Obavijesti

News

Komentari 71

'Izvor uspješnosti hrvatske vojske su domoljublje i znanje'

'Izvor uspješnosti hrvatske vojske su domoljublje i znanje'
1

Grabar-Kitarović prigodom obilježavanja 24. obljetnice Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske uputila je čestitku pripadnicama Oružanih snaga

VIDEO

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović prigodom obilježavanja 24. obljetnice Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske uputila je čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH sljedećeg sadržaja:

„Obilježavajući obljetnicu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, prisjećamo se s poštovanjem svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata te iskazujemo počast i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, svima koji su nesebično dali svoj život i zdravlje za slobodnu, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Jedna od prekretnica u suvremenoj hrvatskoj povijesti bio je Referendum o hrvatskoj samostalnosti 19. svibnja 1991., kada se velika većina hrvatskih državljana izjasnila za demokratsku, suvremenu i neovisnu državu. Unatoč tako jasno demokratski izraženoj volji, Hrvatska se vrlo brzo suočila s prijetnjom otvorene vojne agresije velikosrpske politike. Prvo postrojavanje Zbora narodne garde Republike Hrvatske 28. svibnja 1991. godine u Kranjčevićevoj pokazalo je hrvatsku odlučnost za obranu slobode. 

Svoju slobodu i neovisnost obranili smo u Domovinskom ratu, a iskustva i pobjednički duh u njemu stečen ugradili smo u stvaranje suvremenih Oružanih snaga Republike Hrvatske, dopunjujući ih i dograđujući novim znanjima i sposobnostima kako bismo još više podigli razinu sposobnosti sustava obrane, koji može odgovoriti na suvremene sigurnosne prijetnje. Izgrađene vojne sposobnosti u skladu sa NATO normama te doprinos Oružanih snaga međunarodnom miru i sigurnosti, bili su važni čimbenici pri donošenju odluke o ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo u NATO savez i Europsku uniju.

Oružane snage Republike Hrvatske danas su suvremena, uvažavana, i učinkovita profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana u skladu s mogućnostima hrvatske države, pripravna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima. Obučene i osposobljene za tradicionalne vojne zadaće, Oružane snage jednako tako daju velik doprinos u obavljanju zadaća pomoći hrvatskim građanima u slučaju nesreća i kriza, elementarnih nepogoda, operacija traganja i spašavanja te pomoći i prijevozu oboljelih i unesrećenih.

Svoje sposobnosti za potrebe provedbe humanitarnih misija Oružane snage potvrdile su u potpori civilnom stanovništvu u protupožarnim i protupoplavnim djelovanju i na području susjednih te drugih partnerskih i savezničkih država.

Brojne pohvale koje vi, pripadnice i pripadnici Oružanih snaga, diljem svijeta dobivate sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, govore o profesionalnosti naših Oružanih snaga, o visokoj razini odgovornosti i međunarodnoj prepoznatljivosti te snažnom vrednovanju hrvatske vojske, koja je na ponos cijeloj Republici Hrvatskoj. Stoga se u ovoj prigodi posebno prisjećamo svih pripadnika Oružanih snaga koji se nalaze na dužnosti u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru diljem Svijeta, uz želju za časno i odgovorno izvršavanje dodijeljenih dužnosti te sretan povratak svojim obiteljima i Domovini nakon završetka misije.

Izvor uspješnosti naših Oružanih snaga je domoljublje, znanje i osposobljenost hrvatskoga vojnika, dočasnika i časnika. Naša trajna obveza je nastaviti činiti sve kako bi hrvatski vojnik imao odgovarajuće uvjete za obavljanje svakodnevnih dužnosti te bio što pripravniji i još suvremenije opremljen za izvršenje zadaća koje mu se postavljaju. 

Povodom ove obljetnice, čestitam svima promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga. 

Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, namještenicima i službenicima čestitam Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske, uz želju da s istim žarom koji nas je vodio u obrani naše Domovine, pridonosite izgradnji i jačanju sposobnosti i ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske i naše Domovine Hrvatske“, stoji u čestitki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21