Obavijesti

News

Komentari 384

Josipović Kolindi: S Wikipedije čitaš jer nemaš pojma o obrani

Josipović Kolindi: S Wikipedije čitaš jer nemaš pojma o obrani
1

Predizborna kampanja je neslužbeno započela potaknuta padom hrvatskog MIG-a. Grabar Kitarović je kritizirala stanje Hrvatske vojske, a MORH i Josipović uzvratili

VIDEO

Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je u izjavi za Novi list, ali i Večernji, optužio predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović da se zauzima za ukidanje ratnog zrakoplovstva, te da je u "svojim intervjuima i izjavama  pokazala elementarno nepoznavanje pojmova vezanih za ratno zrakoplovstvo i nadležnosti državnih tijela vezanih za obranu".

- Naprosto, ona niti poznaje nadležnost državnih tijela, niti zna elementarne pojmove vezane za obranu zračnog prostora. Naknadno je na brzinu, na Wikipediji ili gdje već, pronašla što je to air policing i nastojala pravdati svoje neznanje. I opet nije dobro interpretirala o čemu se radi, rekao je Josipović. Bilo bi bolje da je prije izjava o zrakoplovstvu pročitala Zakon o obrani i pojmovnik NATO-a. Iz svega što je rekla gospođa Grabar-Kitarović o ratnom zrakoplovstvu, posebno ako je znala pravo značenje termina “air policing”, može se naslutiti da je za nju jedna od opcija ukidanje borbenog zrakoplovstva. Naime, NATO kao organizacija tu zadaću provodi u zračnom prostoru zemalja članica koje nemaju borbeno zrakoplovstvo. Za mene je donošenje takve odluke u ovom trenutku potpuno neprihvatljivo. Danas, a i sve do 2024. Hrvatska ima i imat će sigurno nebo i može ga sama čuvati. Za odluku o budućnosti borbenog zrakoplovstva treba izabrati trenutak u kojemu financijske mogućnosti ne limitiraju odluku.

Predsjednik smatra da nije točna ocjena Grabar Kitarović da se u slučaju MORH-ovog priopćenja radi o "čistom političkom pamfletu".

- Ne, MORH je reagirao na politikantski pamflet i zaštitio Oružane snage i sustav obrane od njegovog uvlačenja u dnevnu politiku. O politikantstvu najbolje govori to što je svoju višemjesečnu šutnju i neizjašnjavanje o važnim političkim i svjetonazorskim pitanjima pravdala zabranama NATO-a za koji radi. NATO je novinarima rekao da to nije točno i da u slobodno vrijeme može politički djelovati. Dakle, svoju je kampanju počela neistinom. Sada, još u istom statusu, odjednom govori, ali suprotno dobrim običajima da službenik NATO saveza polemizira o oružanim snagama države-članice. Da sama ne odlazi, vjerojatno bi za ovakvu zlouporabu dobila otkaz u NATO savezu - zaključuje Josipović.

Podsjećamo, Gospođa Grabar Kitarović u intervjuu za Večernji o hrvatskom ratnom zrakoplovstvu izjavila je: "Odluku o zrakoplovstvu ne možemo više odgađati jer odgovornost i posao pred nama ogromni su, a 2016. godina je iza ugla. Pametne i odgovorne odluke ne donose se navrat-nanos i u Hrvatskoj treba prestati s takvom praksom. Vrlo dobro znam koje su ingerencije Vijeća za obranu, a koje Vijeća za nacionalnu sigurnost, te kad je riječ o stanju i budućnosti borbenog zrakoplovstva i dalje tvrdim da se mora sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer suverenitet hrvatskog zračnog prostora i uopće stanje OSRH prvorazredno je pitanje nacionalne sigurnosti. Kad bi se i prihvatila logika Vijeća za obranu, ako je samo ono nadležno, zašto se sastalo samo dva puta u mandatu predsjednika Josipovića, uza sve probleme koje imamo. Pa i svjetski mediji pišu o teškom stanju u OSRH. 

Deutsche Welle u članku pod nazivom “Hrvatska vojska drastično je tehnički zapuštena” ističe da se ta pitanja aktualiziraju gotovo isključivo onda kad se dogodi neki ozbiljan tehnički kvar ili propust. Što se tiče “air policinga”, vrlo sam dobro upućena u terminologiju, sposobnosti i operacije NATO saveza. Pa tako želim upoznati mjerodavne u RH da je “air policing” prihvaćeni termin NATO-a koji je prvi put korišten u NATO-ovoj operaciji redarstvenog nadzora u zraku baltičkih država od 2004. godine. Nakon toga je Island, koji također nema vlastito borbeno zrakoplovstvo, zatražio 2006. od NATO saveza provedbu “air policinga” kako bi zaštitio svoj zračni prostor. Dakle, "air policing" implicira nadzor od NATO saveza, za razliku od nadzora vlastitim zrakoplovstvom, za koje zemlje članice često koriste termin “Quick Reaction Alert".

Josipović dodaje: "Nemoralno je Hrvatsku vojsku staviti u funkciju vlastite kampanje, posebno, kada se o njoj govori neznalački i podcjenjivački. 

"Jadno zrakoplovstvo", kako ga je nazvala, prošle je godine u različitim operacijama spasilo dvjestotinjak života, branilo nas od poplava i požara, spašavalo ljude i u zemlji i u inozemstvu, školovalo mlade pilote, ne samo naše nego i iz drugih država. Zato, MORH je morao reagirati, reagirao sam i ja, kaže Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 384
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca