Obavijesti

News

Komentari 71

Jovanović: Pogađa me pitanje učitelja zašto nisam uz njih

Jovanović: Pogađa me pitanje učitelja zašto nisam uz njih
1

Rekao je da je kod preuzimanja funkcije postavio tri preduvjeta, a to su podrška premijera, javnosti i obitelji. Ako bez jedne podrške ostane razmislit će o ostavci

VIDEO

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović gostovao je u emisiji 'Bez ograde' na 24sata TV-u

Na pitanje hoće li odstupiti s funkcije ako sindikati o njegovom odlasku raspišu referendum i poruče mu da ode rekao je da je kod preuzimanja funkcije postavio tri preduvjeta, a to su podrška premijera, javnosti i obitelji. Kako je objasnio, ukoliko neka podrška izostane razmislit će hoće li napustiti funkciju, ali smatra da se sindikati ne mogu gledati kao cjelokupna javnost.

Naglasio je da sindikati imaju pravo na sve oblike sindikalne borbe i ne može im osporiti mogućnost organiziranja referenduma, ali smatra da je štrajk u prosvjeti bio neopravdan. Dodao je da se učiteljima i nastavnicima, u skladu sa zakonom, neće platiti dan koji su proveli u štrajku. 

Na prosvjedima sindikata u utorak spominjalo se 967 milijuna razloga za ostavku, a toliko manje novca će se iz proračuna izdvojiti za resor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Kad bude novca prvo će ići učiteljima i nastavnicima'

Ministar smatra da su to relativne brojke i tvrdi da se za projekte iz znanosti i tehnologije osigurao jednak iznos kao i prošle godine, a osigurane su i stavke kojih lani nije bilo.

Rekao je da niti jedan ključni projekt nije ugrožen, a kada bude više novca to će prvi osjetiti učitelji i nastavnici. 

- Do tada se moramo strpjeti i štedjeti - rekao je ministar.

'Uz učitelje sam od prvog dana'

Na pitanje zašto Vlada nije pristala da se regresi i božićnice vrate kada se za to stvore uvjeti, Jovanović je rekao da su o tome puno razgovarali.

- Mogli smo reći, dobro vratit ćemo to, ali kad će to biti? Želimo raditi odgovorno, pošteno i transparentno. U ovom trenutku nema novca za to i smatramo da je korektno da se odreknu tih dodataka svi koji ih primaju, a kada proračun bude dozvoljavao ponovno ćemo razgovarati o tome mogu li se isplatiti. Sada za to novca nema - zaključio je ministar.

Jako ga pogađa pitanje učitelja zašto nije uz njih, jer smatra da je uz njih od prvog dana, ali ima okvir unutar kojeg se mora ponašati i ne može govoriti o povećanju plaća kada novca nema. 

Misli da se nije najtvrđe išlo na prosvjetare nego se radi o percepciji koja je u javnosti stvorena zbog pregovora i neodgovornih sindikalnih čelnika.

'Mi nismo izmislili Zdravstveni odgoj'

Još jednom je stao u obranu Zdravstvenog odgoja za koji tvrdi da je uveden u skladu sa svim propisima i pravilima, a sve primjedbe smatra neutemeljenima i zlonamjernima. 

- Vrijeđaju sve ljude koji su odgovorno i bez kune radili na projektu zdravstvenog odgoja koji je po meni najbolji potez Ministarstva u ovih godinu dana - rekao je Jovanović i dodao da nisu izmislili ovaj predmet, nego se on dosad provodio kroz razne predmete. 

'Platinijeva poruka je sjajna'

Osvrnuo se i na govor Michela Platinija povodom sto godina HNS-a.  Rekao je da je on na početku mandata rekao sve što je Platini rekao u utorak i misli da je njegova poruka sjajna i da pravi prijatelj uvijek iskreno kaže mane kako bi ih mogli ispraviti. 

S Platinijem je razgovarao i prije par mjeseci u Beogradu i tada mu je rekao sve što i jučer.

Mislio je da će neke probleme u sportu moći riješiti brže, ali trebalo je donijeti izmjene zakona. Uredi Državne uprave diljem Hrvatske će, rekao je, imati dvadesetak sportskih inspektora, a natječaj za glavnog inspektora završava ovaj petak.

Ukoliko se stvore financijske pretpostavke za to, misli da bi Euro 2020. u Hrvatskoj bio dobra ideja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!