Obavijesti

Kolumne

Komentari 171

HDZ želi zajedništvo. Pa zašto se onda ne raduje s Vladom?

HDZ želi zajedništvo. Pa zašto se onda ne raduje s Vladom?
1

Ako je Karamarku bitno zajedništvo i poziva na konsenzus oko HDZ-ova gospodarskog programa, zašto se ne raduje najavi da će Hrvatska izaći iz recesije?

VIDEO

Dakle, tema tjedna je zajedništvo.

Zajedništvo Đure Glogoškog i Josipa Klemma oko branitelja, mirovina, privilegija ili čega već, zajedništvo Kolinde Grabar Kitarović oko proslave Oluje, oko Hrvatske demokratske zajednice, Tomislava Karamarka ili čega već.

Zajedništvo za rušenje vlasti, zajedništvo za osvajanje vlasti.

Nema više podjela. Sto posto svi moramo biti zajedno. Samo to je put u bolju budućnost. I upravo to je ono čime nas zatrpavaju ne samo ovaj tjedan, nego posljednjih stopedeset tjedana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali onda, u trenutku kad je Europska komisija izvijestila da će Hrvatska napokon izaći iz krize, pa makar uz prognozu mizernog rasta od 0,3 posto i popratna negativna upozorenja, sve te puste priče o zajedništvu naglo su zamrle.

Opalio iz svih oružja 

Udruga poslodavaca je pozdravila tu vijest, ekonomisti su pozdravili tu vijest, premda oprezno i uz zadršku, čak je i HDZ-ov gospodarski strateg Đuro Njavro rekao da "pozdravlja vijest o izlasku iz recesije", ali umjesto da se HDZ zajedno s Vladom raduje vijesti koju očekujemo šest gladnih godina, on je opalio iz svih oružja.

Ovo je rast u razini statističke greške, kaže Ivan Šuker. Ovo možemo zahvaliti oporavku EU, vanjskim čimbenicima, pozitivnom okruženju... Dan kasnije čak je optužio Vladu da uzima dječjim vrtićima kako bi "prodavala fore".

Otkud sad opet te podjele? Gdje je nestalo zajedništvo? Je li HDZ za zajedništvo ili nije? Neka pripremi odgovor do četvrtka.

Naravno, reći ćete da nije posao oporbenog HDZ-a da slavi zajedno s vladajućim SDP-om, pogotovo oko ovako mizernih gospodarskih pokazatelja, pa još u izbornoj godini. To bi, reći ćete opet, moglo pasti na pamet samo nekoj teškoj budali.

Nekom jalnuškom diletantu, mutikaši i smutljivcu.

I to je čak donekle ispravna logika.

Kad ne bismo imali na umu činjenicu da je HDZ prije samo tri mjeseca pozvao na konsenzus oko svog gospodarskog programa kojeg još nitko nije vidio, a kamoli oprobao.

Dolina suza

"Mi pozivamo na konsenzus oko našeg gospodarskog programa", rekao je Tomislav Karamarko u veljači ove godine. 

Programa koji se još fotokopira u Münchenu, a prema najavama samog Karamarka svodi se na rezove, povećanje poreza i novi prolazak kroz "dolinu suza". 

HDZ, dakle, želi zajedništvo oko svog programa, ali odbija bilo kakvo zajedništvo oko bilo kakvih pozitivnih gospodarskih pokazatelja ove Vlade, tim više što su ovako rijetki i ovako jadni.

Mogao je makar pokazati zajedništvo iz samilosti. 

Tim više što je njihov njemački strateg iz minhenskog instituta prilikom posjeta Zagrebu poručio kako oni taj program oko kojeg bi Karamarko stvorio konsenzus "ne pišu za HDZ, nego za Hrvatsku". 

Ali kad se iz Bruxellesa emitira prva pozitivna prognoza za Hrvatsku, HDZ odbija podijeliti zadovoljstvo skupa s Vladom. 

Oko toga nema zajedništva. Zajedništva ima, uvjerili smo se u to i na ovom primjeru, samo i isključivo oko HDZ-a.

"Apsolutno sam za konsenzus o budućnosti Hrvatske", poručivao je Karamarko. "Nesloga i nezajedništvo su luksuz na koji ne možemo pristati".

Kao što je luksuz pokazati zajedništvo s Vladom.

HDZ tjera na zajedništvo

I opet, nitko ne tjera HDZ da sa SDP-om proslavi ovu dugo očekivanu najave izlaska iz recesije. Kad ne bi upravo HDZ bio taj koji druge tjera na zajedništvo: u prošlosti oko propale i pogubne, a danas oko neiskušane gospodarske politike.

Jadranka Kosor je kao predsjednica Vlade uporno zazivala podršku oporbenog SDP-a oko svog Programa gospodarskog oporavka, žaleći se kako u predizbornoj godini ne može ostvariti zajedništvo u tako važnom poslu kao što je izlazak iz krize.

Kad je SDP preuzeo vlast, HDZ mu nije dao niti jedan konkretan prijedlog, ni jednu dobronamjernu sugestiju, pa čak nije pružio ni načelnu podršku. 

Uostalom, nije ni trebao. Ali zbog čega onda očekuje da bi svi drugi trebali dati podršku HDZ-u?

Da bi se trebalo stvoriti zajedništvo oko stranke koja nas je uništila i oko programa koji nismo vidjeli, a koji bi nas prema najavama trebao provesti "kroz dolinu suza". 

Kao da nas HDZ nije već u nekoliko navrata do te doline doveo i u suzama ostavio.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang