Obavijesti

News

Komentari 122

HDZ ipak neće sa SDP-om rušiti referendum Željke Markić

HDZ ipak neće sa SDP-om rušiti referendum Željke Markić
3

Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da inicijative koje imaju za cilj onemogućiti referendum u predizborno vrijeme neće podržati. SDP je spreman na razgovor

VIDEO

Iako  se nagađalo da bi se SDP i HDZ u Saboru mogli dogovoriti oko ustavnih promjena barem u dijelu koji se odnosi na referendum i tako spriječiti najavljeni referendum inicijative 'U ime obitelji' koju predvodi Željka Markić, čini se da od toga neće biti ništa. Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da inicijative koje imaju za cilj onemogućiti referendum i još u predizborno vrijeme neće podržati.

- Iako HDZ u sadržajnom smislu ne podržava taj referendum, mi smatramo da on nije dobar za Hrvatsku, da bi destabilizirao politički sustav, fragmentirao Sabor, nećemo pristati ni na kakve političke trikove koji bi otežali njihovo održavanje. Dakle, ne ustavnim promjenama u vrijeme prije izbora - jasan je Jandroković.

SDP spreman za razgovor s bilo kime

Smatra da bi ustavne promjene prije izbora bile politički nekorektne . Napominje da se o ustavnim promjenama može razgovarati u mirnijim političkim vremenima. Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) nije želio komentirati neimenovane izvore koji tvrde da su na Prijedlog ustavnih promjena u SDP-u već napisani amandmani. Ponovio je da je prijedlog promjena u saborskoj procedur i te da su otvoreni i spremni za razgovor s bilo kime . Podsjetio je da u promjenama nisu sadržana samo pitanja vezana za referendum već se unutra nalazi i regionalizacija Hrvatske te druge važne teme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi bi voljeli da što više onoga što smo napisali, danas ili sutra bude usvojeno i stupi na snagu kao promjena Ustava - izjavio je.

Na pitanje bi li se, u slučaju da se postigne dogovor samo oko referenduma, to primjenjivalo samo na buduće referendume ili i one koji su u tijeku Grbin je napomenuo da se to pitanje rješava u prijelaznim i završnim odredbama.

- Stvar je naravno dogovora i rasprave, ali do sada smo uvijek predlagali da se svi akti koje donosimo i o kojima razgovaramo primjenjuju pro futuro , a retroaktivna primjena je dozvoljena isključivo ako to neke posebne okolnosti zahtijevaju - zaključio je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a