Obavijesti

News

Komentari 24

Hoće li Zagreb morati na nove izbore? Sve ovisi o Darinku...

Hoće li Zagreb morati na nove izbore? Sve ovisi o Darinku...
1

Šanse da će Zagrepčani morati na nove izbore sve su izglednije iako je predsjednik Skupštine i HSLS-ovac Darinko Kosor za sada uz gradonačelnika Milana Bandića

VIDEO

Nakon uhićenja Milana Bandića izgledno je da bi Zagrepčani uskoro mogli na nove izbore. Odluči li sud da Bandić mora ostati u pritvoru, iz njega će moći izaći tek kad ispitaju sve svjedoke. U tom slučaju idu novi izbori za gradonačelnika.

Ne očekuje se da će Bandić samo tako dati ostavku, barem ne dok ne vidi sve optužbe koje mu stavljaju na teret. Hoće li se mogući izbori za gradonačelnika preliti i na Skupštinu, ovisi o koalicijskim partnerima. 

Darinko Kosor (HSLS) zasad podupire dogradonačelnicu Sandru Švaljek i tvrdi da je vlast stabilna. Prvi pravi test bit će u studenom prilikom izglasavanja proračuna. Tanka većina mogla bi se lako istopiti ako Milanu Bandiću leđa okrenu HSLS i HSS. Naime, većina odluka donosi se s 26 glasova od ukupno 51. U većini slučajeva gradska vlast u Skupštini jedva da ima dovoljno ruku za kvorum. Na pitanje može li se očekivati izglasavanje proračuna ili izbori Kosor je kratko rekao: “Sve je moguće”. 

OSTAVKA ILI PRITVOR 

Odluči li sud da Bandić ostaje u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela ili utjecaja na svjedoke, na slobodu će izaći tek nakon što svi budu ispitani, i to ako podnese ostavku.

PRORAČUN JE PRVI TEST STABILNOSTI 

Zasad je većina u Skupštini stabilna, tako barem tvrdi Darinko Kosor. No prvi test tanke većine bit će u studenom, kad treba izglasati proračun. Padne li, ide se na nove izbore.

HDZ MOŽE PRITISNUTI 

Za očekivati je da bi HSLS i HSS mogli okrenuti leđa Bandiću ako ih pritisne HDZ, s kojim koaliraju na nacionalnoj razini.

POZIV NA MORALNU ODGOVORNOST 

Ostanu li HSLS i HSS vjerni Bandiću, oporba može lobiranjem privući pojedine zastupnike i tako srušiti Bandićevu većinu.

OPOZIV BANDIĆA REFERENDUMOM

Opoziv je teoretski moguć referendumom ako ga zatraži najmanje 20 posto upisanih birača.

DO OSTAVKE TEK NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE

Po sili zakona Bandićeva ostavka je moguća ako pravomoćno bude osuđen na kaznu dulju od mjesec dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava