Obavijesti

News

Komentari 0

Grčićeva poruka Mostu: Ova Vlada je izvukla zemlju iz krize

Grčićeva poruka Mostu: Ova Vlada je izvukla zemlju iz krize
8

'Ovo je i poruka našim budućim partnerima u idućoj vladi da zajedno nastavimo osiguravati stabilnost gospodarstva i rast BDP-a. Dokazali smo se da možemo'

VIDEO

Nedugo nakon što je DZS objavio da je rast BDP-a u trećem kvartalu iznosio 2,8 posto, konferenciju za novinare sazvao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Branka Grčića

Pokretanje videa...

24sata Video 00:33

- Izrazito mi je zadovoljstvo reći vam da smo u 3. kvartalu ostvarili  rast BDP-a od 2,8 posto .  Zadnji puta je takav rast zabilježen 2008. godine. Ovo je stopa koja potvrđuje da je ova Vlada definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize . To želim naglasiti,  jer mi i danas slušamo izjave da je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji. Izašli smo iz krize zahvaljujući ovoj Vladi - rekao je Grčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako ih nije imenovao Grčić je dao jasnu poruku zastupnicima Mosta.

Drugi najveći kvartalni rast u Europi

- Ovo je i poruka našim budućim partnerima u idućoj vladi da zajedno nastavimo osiguravati stabilnost gospodarstva i rast BDP-a . Dokazali smo da možemo odgovorno voditi državu i da smo je doveli do ozbiljnog rasta . Vi ste vidjeli sve ove kvartale iza nas. Cijelo vrijeme slušamo da to nije dovoljno velik rast, a sada smo u situaciji da smo na tri posto. To je sedmi rast po veličini u Europi, a samo u ovom kvartalu drugi najveći rast u Europi . Hrvatska je u zamahu  i vrlo je važno da se nova vlada i Sabor što brže konstituiraju, da proces pregovaranja uspješno završi i da se nastavimo baviti ozbiljnim poslom kako bi se ovakvi trendovi nastavili - rekao je Grčić.

Nakon toga, Grčić je naveo kako je u trećem kvartalu najveći doprinos imala turistička potražnja i potrošnja uz već tradicionalno dobar rezultat industrije.

Nakon sedam godina rast građevinskog sektora

- Specifično je da nakon 7 godina imamo i rast građevinskog sektora. Moram reći da je Vlada tome i te kako doprinijela pokretanjem velikih projekata i udjelom EU-a u financiranju tih projekata. Kada gledate rashodovnu stranu obračuna BDP-a, vrlo je važno da investicije rastu čak 2,2 posto u trećem kvartalu. Investicije su konačno probuđene i dale su najveći doprinos u rastu.  Tu je i osobna potrošnja koja je jako rasla i već tradicionalan izvoz koji ima oko 8 posto rasta. Gospodarstvo je stabilizirano . Idemo u dobrom smjeru i tako trebamo nastaviti uz potporu buduće vlade koja je u procesu formiranja - rekao je.

Rast plaća? 'Vidjet ćemo. Trebamo razgovarati sa partnerima'

Na pitanje što će sada biti sa sporazumom koji je bivša Vlada potpisala sa sindikatima, a prema kojoj bi plaće trebale rasti kada rast BDP-a u dva kvartala bude dva posto, što se sada ispunilo, Grčić je kazao da će vidjeti.

- Taj sporazum je nastao u vrijeme HDZ-ove vlade . U ovom trenutku ne mogu ništa prejudicirati. To će biti tema nas u koaliciji i budućih partnera u vladi. Vidjet ćemo što možemo učiniti - kazao je Grčić.

Na pitanje ima li Vlada taj novac, Grčić je rekao: 'To je negdje oko 1,8 milijardi kuna . Razgovarat ćemo s našim partnerima. Iduća godina je jedna od prijelomnih u fiskalnoj konsolidaciji '.

'Pokazali smo da znamo kako se vodi država i gospodarstvo'

Novinari su ga zatim upitali je li ovaj rast i poruka za zastupnike Mosta.

- Mislim da je s ovim otklonjena bilo kakva sumnja u uspješnost ove Vlade . To je odličan rezultat i najbolja garancija našim partnerima da s nama imaju dobrog i kvalitetnog sugovornika koji zna kako se radi i vodi država i gospodarstvo - rekao je Grčić.

Također, Grčić napominje da iako je turizam temeljna djelatnost koja vuče gospodarstvo naprijed, najvažnije je što posebno visok rast imaju i druge gospodarske grane, poput prerađivačke industrije, ali i oporavak građevinskog sektora.

- To  govori da stvaramo jednu stabilnu gospodarsku strukturu - rekao je Grčić.

'Ovakav suficit nije bio u zadnjih sedam godina'

- Uspjeli smo iskontrolirati javnu potrošnju, a to govori i stanje deficita, čiji se pozitivan trend i dalje nastavlja. Bili smo u primarnom suficitu od gotovo dvije milijarde kuna. To nikada nije bilo u zadnjih sedam godina. Idemo dobrim smjerom - rekao je Grčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...