Obavijesti

News

Komentari 121

Vladajući su izmijenili Izborni zakon, a HDZ napustio Sabor

Vladajući su izmijenili Izborni zakon, a HDZ napustio Sabor
2

Zakon je prošao tijesnom većinom, jer su protiv njega ustali i pojedini manjinski zastupnici. HDZ-ovci nisu ni glasali jer su prije glasovanja napustili sabornicu

VIDEO

HDZ je napustio sabornicu prije glasovanja o izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike. Zakon je prošao tijesnom većinom, jer su protiv njega ustali i pojedini manjinski zastupnici

Unatoč apelu HDZ-a da se odustane od glasovanja i da se ne krši demokratska praksa kojom se Izborni zakoni ne mijenjaju godinu dana prije izbora, vladajuća većina nije ih poslušala. Sabor je izglasao izmjene Zakona sa 78 ruku dok je deset zastupnika bilo suzdržano, a šest protiv.

- Nas zanima postoje li različiti standardi kada je u pitanju izborno zakonodavstvo i da ćemo ono za parlamentarne izbore mijenjati godinu dana ranije, a za predsjedničke izbore možemo promijeniti kad god hoćemo. Do predsjedničkih izbora ostalo je otprilike dva mjeseca. HDZ neće sudjelovati u tome i napustit ćemo sabornicu. To je naša poruka i protest protiv načina na koji se radi u Saboru. Mijenjati Zakon dva mjeseca prije izbora nije korektno, civilizacijski ni demokratski. To je korak unazad - rekao je Gordan Jandroković i vladajuće prozvao jer se još ne zna datum predsjedničkih izbora.

Protiv izmjene Zakona dva mjeseca prije izbora ustao je i Milorad Pupovac (SDSS), koji inače podupire vladajuću koaliciju, ali i pojedini manjinski zastupnici.

- Sada imamo izmjenu Zakona dva mjeseca prije izbora. To nije protivno Ustavnom zakonu, ali ne znamo zašto je neophodno da se to važno načelo - da se Izborni zakoni ne mijenjaju godinu dana prije izbora, mijenja. Ono što čujemo kao moguće razloge nisu dovoljni - rekao je Pupovac i upitao zašto se izmjene tako važnog Zakona nisu usuglašavale među klubovima.

- SDSS želi reći da svojim stavom ne implicira stav prema nijednom kandidatu, ali nam jest stalo do toga da se temeljne vrijednosti i okolnosti pod kojima će se održavati izbori, poštuju - rekao je.

Furio Radin kazao je da se većina manjinskih zastupnika protivi izmjeni zakona jer su u demokraciji bitna forma, institucije i pravila.

- Ne postoje tehnički razlozi. Kad jednom prekršiš pravila i tradiciju, to je kobno - upozorio je.

Patrik Macek/PIXSELL

Grbin: Zakon se mijenja kako bi se uskladio s Ustavom

Peđa Grbin (SDP) složio se da su sadržaj i forma bitni te je iz tog razloga podsjetio zastupnike da se Zakon mijenja kako bi se uskladio s Ustavom, te kako bi se uredila pravila medijskog praćenja izbora i omogućilo da rezultate izbora umjesto u ponoć saznamo nakon zatvaranja birališta.

- Razumijem kolege iz HDZ-a zašto se tome protive, jer neće morati čekati ponoć da saznaju da su izgubili i ove izbore - rekao je Grbin na što su HDZ-ovci negodovali.

SDP-ove izmjene Zakona o izboru predsjednika tijekom glasovanja spasili su manjinci Veljko Kajtazi, Šandor Juhas i Nedžad Hodžić te nezavisna Marina Lovrić Merzel i Mirela Holy (ORaH). Bez njihove potpore Zakon ne bi prošao u Saboru. Protiv izmjena Zakona glasali su manjinci Dragan Crnogorac, Furio Radin, Milorad Pupovac, Mile Horvat te Branko Hrg (HSS) i nezavisni Damir Kajin. Suzdržani su bili Jakša Baloević, Vladimir Bilek, Krešimir Bibalo, Igor Češek, Zlatko Tušak, Vesna Škare Ožbolt, Mladen Novak, Nenad Pleše, Dragutin Lesar i Slavko Linić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je