Obavijesti

News

Komentari 148

'I sitno je bitno': Milan Bandić okupio je najveću koaliciju

'I sitno je bitno': Milan Bandić okupio je najveću koaliciju
1

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić će s 11 partnera zauzeti veći dio glasačkog listića, ali sve te stranke dosad su dobivale samostalno minornu potporu birača

VIDEO

Na izborima u studenom koalicija zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zauzimat će veći dio glasačkog listića. Dosad je uspio okupiti najviše stranaka i strančica u jednu koalicijsku listu. I izgleda da neće stati samo na tome.

Danas će Bandićeva stranka, nazvana po njemu, potpisati sporazum o suradnji s još četiri stranke koje su malo poznate široj javnosti. Time će, uz stranku Bandić Milan 365, s njima na izbore još čak 11 stranaka. Tako je već “prešišao” Domoljubnu koaliciju koja ima osam stranka. Bandićeva koalicija je vjerojatno najveća u povijesti parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Slogan bi im mogao biti “I sitno je bitno” jer ni jedna od stranaka u koaliciji na prethodnim izborima nije ostvarila izborni uspjeh. Dobivali su od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća glasova. Postoci su bili i deset puta manji od potrebnih pet posto koji bi im jamčili mjesto u Saboru.

Najpoznatija imena koalicije su svakako bivši IDS-ovac i zastupnik Damir Kajin sa svojom strankom Istarski demokrati i bivši SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić koji je osnovao stranku Novi val.

Iz Bandićeve stranke jučer smo pokušali dobiti komentar o tome što žele postići tako velikom koalicijom i kako će uopće složiti izborne liste koje u svakoj jedinici mogu imati maksimalno 14 imena. Međutim, nikakav komentar nismo dobili. Neslužbene informacije kažu da Milan Bandić neće stati u širenju koalicije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On želi postići da bez njegovih zastupnika ni SDP-ov ni HDZ-ov blok ne može formirati vlast. HDZ-u je već oteo zastupnicu u Vukovaru, a i velikogorički gradonačlenik Dražen Barišić (HDZ) ovisi o Bandićevim zastupnicima. Članovi DC-a koji su držali stranu HDZ-u prešli su u Bandićevu stranku.

Za politologa Berta Šalaja s Fakulteta političkih znanosti, Milan Bandić igra vrlo pragmatično jer shvaća da će mu svaki glas biti važan.

- Njegova koalicija i nema previše smisla te nema neke ideološke povezanosti među strankama, ali Bandić je svjestan da je oko izbornog praga i da će svaki glas biti presudan. Ako uspije imati zastupnike u Saboru, a pogotovo ako bude pomogao u formiranju vlasti, on si osigurava i situaciju u Zagrebu gdje nema većinu - objašnjava Šalaj.

Neizvjesni izbori potiču velike koalicije stranaka

Ovi izbori će ostati upamćeni po velikim koalicijama kao nikad dosad. Velike stranke uzimaju pod skute manje kako bi se rasulo što manje glasova.

- Kad je rezultat izbora neizvjestan, to potiče na koaliranje stranaka - kaže Šalaj.

Megakoalicija na listiću

1. Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti

2.Istarski demokrati

3.Novi val - stranka razvoja

4.Stranka umirovljenika

5.Demokratska stranka žena

6.Hrvatska radnička stranka

7.Zeleni savez

8.Zelena stranka

9.Umirovljenička demokratska unija

10.Hrvatska seljačko demokratska stranka

11.Stranka zelenih-eko savez

12.Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora