i sad, tko ne želi više biti dio toga, s obzirom na to da nas napadaju, može otići, ali nitko nije otišao - rekao je Toni Grcić (21) iz Osijeka, student i dugogodišnji član mladeži HDSSB-a, koji je od prvog dana na obuci.

Snimo čitatelj

Kaže, želi nešto učiniti za Slavoniju i mlade koji žive u njoj. Sličnu priču ima i Hrvoje Žanić (30), diplomirani ekonomist iz Osijeka, koji je zaposlen kao komercijalist. I on je u stranci već nekoliko godina i od prvog dana u SSG-u. S obzirom na to da je dugogodišnji sportaš koji je osvajao medalje i pravi je predstavnik SSG vrste, Glavaš ga je odabrao da bude budući zapovjednik novog voda SSG-a koji će se uskoro formirati. Žanić je također i na plakatima na kojima se pozivaju mladi da pristupe gardi.

- Nismo mi nikakva paravojska, crnokošuljaši, militantna postrojba koja predstavlja prijetnju, a nismo ni mažoretkinje i Glavaševe balerine, kako su nas nazivali u medijima.

Snimo čitatelj

- Naša uloga je čisto protokolarna, revijalna, i uz nas naši skupovi izgledaju svečanije. Uskoro ćemo i preuzeti redarstvene dužnosti pa će stranka na taj način i uštedjeti novac koji je do sada davala za zaštitare - kaže Hrvoje dodajući kako on na Glavaša nikad nije gledao kao na ratnog zločinca. 

Mladi Ante Kolobarić (24), student kulturologije iz Osijeka, sin je umirovljenog pukovnika HV-a i član HDSSB-a od punoljetnosti. Sretan je što je mnogo mladih zainteresirano za uključivanje u gardu.

- Jedino što je meni zasmetalo je što su nas nazvali fašistima, a mi na beretkama imamo hrvatsku šahovnicu. Nismo šovinisti, ne diskriminiramo - kaže. U postrojbi su i dvije djevojke.

Snimo čitatelj

- Dok nisam vidjela kako dečki u postrojbi izgledaju, nisam razmišljala o tome da se i ja priključim, no sviđa mi se baš taj dojam koji ostavljaju - strahopoštovanje i ponos, pa sam se i ja odlučila prijaviti. Trenutačno smo dvije cure u postrojbi i jednako intenzivno vježbamo kao i dečki. Uostalom, smatram da su žene jednako vrijedne i zaslužne kao i muškarci pa mi ne smeta da radim sve što i oni, čak i da budem redar na skupovima - kaže Marina Vakula (22) iz Osijeka, studentica fizike i informatike, koja i radi kao asistent na nastavi.

Snimo čitatelj

Tata joj je bio ratni dragovoljac pa zna gotovo sve o Glavašu i njegovu doprinosu u obrani grada. Smatra da će Branimir Glavaš Slavoniji donijeti samo dobrobit. A kakva je atmosfera u gardi najbolje opisuju riječi studenta elektrotehnike Dine Oreškovića (23).

- Što se mene tiče, mogu o nama pričati što god žele. Što nas više pljuju, mi smo jači i sigurniji da je to što radimo dobro. Iza nas stoji stranka koja neće dopustiti da nas se izvrgava ruglu i napada - kaže Orešković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 498
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava