Obavijesti

News

Komentari 2028

Ivo: Ne znate Ustav; Kitarović: Ne docirajte mi kao profesor!

Ivo: Ne znate Ustav; Kitarović: Ne docirajte mi kao profesor!
16

Hrvatska u nedjelju odlučuje hoće li dobiti Predsjednika ili Predsjednicu. Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović borili su se za glasove u sučeljavanju na Novoj TV

VIDEO

Prvo pitanje voditelja Mislava Bage odnosilo se na najnovija događanja u Francuskoj i je li Hrvatska spremna za borbu protiv terorizma.

- Kao što smo vidjeli prijetnja terorizma ne može se pretkazati gdje i kada će se dogoditi. To je poanta terorizma, je li Hrvatska spremna ne znam, ali naše službe moraju surađivati s drugim službama - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

- Hrvatska je spremna. Naše službe rade svoj posao. Imaju odličan ugled i odlično rade, napravit će sve da zaštite svoje građane - rekao je Josipović.

Na to je Kolinda kazala kako nije u razgovoru sa stranim službama stekla dojam da sve dobro funkcionira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne znam s kojim službama vi razgovarate, ali naše službe su spremne - odgovorio je Josipović.

Jeste li spremni lagati ako je to u interesu države?

Josipović: Nisam spreman lagati, to nije u interesu naših građana.

Kolinda: Nikada ne treba lagati jer se laganjem gubi kredibilitet, ako je potrebno radije šutjeti nego lagati.

Josipović: Ja ću samo podsjetiti da ste rekli nekoliko laži i prešutjeli o avionima i o vašem statusu u NATO-u. Vaša plaća nije tajna.

Kolinda: Tvrdim da nisam nikada lagala. Ispričala sam se što nisam prikazala svoj status u NATO-u. Podaci o plaćama se ne daju u javnost. A letovi - danas sam tražila na kojim sam to letovima bila, ali 27 je daleko od 150.

Grabar Kitarović je Josipoviću rekla da je tijekom svog mandata razmišljao samo o sljedećim izborima.

- Oglasili ste se tek u nekoliko posljednjih tjedana kampanje - poručila mu je Grabar Kitarović.

- Vidi se da ste puno boravili u inozemstvu. Nemojte obećavati ono što ne znate i ono na što ne možete utjecati - rekao je Josipović.

- Možda nisam živjela u Hrvatskoj, ali sam živjela s Hrvatskom - odvratila mu je.

- Sjedili ste u Vladi koja je opljačkala Hrvatsku - rekao je Josipović.

- Dokad ćete se pozivati na povijest da biste opravdali svoj nerad? - odgovorila mu je, dodajući da su premijer Sanader i ministri procesuirani i to je snaga HDZ-a.

Grabar Kitarović je rekla da je Milanovićeva Vlada najgora u povijesti, a Josipović je rekao da je najgora Sanaderova. Rekao je da Grabar Kitarović nije otišla iz Vlade već je u njoj bila cijeli mandat, što je Grabar Kitarović demantirala.

Rekla je da je Josipović bio u stranci koja je odgovorna za Bleiburg i brojne druge zločine.

Josipović je spočitnuto Kolindi objave predsjednice Zajednice žena "Katarina Zrinski" HDZ-a Primorsko-goranske županije Rosande Mijolović Dukić na Facebooku.

- Njena je stranica hakirana - odgovorila je Kolinda.

- To se sjetila deset dana nakon toga - sarkastično je dobacio Josipović.

Opišite se svjetonazorski:

Kolinda: Osoba sam koja je uključiva. Moderna konzervativka, desni centar, poštujem obiteljske i društvene vrijednosti. Ne dijelim ljude po pripadnosti. Moj je izbor desni centar. Ali i timski rad.

Josipović: Opisujem se kao pripadnika lijevog centra. Ali kad smo kod uključivosti, gledali smo vaš skup... 

Rekao je svojoj protukandidatkinji da se trebala ograditi od skupa gdje se vikalo o izdaji i jugokomunizmu. Odgovorila mu je da se on trebao ograditi od mnogo toga što se danas događa.

Razilaženje sa stranačkim liderima:

Kolinda: Nisam ničija marioneta. Karamarko i ja smo istog svjetonazora, ali razilazimo se u nekim pitanjima. On više priča o povijesti, a ja o budućnosti.

Josipović je rekao da je Jadranka Kosor izbačena iz HDZ-a jer je htjela demokratizirati HDZ i političku scenu.

- Gospođa Kosor je prošla sve demokratske strukture u HDZ-u kada je riječ o njezinom iščlanjenju iz HDZ-a - odgovorila je Kolinda.

Treba li Milanovićeva Vlada odraditi mandat do kraja ili su potrebni prijevremeni izbori?

Kolinda: Moja ustavna obaveza je surađivati s Vladom i to mi je namjera. Želim sjesti i razgovarati s Milanovićem.

Josipović: Ja nisam zazivao izbore jer to nije predsjednička funkcija.

Josipović je rekao kako u Ustavu nema odredbe prema kojoj predsjednik može raspustiti Vladu, na što je Grabar Kitarović rekla da predsjednik mora brinuti o normalnom funkcioniranju vlasti i nacionalnoj sigurnosti.

- Vrlo je teško razgovarati s osobom koja ne poznaje Ustav i zakone države - rekao je Josipović, na što mu je Kolinda odgovorila da joj ne docira kao profesor.

Deložacije?

Josipović: Moraju se poštivati zakoni ove zemlji, ali treba se poduzeti sve da deložacija bude manje.

Kolinda: Treba stati u obranu onih najugroženijih. U njegovom (op.a. Josipovićevom) mandatu je bilo najviše deložacija i ovrha. Poslat ću Ovršni zakon na ocjenu ustavnosti.

Josipović: Taj zakon već jest pred Ustavnim sudom tako da je ta inicijativa suvišna.

Kolinda: Moram vas podsjetiti da ste vi supotpisnik tog Ovršnog zakona i da vam je Ustavni sud srušio 18 zakona.

Josipović: Da poznajete Ustav znali biste da predsjednik mora potpisati taj zakon. A svoje dugove su građani stekli upravo za vaše Vlade. Sada dolaze na naplatu vaši grijesi.

Kolinda: Ne možete se izvlačiti neprestance na prošlost, imali ste pet godina pomoći građanima, a niste učinili apsolutno ništa.

Biste li odstupili kad bi protiv vas bila pokrenuta istraga?

Kolinda: Odstupila bih.

Josipović: Također bih odstupio. Ja u svom ustavnom prijedlogu predlažem da po sili zakona nastupa suspenzija. Ako je netko osuđen ne može ostati na dužnosti.

Donacije

Mislav Bago upitao je o donacijama, na što je Kolinda Grabar Kitarović rekla da je manje podložna utjecajima velikog biznisa od Ive Josipovića na što je Josipović rekao da mali ljudi ne dolaze na donatorske večere kakve je organizirao HDZ. Kitarović je odgovorila kako je DIP prosudio da nema nikakvih nepravilnosti. Josipović joj je spočitnuo kako se na njenoj listi nalazi i Zdravko Mamić.

Primanja branitelja - objava?

Josipović: Prosvjednici su se upustili u javnu djelatnost. Protestiraju jer im je loša ekonomska situacija pa je u javnom interesu da se objave njihova primanja.

Kolinda: Jesam za transparentnost, međutim ako nije uobičajeno da se objavljuju primanja branitelja tome se protivim. Gospodin Glogoški ne protestira samo za sebe nego da se zaštiti dignitet Domovinskog rata.

Josipović: Glavni organizator prosvjeda je čovjek koji zapošljava branitelje i drži ih na minimalcu.

INA - strateški interes?

Kolinda: Nemam insajderske informacije jer nisam u Vladi. Ali smatram da INA treba ostati u našem vlasništvu, trebalo bi ju kupiti. Josipović zna više o INA-i jer je šefica njegove kampanje Tamara Obradović od 2008. do 2010. bila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva.

Josipović: Bili ste u Vladi Ive Sanadera.

Kolinda: Bila sam ministrica vanjskih poslova koja se time nije bavila, a privatizacija INA-e je počela za vrijeme Ivice Račana.

Naziv trga Trg maršala Tita, da ili ne?

Kolinda: To nije pitanje za predsjednicu. To bi trebali odlučiti Zagrepčani. Ali ako mene pitate, Tito je bio komunistički diktator.

Josipović: To je dobro ime. Tito je povijesna ličnost. Trg ima svoje ime zbog antifašističke borbe.

Kolinda: Molim da se antifašizam ne izjednačava s komunizmom i zločinima.

Franjo Tuđman - projekt pomirbe?

Josipović: Tuđman je bio partizan i član Saveza komunista. Njegov projekt pomirbe je dobra ideja. S tim tezama bi danas Tuđman bio izbačen iz HDZ-a jer je Karamarko rekao da je pomirba mrtva.

Kolinda: Pomirba je bila potrebna stvar u tom trenutku i jedna je od Tuđmanovih stečevina.

Lex Perković?

Josipović: Gospodin Perković je obavljao najviše dužnosti za vrijeme HDZ-a i Tuđmana. HDZ je odgovoran zašto on nije procesuiran. Njegov sin je sudionik Domovinskog rata i bio je na najvišim funkcijama i za HDZ-ove vlasti. Njegov sin Saša nije trebao biti razriješen.

Kolinda: Poznajem ga osobno i imam dobro mišljenje o Saši Perkoviću, ali bih na njegovom mjestu dala ostavku iako sinovi ne mogu odgovarati za djela svojih očeva. Lex Perković je bila velika sramota za Hrvatsku.

Izručenja Gotovine - pametna odluka ili ne?

Kolinda: Trebalo je poštovati dogovor s Haaškim sudom. Učinjena je pogreška kada je Gotovini krivo savjetovan da se skloni iz zemlje. Gotovina je za mene heroj, ali svoju nevinost je morao dokazati pred sudom. I to je doista učinjeno.

Josipović: To je bilo nužno pravno i politički, žao mi je što je proveo godine u zatvoru. Ne osuđujem nikoga tko je sudjelovao u tom, a ne osuđuje ni general Gotovina, on to razumje.

Granice i odnosi sa susjedima?

Josipović: Granice treba urediti individualno. Završit ćemo sa svakim ili na međunarodnom sudu ili na arbitraži. Nijedan od naših susjeda, pa ni Srbija, ne može u EU, a da ne ispuni uvjete.

Kolinda: Ako nije moguće postići dogovor treba ići na međunarodni sud. Njemu dajem prednost nad arbitražom. Temeljem međunarodnog prava treba pregovarati.

Josipović: Bili ste ministrica vanjskih poslova. Jeste li pregovarali? Jeste li ih uputili na međunarodni sud?

Kolinda: Radili smo na tome puno više i intenzivnije nego što se radi danas.

Dodala je kako hrvatska manjina u Srbiji nema jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj te da ih se proglašava Bunjevcima.

Josipović: Ja sam predsjednik koji je najviše puta posjetio naše Hrvate u Srbiji.

Hrvati u BiH, treći entitet?

Kolinda: Podržat ću svaku odluku legitimnih predstavnika vlasti u BiH. Ali, smatram da Hrvati moraju biti ravnopravni s drugim narodima. Ako ne bude moguće da postignu dogovor, neću se libiti da potaknem međunarodnu zajednicu za nadogradnju Daytona. 

Josipović: Što se dogovore mi moramo podržati. U vrijeme mog mandata je učinjeno puno da Hrvati u BiH budu ravnopravni.

Sudjelovanje hrvatskih snaga u borbenim NATO misijama?

Josipović: Ne dolazi u obzir da bi naše snage sudjelovale u borbenim misijama u Somaliji ili Čadu jer prema ugovoru s NATO-om moramo sudjelovati samo kada je ugrožena članica NATO-a. 

Kolinda: ISAF je bio borbena misija i Hrvatska je išla u nju bez zadrški. 

Josipović: Nisu smjeli sudjelovati u napadnim akcijama, samo u obrambenim.

Kolinda: I obrambene misije su borbene.

Sankcije Rusiji?

Kolinda: Treba nastaviti pritisak na Rusiju. Miješali su se u unutarnje stvari Ukrajine. Ne može se raditi razlika na velike i male države.

Josipović: Hrvatska sudjeluje i sudjelovat će u sankcijama koje provodi EU.

Vaše imovinsko stanje?

Josipović: Moje imovno stanje je vrlo dobro.

Kolinda: Moje je u skladu s onim što sam radila. Imam stan na kredit i ušteđevinu koja je za naše prilike pristojna.

Koji će biti vaš prvi predsjednički potez?

Kolinda: Moj prvi predsjednički potez će biti pozvati Milanovića i sazvati Vladu. Želim da za isti stol sjednu sve političke stranke kako bi se postigao konsenzus za ključna pitanja.

Josipović: Ja to sve radim već kontinuirano. To ću i nastaviti. Prvi potez predsjednika mora biti 'peglanje' onoga što se radilo u ovoj kampanji. No, mislim da valjda premijer mora pozvati pobjednika, a ne obrnuto.

Politički uzori?

Kolinda: Svoj uspjeh u osobnom smislu dugujem svojim roditeljima, a u političkom Mati Graniću.

Josipović: Zahvalio bih supruzi, kćeri i roditeljima, a na bavljenje politikom inspirirali su me Račan, Miko Tripalo i Willy Brandt.

Bago: A Milanović?

Josipović: Ne. On je mlađi od mene i duže sam u politici od njega.

Kolinda: Važan vam je jer vas je podržao za predsjednika.

Josipović: Vama je mentor gospodin Karamarko, a niste ga spomenuli.

Kolinda: Nemam ja mentora, gospodine Josipović.

Grabar Kitarović je predbacila Josipoviću šutnju i manjak kritike prema Milanoviću. Josipović joj je spočitnuo što je šutjela i nije lupala šakom o stol za vrijeme koruptivnih radnji Sanaderove Vlade. Grabar Kitarović je naglasila da presudom nije kriminaliziran cijeli HDZ već je osuđeno nekoliko osoba. Rekla je da presuda kojom je HDZ kao stranka osuđen još uvijek nije pravomoćna, a napomenula je da je SDP sljednica stranke koja je počinila brojne zločine.

Josipović je rekao da trebamo promjene, ali one koje će duboko promijeniti našu stvarnost, a ne one koje će nas vratiti u doba Sanaderove vladavine.

- Ja neću biti predsjednica nijedne stranke, niti jedne političke opcije, već svih građana Hrvatske - rekla je Grabar Kitarović.

Josipović je rekao da je okupljao ljude različitih svjetonazora te da će to činiti i dalje.

- Vi ste cijelu državu pred izraelskim parlamentom optužili za ustaštvo - podsjetila ga je Kolinda.

- U našoj domovini nažalost još uvijek ima ljudi koji su nostalgični prema tim vremenima - rekao je Josipović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2028
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti