Obavijesti

Kolumne

Komentari 33

I Milanović zna biti borac. Kad se bori za vlastiti opstanak

I Milanović zna biti borac. Kad se bori za vlastiti opstanak
1

Nije bitna kriza, prijetnje bankrotom i izvanrednim mjerama, nisu bitne optužbe na račun SDP-ove županice. Bitno je samo jedno: Milanovićev ostanak na čelu SDP-a

VIDEO

"Ja sam u Rijeci zadovoljan", izjavio je Zoran Milanović nakon jučerašnjeg trosatnog sastanka s pobunjenim stranačkim ogrankom. "Ne da sam tri dana na turneji,  nego tri tjedna, a Primorsko-goranska županija samo je jedna od županija. Nastavljamo posao".

Kakav posao? Posao spašavanja vlastite fotelje.

Dok se država bori protiv krize, protiv proračunskih i srpanjskih rupa, protiv bankrota i izvanrednih mjera, a SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel u četvrtom mjesecu svog pritvora bori se s novim optužbama, premijer i predsjednik SDP-a grčevito se bori za vlastiti opstanak.

To je postao najvažniji posao. 

Pacifikacija stranke

Važniji od vođenja Vlade dok se zemlja davi u depresiji, važniji od rješavanja statusa stranačke kolegice koja već tri mjeseca sjedi u pritvoru, slaže optužnice, odbija podnijeti ostavku na mjesto županice, a stranka je odbija izbaciti iz svog članstva.

Trenutno je najvažniji Milanovićev posao "pacifikacija" stranačkih organizacija nakon izbacivanja Slavka Linića iz stranke, nakon žestokog raskola na sjednici Glavnog odbora i strmoglavog pada rejtinga SDP-a, Vlade i pogotovo rejtinga samog Milanovića.

Zato će on tri tjedna obilaziti županijske organizacije, otprilike kao što je njegov oporbeni pandan Tomislav Karamarko skoro cijeli saborski mandat obilazio HDZ-ove organizacije, učvršćujući svoju vlast i pripremajući se za izbore. 

Osobni interes pretpostavio je stranačkom interesu, a stranački interes onom državnom.

Račanov recept

"Mene je ovo podsjetilo na sličnu Račanovu turneju 2003. godine, kad se predosjećalo već da će se izbori izgubiti, i da ovaj road show zapravo služi tome da Milanović konsolidira svoju poziciju, a ne stranačku", upozorio je jedan od riječkih SDP-ovaca nakon Milanovićeva sastanka s Vojkom Obersnelom i drugim članovima trenutno najvažnije SDP-ove organizacije.

Jučer je Milanović u Rijeci uključio sav svoj šarm, ne bi li primirio članove uznemirene naprasnim izbacivanjem Linića, a trebao bi ga "na najjače" uključiti i u ostatku zemlje, gdje jača nezadovoljstvo esdepeovaca njegovom politikom: ne samo lošim vođenjem Vlade, nego i trostrukim uzastopnim gubitkom izbora.

Dok ga mnogi sve glasnije pozivaju da podnese ostavku i tako spasi ono što se još spasiti može - i na Iblerovu i na Markovu trgu - Milanović je krenuo uvjeravati članstvo da je on još uvijek najbolje rješenje.

I da je zapravo izbacivanjem Linića spasio stranku.

Tko pisne...

Pa kad je već kod toga, onda bi mogao objasniti zašto je pritvorena Marina Lovrić Merzel još uvijek članica stranke. I zašto je član stranke Željko Sabo, protiv kojeg su podignute dvije optužnice, a SDP ga svejedno podržao na izborima kao nezavisnog kandidata.

Upravo ovih dana županici Lovrić na teret se stavljaju nove teške optužbe za korupciju i uzimanje mita, no Milanović o svemu tome šuti. Vjerojatno zato što šuti i sama županica. Šutnja je u SDP-u (p)ostala zlato.

Onaj tko pisne, istog dana leti iz stranke.

Jer, najvažnije je da Milanović bude zadovoljan. 

Nezadovoljni su građani, sindikati, poslodavci, zaposleni i nezaposleni, nezadovoljni su članovi njegove stranke, kao i stranački ogranci, nezadovoljni su SDP-ovi birači i anketirani građani, nezadovoljni su radom Vlade, politikom stranke, gospodarskim rezultatima, novim i starim ministrima.

Ali eto, Milanović kaže da je zadovoljan.

Međutim, došlo je vrijeme da premijer povede računa o tome da zadovoljni budu i njegovi građani. Kao i da se s krizom, depresijom i svime onime što spada u opis premijerskog posla, bori jednako žestoko kao što se sada bori za opstanak na čelu stranke. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode