Obavijesti

News

Komentari 84

'Hrvatska nema niti jedan sir koji je zaštićen, čak ni paški'

'Hrvatska nema niti jedan sir koji je zaštićen, čak ni paški'
1

U Francuskoj ima više od 400 zaštićenih proizvoda, od toga je 200 sireva. Hrvatska nema nijedan zaštićeni sir pa čak ni paški, poručila je Snježana Španjol

VIDEO

U Saboru je se raspravljalo i o odluci da se 14. travnja 2015. proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda povodom prve registracije i zaštite krčkog pršuta oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. 

Oporba se nada da će proglašenje ovog dana biti dodatni poticaj za daljnju zaštitu naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. U raspravi se nametnulo i pitanje zašto Hrvatska nema zaštićen niti jedan proizvod u mliječnom sektoru od skute, kiselog mlijeka i svega ostalog što se proizvodi. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol navela je da je razlog jer proizvođači, prije ulaska u EU, nisu bili pripremljeni iako je postojao zakonodavni okvir.

- Konačno jedanput moramo našim poljoprivrednim proizvođačima iskreno reći što možemo zajednički napraviti ali trebamo im reći i što smo zajednički propustili. Nismo ih za neke stvari pripremili. Ovo je izuzetno važna stvar na kojoj svi zajedno možemo napraviti dobro. Od mesa iz međimurske tiblice, od zagorskih i slavonskih specijaliteta do Dalmacije gdje zapravo svaki otok ima izvorne i zaštićene pasmine: bračku ovcu, rapsku ovcu, pašku janjetinu. Obilujemo bogatstvima kojeg nismo zaštitili - upozorila je. 

Iz tog razloga imali smo situacije da se iz Australije ili iz drugih tržišta uvozila janjetina koja se deklarirala kao paška čime su naši proizvođači dovedeni u nepovoljni položaj jer su za svoj proizvod imali konkurenciju koja je na taj način spuštala cijenu istog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Trenutak je da svi zajedno počnemo na tome raditi regionalno i vrlo lako možemo uskoro postati prepoznatljivi. 

U Francuskoj ima više od 400 zaštićenih proizvoda, od toga je 200 sireva. Hrvatska nema nijedan zaštićeni sir pa čak ni paški - poručila je Španjol. 

Jakšu Baloevića (Novi val) zanimalo je hoće li se zaštiti drniški pršut koji je po njemu najbolji u državi, a poznat je i u svijetu. Zamjenica ministra izvijestila je da je drniški pršut u fazi razmatranja od strane Europske komisije, a nada se da će i on biti zaštićen na EU razini.

- Uskoro se očekuje objava zaštićenih oznaka za neretvansku mandarinu, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, ogulinski kiseli kupus, istarski pršut, baranjski kulen, lički krumpir. U postupku imamo 17 proizvoda. Napominjem da je u 2011. na nacionalnoj razini bilo zaštićeno samo 3. U ove 3 godine smo uspjeli pokrenuti postupak za 17 proizvoda i to na razini EU - zaključila je Španjol.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag