Obavijesti

Kolumne

Komentari 170

Ivo Josipović bi trebao imati stav o svemu, osim o Kolindi

Ivo Josipović bi trebao imati stav o svemu, osim o Kolindi
1

Josipović ne bi trebao pljuvati po programu svoje izazivačice, dok još nije iznio svoj. A da je u mandatu iznosio jasne stavove, nikakav program mu sada ne bi ni trebao.

VIDEO

Kako može Kolinda Grabar Kitarović optuživati Ivu Josipovića da nema stav?

U redu, možda ga nema u važnim državnim pitanjima, poput monetizacije autocesta, možda vrluda oko ćirilice i branitelja, možda se koleba oko politike Vlade i gospodarske propasti, možda lavira između SDP-ove nafte i ORaH-ova plina, možda mudro šuti o aferama, svojim i esdepeovim. 

Ali zato, čim netko dirne u njegovu nedodirljivost, on ispaljuje stavove kao da mu život o tome ovisi. 

Odnosno, predsjednička karijera.

U pola noći

Evo, recimo, o Kolindi Grabar Kitarović zna sve. Probudite ga u pola noći i spremno će vam izrecitirati sve o njoj osobno, o njezinu programu, o "njezinim fantazijama i nerealnim ambicijama".

"Ona ne može, ne zna i neće", izjavio je Josipović, komentirajući predizborni nastup HDZ-ove kandidatkinje. "Ona nije sposobna ostvariti ovaj program jer je riječ o potpuno nerealnim ambicijama. To zapravo i nije program, već određena fantazija, a glavna mu je odrednica udri po predsjedniku".

A ovaj predsjednik to najviše mrzi.

Da ste ga, međutim, probudili u pola noći i pitali za monetizaciju, deficit, branitelje, prijetnje nasiljem, Vladu, sindikate, Vargu i Zmajlovića, zamolio bi vas da rezervirate termin kod tajnice. Po mogućnosti za godinu-dvije.

Ali o Kolindi zna sve i spreman je to podijeliti sa svima.

Sve to da ne bi netko, a najmanje gospođa Kitarović, slučajno ustvrdio kako hrvatski predsjednik nema stav. Bože sačuvaj, on itekako ima stav. Samo ga treba potaknuti da ga izrazi.

Kao što je to bilo u Vukovaru prošle godine. Tjednima je Josipović išao niz dlaku prosvjednicima protiv ćirilice, sugerirao promjenu Ustavnog zakona ako on slučajno ne paše Tomislavu Josiću i njegovim "čekićarima", pozivao premijera da razgovara s prosvjednicima, izigravao medijatora i pomiritelja.

Sve dok nije na komemoraciji zapeo u onoj "drugoj koloni". Odmah je krenuo lamentirati o državnom udaru, o nasilju i politikantstvu, optužio je tajne službe da su zakazale... Sve u svemu, ozbiljno se naljutio.

Fantaziranje o fantazijama

Tako i sada ima stav o Kolindi. Iako bi upravo njega trebao zadržati za sebe, barem još neko vrijeme.

U prvom redu, zbog toga što javnost ne želi gledati predsjednika kako se u ovom dramatičnom trenutku bavi "fantazijama" svoje izazivačice. Očekuje se da ima pametnija posla. Izbori su tek dogodine.

Nadalje, javnost ne želi gledati kako predsjednik pljuje po programu svoje izazivačice, a da još uvijek nije predstavio svoj vlastiti. Naime, nebitno je što o njezinu programu misli Josipović, već što će o njemu misliti birači na predsjedničkim izborima.

Isto vrijedi i za predsjednika. 

Treće, udarajući po Kitarović, Josipović ne samo da daje na važnosti svojoj izazivačici, nego po tko zna koji puta demonstrira nervozu i strah. Još gore, ulazeći u polemike s Milijanom Brkićem Vasom, predsjednik otkriva kako ga je užasno lako isprovocirati i kako mu malo treba da se spusti na uličarsku razinu.

Vaso je Kolindin čovjek za niske udarce i prljave poslove. A Josipović je šef države koji prodaje finoću i pristojnost. On nikad neće biti Stipe Mesić.

Bijeli miševi

Četvrto, ovakvim svojim istupima Josipović želi dokazati svojim biračima da u sebi ima "fajta" i da ne bježi od sukoba, polemika i svađe. Da može "obrisati pod" s Kolindom. Da može Vasi nabiti na nos njegove "bijele miševe".

Ali tu borbenost opet pokazuje na krivim stvarima.

Imao ju je prilike demonstrirati u barem deset važnijih situacija u proteklih pet godina, a ne hvaliti se njome tek kad njegova koža dođe na bubanj. Od ovog predsjednika očekuje se da najprije ima stav o svemu ostalome, a tek onda o Kolindi Grabar Kitarović. 

Da se toga dosad držao, ne bi mu trebao program za drugi mandat.

Mogao je spokojno sjesti na obalu rijeke i čekati da rijeka donese leš njegova neprijatelja. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu