Obavijesti

News

Komentari 169

'Pred zgradom mi popravljaju savršen asfalt i rasipaju novac'

'Pred zgradom mi popravljaju savršen asfalt i rasipaju novac'
7

Premijer u Saboru brani Prijedlog Proračuna. Usput je ispričao nelogičnost iz svoje ulice te je prozvao nadležne u Gradu Zagrebu da mu objasne rasipanje novca

VIDEO

Na početku saborske sjednice, na kojoj premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac pred zastupnicima brane Prijedlog Proračuna za 2015. godinu, HDZ je tražio stanku. Razlog je što nije usvojen njihov zaključak o stvarnom stanju dugova u zdravstvu.

- Možda se popuni dvorana na strani Kukuriku koalicije da premijeru ne bude neugodno govoriti pred polupraznom sabornicom - kazao je Šuker.

Predsjednik Sabora Josip Leko odobrio je stanku od 10 minuta.

Milinović: Vlada prikriva dugove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Darko Milinović (HDZ) prozvao je Vladu da namjerno prikriva dugove zdravstva te na taj način lažno iskazuje deficit. Kazao je da se na taj način namjerno šalju krive poruke i da se želi prevariti Europska komisija. Najavio je da će preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu upoznati Komisiju sa stvarnim stanjem.

- Ako Hrvatska doživi bankrot iduće godine za to će biti odgovoran premijer i ministar i svi oni koji prikrivaju brojke - ustvrdio je Milanović.

- Proračun je realan i ostvariv, a ne razvojan i socijalan jer to znači savršen, ponovio je premijer braneći proračun za iduću godinu. Ponovio je da nisu i da se neće smanjivati mirovine, plaće i socijalna davanja, dok će roditeljska naknada čak malo porasti. Naveo je da će više novca iduće godine imati Ministarstvo branitelja što, kaže, dokazuje stalnu skrb ove Vlade za branitelje kojima stečena prava nisu i neće biti dovedena u pitanje. 

Prozvao nadležne u Zagrebu

Manjak u državnoj blagajni za 2015. planiran je na 12,5 milijardi kuna, a to je kaže premijer teret ranijeg nekontroliranog zaduživanja. Poručio je da će Vlada činiti dodatne napore da osigura stabilnost javnih financija. Milanović se osvrnuo i na prigovore lokalnih jedinica da im se oduzimaju prihodi te da će biti prisiljene podizati cijene vrtića i ostalih usluga. Govoreći o načinu rada lokalnih jedinica zastupnicima je ispričao što je vidio po izlasku iz stana prije nego je došao u Sabor. 

- Izlazim iz stana i vidim asfaltne strojeve privatne firme Zagrebačke ceste. Pitam se što rade? Obnavljaju asfalt koji je besprijekoran. Nema nikakve potrebe to raditi. To je klasičan primjer rasipanja novca, a pitanje u čijem interesu - rekao je  Milanović navodeći da se to radi pred kraj proračunske godine. Zatražio je od nadležnih u Zagrebu da mu objasne zašto se to sada radi te ironično ustvrdio da je možda dubinski problem jer je na tom mjestu arheološko nalazište.

- Nemojte to raditi. Ako nešto funkcionira u toj ulici to je asfalt. Besprijekoran je, poručio je Milanović. 

Pozvao je nadležne da se u zadnjem mjesecu u godinu ne peglaju stotine milijuna kuna te im preporučio da to daju socijali ili smanje cijenu vrtića.

'Umjesto o proračunu, on priča o asfaltu u svojoj ulici'

Oporba je oštro kritizirala proračuna koji je tvrde nerealan i neozbiljan, prihodi precijenjeni, a rashodi podcijenjeni. Uvjereni su da će rebalans biti vrlo brzo, te da je proračun napravljen po modelu "drži vodu dok majstori odu". Željko Reiner (HDZ) ustvrdio je da o tome najbolje govori premijerovo obrazloženje najvažnijeg političkog dokumenta države koji određuje viziju Vlade, a gotovo trećinu svog obraćanja je posvetio asfaltiranju svoje ulice.

- Radi se o proračunu koji služi za jednokratnu uporabu. On ima isključivo dvije svrhe. Jedna je da malo primiri Europsku komisiju i da joj se pokuša malo zamazati oči i uvjeriti da će Hrvatska raditi sve dobro i da će to sve funkcionirati. A drugi je da se na temelju njega mogu podići novi krediti kojima će se onda Hrvatska još više zadužiti i time će se omogućiti preživljavanje ove Vlade do sljedećih izbora - rekao je Reiner koji smatra da će deficit umjesto na planiranih 12,5 milijardi završiti na barem 18 milijardi kuna. Naveo je da se proračunom zapravo predviđa gospodarska stagnacija, jer je gospodarski rast minimalan i Vlada ga predviđa na 0,5 posto BDP-a dok je procjena EK  0,2 posto. 

- Vi morate patentirati što znači stagnacija. Ako je rast viši od 0 posto to nije stagnacija, to je mali rast. Što se tiče vaših toplih želja i prijava Europskoj komisiji to ide vama na dušu. Šta da vam ja kažem na to? Dakle ta vrsta nekakvog stalnog pokušaja denunciranja, prijava nekome u Europsku komisiju u ovom slučaju, to je pogrešno. Ja se samo nadam da građani ovo sve slušaju i da iz ovoga izvlače zaključak. To je jedino naše oružje u ovome trenutku - odgovorio je premijer koji je HDZ-ovce podsjetio da u posljednje tri godine nisu dali nikakve konkretne prijedloge. Nezavisni Branko Vukšić prozvao je Milanovića da je u Saboru izveo populističku predstavu iako oporbu proziva za populizam. 

- Vi isto tako asfaltirate, trošite novac na nepotrebne stvari. Recimo rekli ste da upremo prstom u što? Recimo vaše ministarstvo koje se seli u luksuzne prostore u najvećoj krizi - naveo je Vukšić. 

'Četvrti put ciljate i stalno promašujete'

Zamjera premijeru jer o proračunu nije rekao gotovo ništa konkretno. Upitao je i gdje su se izgubile sve najavljene investicije. 

- Već četvrti put ciljate, ali ciljate izgleda krivo, promašujete metu. Svi dosadašnji proračuni što znamo i sami su bili promašaji. Kako da sad mi vjerujemo da i ovaj proračun neće biti promašaj - upitao je Vukšić i prozvao Vladu da nije povukla novac iz europskih fondova niti je provela i jednu reformu. 

Dražen Đurović (HDSSB) uvjeren je da će 2015. biti sedma recesijska i gladna godina te da nikakvog pa ni minimalnog gospodarskog rasta neće biti. Poručio je da smo rekorderi u neuspjehu gospodarske politike u EU i da ćemo to nažalost i ostati. Najsretnije rješenje je kaže da ova agonija završi i da se što prije raspišu izbori te tako otvori prostor nekoj drugoj Vladi bez obzira bila ona lijeva ili desna da može udahnuti i zaista pokrenuti neke reforme. 

- Mislim da smo svi svjesni da će ovo biti samo još jedna agonija do parlamentarnih izbora - poručio je. 

Darko Milinović (HDZ) kazao je kako smo od premijera čuli da je jedan od glavnih problema proračuna Krajiška ulica te mu poručio da lokalne samouprave pate zbog odnosa Vlade i Grada Zagreba. 

- Provozajte se ostalim županijama pa ćete vidjeti niz rupa na asfaltima koje su trebale iduće godine biti prekrivene novim asfaltom, ali zbog novih zakona to neće biti moguće - naveo je Milinović. Još jednom je tražio da im se da realno stanje dugova i obveza u zdravstvenom sustavu. 

'Gdje ste vi bili kad smo mi raspravljali o zdravstvu, to samo vukovi znaju'

- Ministar zdravlja je dao usmeno izvješće ali vas tada nije bilo to sam provjerio. Gdje ste vi bili, u kojem ste se vi bespućima tada kretali to nitko ne zna, ali na radnom mjestu niste bili. Kada je ministar Varga ovdje usmeno na vaše traženje govorio o dugovima u zdravstvu vas nije bilo. Sad bi vi o tome razgovarali, a gdje ste bili to vukovi znaju - uzvratio mu je premijer. 

Milanović mu nije ostao dužan ni kada je u pitanju asfaltiranje:

- Vas naravno nije bilo u Saboru kao bivšeg ministra zdravlja koji o tome uvijek ima nešto za reći, koji je bio slijep na boje kad su se farbali tuneli, ali vidite rupe po cestama. Govorite o rupama, gdje? Prema Gospiću, nema ih. Prema Perušiću, nema ih. Prema Donjem Lapcu, na kraju svijeta i Hrvatske, nema ih. Ako ih ima i to ćemo napraviti. Ali vidite kako je teško biti konzistentan u politici - poručio je. .

Iako Vlada najavljuje minimalni rast Frano Matušić (HDZ) podsjetio ga je da svi ozbiljniji analitičari za iduću godinu u najbolju ruku  predviđaju stagnaciju ili gospodarski pad. Pitao je premijera na temelju čega Vlada temelji svoj optimistički rast BDP-a. 

'Vaš klub je pun doktora znanosti, a nijednu knjigu nisu napisali'

- Ne znam na koje to ozbiljne analitičare mislite, na sebe možda? Ili na one iz vašeg kluba koji su doktori znanosti, a nisu napisali knjigu u životu? Ili je možda Europska komisija neozbiljan analitičar, a vi biste nas prijavili Europskoj komisiji? Europska komisija predviđa nekakav rast, ali ozbiljni analitičari vjerojatno iz vaših klupa predviđaju pad, a gdje ste tu vi? - nizao je pitanja Milanović.  Podsjetio je na obećanja iz 2009. godine poput Pelješkog mosta, potpisivanja ugovora bez osiguranih financijskih sredstava. 

- Moja prognoza može biti naprosto pogrešna kao i prognoza Europske komisije. Naša prognoza može biti pogrešna, ali obećavati most bez novca, a potpisali ugovore sa izvođačima je kazneno djelo. To su vaša obećanja. Još nije u zastari - izjavio je Milanović. 

Branku Hrgu (HSS) proračun je "zbrkani mozaik bez okvira".

- Ako ga samo taknemo, on će se raspasti. Prijedlog koji imam u stvari je jedini mogući čini mi se u ovom trenutku, a to je donošenje odluke o privremenom financiranju i odmah iza Nove godine raspisivanje izbora. To je jedini izlaz Hrvatske iz ove situacije - smatra Hrg. 

Milanović je Hrga podsjetio da je kao gradonačelnik Križevaca na vlast došao u koaliciji sa SDP-om te osam godina s njima bio prst i nokat, a danas ima potpuno drugu priču. 

- Ja ću vam pokloniti Stjepana Radića čisto kao gestu, možda ste ih čitali, da se malo nadahnete i time. Ima tu jako zanimljivih stvari - uzvratio je Milanović. 

Gordan Marić (HDZ) smatra da je u proračunu previše rizika da se ostvare predviđeni prihodi i da se ne probiju predviđeni rashodi. 

- Znam da je održivost čarobna riječ koja pokriva sve, ali bojim se da održivost je u kontradikciji i da zapravo održivim proračunom proizvodimo neodrživo i nepoželjno stanje i neodrživo stanje u državi - kazao je Marić. 

Premijer mu je uzvratio da je proračun delikatan politički instrument koji je baziran na prognozama, a prognoze se mogu i ne moraju u potpunosti ispuniti. 

Šuker Milanoviću: Vi ste ovdje gost, tako se i ponašajte

Tijekom burne rasprave o proračunu oporba je upozorila da Hrvatska ponavlja grčki scenarij te da strukturne reforme nisu provedene. Povela se rasprava tko je čija loša kopija. Na kritike HDZ-a da će i 2015. biti izgubljena godina reagirao je Ivo Jelušić (SDP).

- Vi iz HDZ-a zaista ste kvalificirani govoriti o izgubljenim godinama, to se slažem. Vi ste tu ne kvalificirani nego prekvalificirani, vi ste doktorirali na izgubljenim godinama - ustvrdio je Jelušić.

- Najgora je stvar kad je netko loša kopija svoga šefa, a vi ste upravo to. Kad nemate argumenata onda idete vrijeđati - uzvratio je Šuker SDP-ovcu.

Upitao je i premijera ima li što za reći.

- Bez nervoze, prosim lepo. Vi ste ovdje gost i tak se ponašajte, ne - ustvrdio je Šuker.

U raspravu se potom uključio Nenad Stazić (SDP) i upitao:

- A gdje je vaš šef? Vi niste loša kopija svog šefa jer je nemoguće napraviti lošiju kopiju od njega. To je naprosto nemoguće. Ali njega nema ovdje. HDZ tako pokazuje kakav je njegov odnos prema ovom dokumentu. Čisto politikantstvo i ništa drugo - poručio je Stazić.

Čudi ga što HDZ nastoji deficit prikazati većim nego što jest, te prozvao Šukera da je i on, između ostalih, odgovoran za ovoliki deficit. Napomenuo je da 10,7 milijardi kuna deficita ide samo na kamate te je podsjetio da su se sve Vlade do sada zaduživale pa se zadužuje i ova.

- Pitanje je tko se za što zaduživao. Sanaderova Vlada da bi pokrila troškove pljačkanja javnih poduzeća, Račanova Vlada da bi izgradila ceste po kojima se vozimo, prva HDZ-ova Vlada vjerojatno da bi financirala troškove rata jer je rat skup. Ali danas čitamo da je baš ministar financija pokojni Jozo Martinović uzeo novce skupljene za kupnju oružja da bi Gavrilović, vaš miljenik, mogao za 3,3 milijuna dolara kupiti nešto, Gavrilović holding koji je vrijedio 68 milijuna. Otiđite molim vas pod šator pa to objasnite braniteljima koji su stradavali dok su Jozo Martinović i Đuro Gavrilović uzimali novce za oružje da bi se bogatili. To im objasnite - kazao je Stazić.

'Pa vi ne želite slušati vlastitog šefa'

Šuker je uzvratio da od Stazića čovjek ništa drugo ne može očekivati osim sitne prljavštine jer to je jedino što zna. Kazao je i da bi bilo vrlo interesantno vidjeti neke Stazićeve troškove.

- Zašto bi gospodin Karamarko došao slušati što je Milanović rekao? Je li to bila razina predsjednika Vlade? Ne. Pa vi to niste htjeli slušati, vas nije bilo u sabornici. Pa vi ste dužni slušati svog premijera. Kad je bio HDZ-ov prijedlog proračuna, HDZ-ova strana je bila puna, vi ga niste htjeli slušati jer ne možete braniti to. I vi sad prozivate predsjednika oporbe. Imate nešto možda protiv onoga što sam rekao? Ponudite mi argument i ja ću s vama razgovarati o tome - uzvratio je HDZ-ovac.

Šuker je upozorio i da rasprava ne treba ići na osobnu razinu.

- Vi ste ovako vrlo benevolentna osoba kad je netko drugi u pitanju. Jeste li se možda ispričali kolegi Rončeviću? Pa to je ljudska dimenzija. Vi ste ga napadali, čovjek je pravomoćno oslobođen. Pa bilo bi ljudski da ste rekli, sorry ja sam mislio tako, imao sam krive podatke. To je ljudska veličina kolega Staziću, a ne napadati, pljuvati i onda kad pravosuđe dokaže da to nije istina što ste vi govorili nemate hrabrosti reći kolega oprosti - zaključio je Šuker.

Na izlaganje Ivana Šukera koji je Vladi spočitnuo 200.000 manje radnih mjesta u odnosu na 2011. godinu te neto povećanje javnog duga odgovor je stigao od Nadice Jelaš (SDP). Odgovornost za to kaže ne može biti samo na SDP-ovoj Vladi navodeći brojke kojim je potvrdila svoje tvrdnje da je odgovornost HDZ-ove vlade neusporedivo veći u odnosu aktualnu vlast. Ponudila je dva razloga.

'Vlada se oslanja na sedam mršavih i sedam debelih krava'

- Od 2009. do 2011., dakle u posljednje tri godine vaše vlasti naprosto je gospodarski pad bio 10 posto, to je činjenica, a u posljednje naše tri godine vlasti, dakle od 2012. do 2014. samo dva posto. Što se tiče 200 tisuća nezaposlenih, opet vas podsjećam kao ekonomista da morate znati da ćemo mi još dugo vremena imati najmanje 200.000 nezaposlenih jer je to brojka koja govori o nezapošljivim ljudima koji su nažalost devedesetih godina, kada ste u procesu pretvorbe i privatizacije u bescjenje poklanjali nekim ljudima tvrtke koji su ih upropastili, pa su onda ti ljudi doista ostali na cesti i ovoga trenutka za njih više nema posla - obrazložila je SDP-ovka.

Kada su u pitanje strukturne reforme Šukera je podsjetila da je njihova vlada za njih imala puno više vremena nego što je to slučaj s aktualnom Vladom.

- S tim da je to vaše vrijeme bilo neusporedivo povoljnije za reforme. Podsjećam od 2004. do 2008. imali ste prosječan gospodarski rast negdje nešto malo niži od pet posto - navela je Jelaš.

Dragutin Lesar (Laburisti) koji nakon što je analizirao makroekonomske pokazatelje ove Vlade imao je samo jedan zaključak:

- Gospodo iz Vlade imate ozbiljnih problema s kristalnom kuglom ili se oslanjate na onih sedam mršavih i sedam debelih krava - kazao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...