Obavijesti

News

Komentari 427

Ivo Josipović sebe ne vidi kao crvenog vraga, već kao anđela

Ivo Josipović sebe ne vidi kao crvenog vraga, već kao anđela
1

Komentirajući Karamarkov intervju i obračun sa crvenim vragovima, Josipović je rekao kako on sebe prije vidi kao anđela. Predsjednici je dao prolaznu ocjenu

VIDEO

Suradnja vlasti i oporbe je nešto što bi moralo biti normalno, rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović u emisiji Nedjeljom u dva i dodao kako evo već dvije godine nema kontakta s obje strane te da se stalno inzistira na podjelama, dok bi on imao periodične sastanke s oporbom. Kad se i dogodi ovakav poziv na susret, kao u slučaju Karamarka i Milanovića, onda dolazi do ekscesne situacije, kaže Josipović, koji misli da je i ovo imalo marketinšku pozadinu. 

- Očito je da pred svake izbore dolazi do umjetnog napuhivanja razlika - rekao je i dodao da se polarizacijom građane želi dovesti u izbor za jednu opciju ili protiv druge. Bivši predsjednik komentirao je i kako društvo bez dijaloga nije demokratsko i dobro strukturirano. 

Josipović je rekao i kako je nakon svog mandata vidio da njegova politička aktivnost nije dovršena jer u okviru ovlasti nije mogao provesti sve za što se zalagao te je odlučio nastaviti aktivnosti. Dodao je da je imao pogrešaka u kampanji, a vjerojatno je jedna bila i inzistiranje na reformama te je rekao kako je Kolinda Grabar Kitarović imala bolje strukturiranu kampanju i da on nije mogao davati obećanja kao ona, da ćemo biti najbogatija zemlja. 

Govoreći o svojoj novoj stranci, rekao je kako su sada u procesu formiranja te da će sav posao koji ih čeka i terenski rad utjecati na njihov uspjeh. S nekim strankama već imaju, kaže, razumijevanje, a neke, poput Stranke umirovljenika, im pomažu s prostorijama i infrastrukturom. Kaže da će biti spremni na suradnju s onima koji će biti za reforme koje zagovaraju, a licitiranje s imenima stranaka s kojima bi mogli surađivati nakon izbora je kontraproduktivno i dovodi do bombastičnih naslova, zbog čega se žele fokusirati na program. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje oko Roberta Ježića i njegove donacije od 200.000 kuna, Josipoviću i dalje ništa nije sporno jer je u toj situaciji to bilo potpuno normalno. Dodao je da je taj novac potrošen i da ne može pristati na naknadnu pamet. 

Komentirajući suradnju sa Zoranom Milanovićem rekao je kako je predlagao reforme, zakone, ali da nije išlo te da misli kako je i u Milanoviću problem, jer misli da je suveren i ne treba mu nitko da mu vodi politiku te da posljedice vidimo. Misli kako će Vlada biti na velikom iskušenju jer su rezultati bitni, a oni nisu na razini. 

HDZ nema kapacitet, a Mercedes je prenapuhan

Josipović je rekao kako ne vjeruje da HDZ ima reformski kapacitet, ali da HDZ ima svoju publiku i program koji je sve radikalnije desni, barem u retorici. Dodao je kako ne bi bilo dobro da retorika bude takva ako i osvoje vlast. Ne vjeruje i da će HDZ imati kapacitet ozbiljno promijeniti gospodarstvo. 

Komentirajući Karamarkov intervjuu u Globusu i izjavu o obračunu sa crvenim vragovima, Josipović je u šali rekao da i njega vjerojatno doživljavaju kao jednim od tih vragova, dok sebe on ipak vidi kao anđelom. 

O obračunu s bivšim komunistima rekao je kako ih je najviše upravo u HDZ-u, a na najave 'prave i kompletne istine u školstvu', bivši predsjednik je dodao da Vlada sa strukom radi na programima, ali da je struka ta koja treba reći što mora biti dio nastavnog plana i programa, ali i da imamo tendenciju politiziranja struke i nametanja stručnjaka iz određenih krugova. 

U slučaju Mercedesa kojeg je vozio Tomislav Karamarko, Josipović misli da je cijela priča prenapuhana, ali da  treba ispitati je li riječ o slučaju da je koristio auto tvrtke. Kaže i da je pitanje koliko je uopće primjereno da se vozi u Mercedesu u ovakvoj situaciji. 

Kolindi dao prolaznu ocjenu

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dao je prolaznu ocjenu za prvih 100 dana, ali dodaje kako nije na njemu da ocjenjuje njezin rad kao poraženi na izborima. Dodao je ipak da bi neke stvari on sigurno radio drukčije te da će doći i vrijeme da Kitarović obrazloži zašto se ne mogu ostvariti obećanja koja je davala. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 427
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina