Obavijesti

News

Komentari 15

HBOR u prvih šest mjeseci uprihodio 472,4 milijuna kuna

HBOR u prvih šest mjeseci uprihodio 472,4 milijuna kuna
1

Odobreno je 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna od čega se 42 posto sredstva odnosi na financiranje investicija. Dvije milijarde su odobrene izvoznicima

VIDEO

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je polugodišnje financijsko izvješće za 2014. godinu. U prvih šest mjeseci prihodi su iznosili 472,4 milijuna kuna, rashodi 377,7 milijuna kuna te je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna. Odobreno je 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna od čega se 42 posto sredstva odnosilo na financiranje investicija.

Kako bi umanjio trend pada kreditne aktivnosti koji je započeo krajem 2013. godine, a koji za prvih šest mjeseci 2014. iznosi 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, HBOR je produžio trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za investicije u poljoprivredi i ribarstvu, industriji, turizmu, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti do kraja godine. Banka je nastavila i s provođenjem Modela podjele rizika s ciljem poticanja poslovnih banaka na snažnije financiranje gospodarstva te donijela mjeru privremenog produljenja roka otplate kredita odobrenih po programima Likvidnost, Priprema izvoza i Kreditiranje proizvodnje i to za dodatne dvije godine. Od ukupno 2,7 milijardi odobrenih sredstava 2 milijarde kuna odobreno je izvoznicima.

Izdali garancije u vrijednosti 98 milijuna kuna

U skladu s povećanim interesom hrvatskih izvoznika za izdavanjem činidbenih garancija, Banka je u prvom polugodištu ove godine izdala garancije u vrijednosti od gotovo 98 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HBOR podsjeća da ima značajnu ulogu u provođenju Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. kojeg je Vlada usvojila u svibnju 2014. godine. U okviru predviđenih aktivnosti HBOR je izmijenio i pojedine kreditne programe. Tako je po Programu kreditiranja pripreme i naplate izvoznih poslova uvedena povoljnija kamatna stopa za izvoznike početnike ( gospodarstvenici koji prvi put uopće izvoze ili prvi puta izvoze na određeno strano tržište ili prvi puta izvoze novi proizvod ili uslugu) dok je u programima Gospodarstvo, Malo i srednje poduzetništvo i Nova proizvodnja, u slučajevima gdje investicijska studija ukazuje potrebu dulje ročnosti, omogućeno kreditiranje na rok do 17 godina uključujući 4 godine počeka.

Kroz poslove osiguranja izvoza, koje HBOR provodi u ime i za račun Republike Hrvatske, u prvoj polovici godine osigurano je 458,68 milijuna kuna izvoznih poslova i isplaćeno 7 odšteta u iznosu od 2 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a