Obavijesti

Kolumne

Komentari 88

Josipović se ruga Šeksu da se ne bi zamarao s Milanovićem

Josipović se ruga Šeksu da se ne bi zamarao s Milanovićem
1

Ponekad se stječe dojam da Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović u ovoj kampanji imaju većih problema sa svojim (bivšim) šefovima, nego jedni s drugima

VIDEO

Ivo Josipović se dobro našalio na račun HDZ-a.

"S obzirom na kontradiktorne izjave u kojima je predsjednik, tj. kancelar Karamarko za uvođenje kancelarskog sustava, njegova predsjednička kandidatkinja je protiv, a Šeks i Reiner ništa ne znaju, pitam se tko pije, a tko plaća u HDZ-u", napisao je sinoć predsjednik Josipović na svom Facebook profilu, odgovarajući na primjedbe iz HDZ-a kako njegove ustavne promjene nemaju smisla, kako nemaju veze s gospodarskom situacijom, niti nailaze na potporu Kukuriku koalicije.

I koliko god predsjednik efektno poentirao na pomutnji u HDZ-u u vezi Karamarkove najave da će ukinuti izravni izbor predsjednika Republike, čak se našalivši da bi mogli "Karamarka isključiti iz stranke zbog iznošenja neusklađenih najava", činjenica jest da je i on sam dobrim dijelom talac Zorana Milanovića.

Prije samo dva tjedna, upravo u vrijeme kad je Josipović izlazio s ustavnim promjenama kao okosnicom svoje predsjedničke kampanje, premijer u intervjuu HTV-u jasno poručio: "Ne može, brate, svakih deset godina promjena Ustava, to je rađeno u SFRJ".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premda je prije samo godinu dana on osobno skupljao po parlamentu koaliciju za promjene Ustava u koji se trebala uvesti odredba o nezastarijevanju teških zločina. 

Pa je nije uspio skupiti.

Brutalno uklizavanje

I ako Karamarko gazi po prstima Kolindi Grabar Kitarović, onda Milanović brutalno uklizava Ivi Josipoviću. Čije se ruganje HDZ-u na kraju svodi na onu staru "rugala se sova sjenici".

Uglavnom, sada se događa ono što se najavljivalo još prije početka kampanje. Kitarović i Josipović postali su taoci Karamarka i Milanovića, i to na više načina.

Koliko god se Kolinda željela odmaknuti prema centru i obratiti širem, liberalnijem krugu birača, Karamarko je svojom retorikom, ali i organizacijom kampanje, uporno gura prema desnici. Štoviše, Karamarko plaši birače bez kojih Kolinda ne može računati na pobjedu. 

U par navrata Karamarko je čak dao naslutiti da mu Kolinda nije bila prvi izbor za predsjedničkog kandidata, da mu nije doista stalo do njezine pobjede, a sada je u medije pustio najavu ukidanja predsjedničkih izbora na kojima se upravo Kolinda natječe.

I naravno, da nema Zorana Milanovića, Karamarko bi bio najomraženiji hrvatski političar.

Kampanja protiv šefova

A taj Milanović, s druge strane, javno odbija Josipovićeve prijedloge ustavnih promjena, čak se izruguje s njima, odbio je i nedavni Josipovićev ustavni prijedlog u parlamentu, njegova Vlada omotala se Josipoviću oko nogu i vuče ga na dno, kao šef koalicije koja podržava predsjednikov drugi mandat nije se pojavio na predstavljanju izbornog programa, a sve to Josipović nastoji kompenzirati napadnim poziranjem s Mirelom Holy.

Zapravo, ponekad se čini kao da kandidati vode kampanju protiv svojih (bivših) šefova, a ne jedni protiv drugih.

Zbog toga Josipovićevo izrugivanje na račun pomutnje u HDZ-u oko ukidanja predsjedničkih izbora može "držati vodu" sve dok se ne spomene njegov odnos s Milanovićem.

Naravno,  Josipović je samostalan kandidat, nestranački šef države, u ustavnoj hijerarhiji viši od premijera i ne bi trebao ovisiti o Milanoviću u kampanji na način na koji Kitarović ovisi o Karamarku.

Međutim, stvari se kompliciraju onoga trena kad Josipović kao okosnicu svoje kampanje uzima ustavne promjene koje ne može provesti bez suglasnosti Hrvatskog sabora, odnosno bez parlamentarne (dvotrećinske) većine.

Predsjednik građanin

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec prije nekoliko je dana upozorila da predsjednik Republike nema ovlasti samostalno predlagati promjene Ustava, već samo u dogovoru s parlamentom, ili pak kao obični građanin može tražiti raspisivanje referenduma o ustavnim promjenama.

No ako Milanović, kao šef saborske većine, poručuje da se "ne može, brate, mijenjati Ustav", birači mogu steći dojam da Josipović ima velikih problema sa svojim predizbornim obećanjima. On se hvali izmjenama Ustava koje premijer odbija.

Zato je donekle i logično da se Josipović na Facebooku zabavlja sa Šeksom i njegovom ekipom u kojoj se "ne zna tko pije, a tko plaća". Da se ne bi morao previše zamarati s Milanovićem i njegovom Vladom.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang