Obavijesti

News

Komentari 86

I dalje bez ikakvog dogovora: Branitelji prosvjeduju 221 dan

I dalje bez ikakvog dogovora: Branitelji prosvjeduju 221 dan
10

Branitelji i dalje traže smjenu ministra branitelja i njegovih pomoćnika. Prosvjed su počeli 20. listopada 2014. kad su oformili šator ispred Ministarstva u Savskoj ulici

VIDEO

Ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu je 20. listopada 2014. niknuo šator. 

- Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj - rekli su tada branitelji, a onda naveli motive i ciljeve prosvjeda.

-  Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. 

Više mjeseci kasnije, branitelji i dalje prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva, a Predrag Matić i njegovi pomoćnici nisu dali ostavke. Šator je u međuvremenu postao središnje, zapovjedno i komunikacijsko mjesto branitelja koji se ne slažu s Matićem i Vladom. U njemu se odvijaju konferencije za novinare, susreti s državnim vrhom, zaruke, proslave i mise, ali i tragedije. Već dan nakon početka prosvjeda na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60), pripadnica Gromova, majka četvero djece. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić, ali je ostao živ. U ožujku se pred šatorom pokušao spaliti još jedan nezadovoljnik. Nije uspio, a branitelji su se distancirali od njega. 

Oformila se grupa koja ne podržava prosvjed branitelja

U međuvremenu se oformila i grupa ljudi koja je više puta javno izrazila nezadovoljstvo zbog prosvjeda branitelja. Grupu su nazvali “dosta terora šatoraša” te su organizirali i prosvjede protiv prosvjeda branitelja 

Policija branitelje u Savskoj dosad nije dirala iako nemaju dozvolu za prosvjed. Posjetili su ih samo jednom i tada su Đuri Glogoškom i Josipu Klemmu uručili prekršajne prijave. 

Kroz šator prošli brojni političari

U šatoru su se izmjenjivali i brojni političari te osobe iz javnog života. Branitelje su posjetili Ivo Josipović i Josip Leko, ali bez uspjeha o bilo kakvom dogovoru. Posjetila ih je i  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dok je još bila predsjednička kandidatkinja te u noći izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i saslušala. Imenovala je jednog od predvodnika prosvjeda, Antu Deura, savjetnikom i tu se sve okončalo. Nekoliko puta prosvjednike su obišli Branimir Glavaš, Dario Kordić, Zdravko Mamić i momčad Dinama. Suzdržanu potporu dao im je i Tomislav Karamarko, dok ih je Crkva bezrezervno podržala. Nakon višemjesečnih natezanja s državnim institucijama, plan Glogoškog da za okrugli stol posjedne apsolutno sve strane doživio je fijasko. Odazvao mu se jedino kardinal Bozanić, ali su ga branitelji na kraju zamolili da ne dolazi jer nema smisla.

Premijer Zoran Milanović u šator dosad nije došao, a s braniteljima se susreo samo jednom i kratko porazgovarao i to na obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca