Obavijesti

News

Komentari 43

Hrvatin: Bez prigovora, Ustav se može mijenjati već za 48 h

Hrvatin: Bez prigovora, Ustav se može mijenjati već za 48 h
1

S objavom potpunih službenih rezultata danas točno u 12 sati krenuo je rok za žalbe, zbog čega do objave konačnih rezultata može proći maksimalno osam dana

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas potpune službene rezultate referenduma o braku prema kojima je 65,87 posto, odnosno 946.433 građana koji su pristupili referendumu reklo "za" ustavnoj definiciji braka kao životnoj zajednici žene i muškarca, dok je "protiv" bilo 33,51 posto odnosno 481.534 građana.

S ovom objavom potpunih službenih rezultata danas točno u 12 sati krenuo je rok za žalbe, zbog čega do objave konačnih rezultata može proći maksimalno osam dana.

DIP ima 48 sati za odlučivanje o žalbi

- Od sinoć u 19 sati počeo je teći rok od 48 sati u kojem se, zbog eventualnih nepravilnosti i nezakonitost u postupanju na glasačkom mjestu, može izjaviti prigovor. Taj rok isteći će sutra, 3. prosinca u 19 sati. Od sada teče rok za prigovor na ukupne, potpune službene rezultate – objasnio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin dodavši kako se taj rok ne može naći u zakonu, no potreban je, budući da protiv ovakve odluke mora postojati rok za žalbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što eventualno dobije prigovor ili žalbu, DIP ima 48 sati za odlučivanje, a nakon toga teče još jedan rok od 48 sati za žalbu na odluku DIP-a o prigovoru

- Zatim Ustavni sud ima 48 sati za odluku na žalbu protiv naše odluke – nastavio je Hrvatin.

Od 48 sati do osam dana: Vrijeme za promjenu Ustava

Dakle, ako do utorka u 19 sati ne dođe niti jedan prigovor na konačne rezultate referenduma, Ustav će se promijeniti za minimalno 48 sati ili maksimalno osam dana. Osim ove procedure za žalbe, prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu političke stranke, kandidati, najmanje sto birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori (dakle cijele Hrvatske) mogu najkasnije od isteka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata referenduma mogu zatražiti od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost i zakonitost referenduma.

Nema roka u kojem Ustavni sud mora ocijeniti ustavnost i zakonitost referenduma

Međutim, taj ustavni zakon ne propisuje rok u kojem Ustavni sud to treba napraviti. Tako je, primjerice, nakon objavljivanja konačnih rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u EU 27. siječnja 2012. Ustavni sud objavio da je sve bilo u skladu s Ustavom tek 5. ožujka iste godine. 

- Nakon što mi objavimo konačne rezultate i oni se jave, onda će to biti završetak cijele procedure - tvrdi Hrvatin.

Osvrnuo se predsjednik DIP-a i na jučerašnje prigovore građana na štandove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojim su se prikupljali potpisi za referendum o ćirilici u neposrednoj blizini birališta. 

- Bilo je nekoliko poziva DIP-u, no ljudi iz Stožera su se nakon upozorenja udaljili s biračkih mjesta. Zasad nema naznaka da je to utjecalo na glasovanje – zaključio je Hrvatin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor