Obavijesti

Kolumne

Komentari 161

HDZ bi iskorjenio siromaštvo, nakon što je isisao bogatstvo

HDZ bi iskorjenio siromaštvo, nakon što je isisao bogatstvo
1

Kad HDZ kritizira Vladu zbog propasti, podsjeća na podmuklog trgovca koji je prodao istrošenu krntiju, pa pljuje po kupcu što mu se auto raspao na prvom zavoju.

VIDEO

"HDZ je sredstvo koje će iskorjeniti siromaštvo, nezaposlenost i pad", izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na nedavnom investicijskom skupu svoje stranke.

Možda zvuči nevjerojatno, ali on je zaista to izjavio.

Nije rekao ono što bi vjerojatno izjavio svatko onaj tko je preživio proteklih 20 godina pod hadezeovom vladavinom, da je "HDZ sredstvo koje će izazvati siromaštvo, nezaposlenosti i pad", nakon što primijeni sve svoje metode vladanja.

Ne, on je baš mislio da je HDZ sredstvo koje će iskorjeniti društvene, socijalne i ekonomske nepogode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Donkihotovski sanjar

To doista zvuči nevjerojatno, ali to je ipak Tomislav Karamarko. Donkihotovski sanjar koji na gospodarske probleme "juriša kao u devedesetima za slobodu i domovinu", a na mračnjačkim seansama u stranačkom podrumu priziva duh Franje Tuđmana. 

Tako da je sasvim moguće da je šef HDZ-a ipak ozbiljno mislio kad je rekao da će HDZ iskorjeniti sve ono što je HDZ u proteklih dvadeset godina izazvao.

Jer, siromaštvo, nezaposlenost i pad obično su bili direktne posljedice vladavine Tuđmanove, Sanaderove, a sada Karamarkove stranke. To je ostajalo na zgarištu nakon što je HDZ završio sa svojim mandatima.

Nakon Tuđmanovih devedesetih ostalo je pretvorbeno zgarište, bankarski slom, tisuće spaljenih kuća u oslobođenim područjima, stotine tisuća nezaposlenih i još stotine tisuća onih koji su radili bez plaće, ostali su mafijaši, ratni zločinci i kriminalni tajkuni, ostala je izolirana zemlja u slobodnom padu i na rubu siromaštva.

Nakon četiri godine mukotrpnog i donekle uspješnog raščišćavanja ruševina, proces "iskorjenjivanja" nastavio je Ivo Sanader.

Da bi dodatno devastirana ruševina od države sada pala u ruke Kukuriku koaliciji.

Što je sve iskorjenio

Dakle, svakome tko je živio (i preživio) u hadezeovoj državi u protekla dva i pol desetljeća ne treba objašnjavati kakvo je to "sredstvo" bio HDZ. I što je on sve bio u stanju "iskorjeniti" tijekom svoje vladavine: od industrije, izvoza, nacionalnog bogatstva, radnih mjesta, do proračunskog novca, dobiti javnih poduzeća i milijardi kojima nas je zadužio u inozemstvu. 

I sad, Tomislav Karamarko mrtav-hladan tumači kako će upravo taj isti HDZ postati sredstvo oporavka. Sredstvo za iskorjenjivanje siromaštva, nezaposlenosti i pada. 

Siromaštva, nezaposlenosti i pada koje se još uvijek mogu smatrati direktnom posljedicom osmogodišnjeg mandata HDZ-a. 

Naravno, Karamarku neće biti teško prodati ovu priču u situaciji kad se Milanovićeva Vlada koprca u vlastitoj nesposobnosti, neodlučnosti i oportunizmu. Uostalom, tako je bilo i u Račanovu mandatu: u prve tri godine stečajeva, restrukturiranja, otpuštanja i pokretanja investicija nezaposlenost je dosegnula brojku od 420 tisuća ljudi. 

Da bi zahvaljujući tim mjerama, već u prvoj godini Sanaderove vlade pala na 220 tisuća. I udarila temelje za narednih nekoliko godina lažnog blagostanja.

Danas je Kukuriku koalicija u situaciji da se mora probiti kroz nove ruševine koje je ostavio HDZ. Naplata poreza, predstečajne nagodbe umjesto stečajeva, vraćanje pokradenih milijardi, preživljavanje uz nova zaduživanja, sređivanje izbornih popisa, reforma javne uprave...

Mnogo toga ne ide u pravom smjeru i mnogo toga pogoršava stanje.

Podmukli trgovac 

Ali kad se nad time naslađuje, HDZ podsjeća na podmuklog trgovca koji je skupo prodao istrošenu krntiju, pa sada kritizira kupca što mu se auto raspao na prvom "hupseru".

HDZ je puna dva desetljeća sredstvo za izazivanje nereda i propasti, za iskorjenjivanje poštenja i pravednosti. 

A to što je ova Kukuriku koalicija u protekle dvije godine uglavnom postala sredstvo za produbljivanje propasti, daje Karamarku pokriće da izigrava spasitelja.

Ali prije nego što iskorjeni siromaštvo, nezaposlenost i pad, bilo bi pametnije da iz HDZ-a iskorjeni sve metode i navike kojima nas je unazadio u protekla dva desetljeća. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu