Obavijesti

Kolumne

Komentari 200

Kako je biskup Uzinić ćirilicu proglasio oznakom zločinaca

Kako je biskup Uzinić ćirilicu proglasio oznakom zločinaca
1

"Ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego nastavlja označavati agresore i zločince", kazao je jučer u Vukovaru dubrovački biskup Mate Uzinić

VIDEO

"Ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan danas nisu suočili s onime što su napravili Vukovaru i njegovim ljudima".

Dubrovački biskup Mate Uzinić održao je jučer u Vukovaru zapaženu, po mnogima izbalansiranu i pomirljivu propovijed u kojoj je pozivao na oprost, na pronalazak nestalih, na suživot, na kažnjavanje pojedinačnih zločina i ukidanje kolektivne krivnje.

Neki su ga čak opisali kao novi glas Katoličke crkve u Hrvatskoj koji bi tu instituciju mogao modernizirati na tragu poruka pape Franje. 

Pa ipak, najveću pažnju u cijeloj propovijedi izazvao je upravo onaj dio u kojem je govorio o ćirilici, za koju je ustvrdio kako "i dalje nastavlja označavati agresore i zločince". I to one zločince i agresore koji se, kako kaže, "još nisu obratili".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ćirilica, dakle, nije samo obično pismo, nego i oznaka zločinaca.

Presuda ćirilici

To nije bila samo javna presuda pokušajima Vlade da uvede dvojezičnost u Vukovar, nego i blagoslov svima koji se na sve načine - čekičima, referendumom, rušenjem vlasti i nepoštivanjem zakona - bore protiv uvođenja tog pisma u ranjeni Vukovar.

Jer je to "oznaka zločinaca i agresora".

U svojoj propovijedi biskup Uzinić pokušao je napraviti ravnotežu, kritizirajući podjelu na srpske i hrvatske škole u Vukovaru, ali je potpuno nepotrebno stigmatizirao ćirilici proglasivši je simbolom zločina i zločinaca.

Normalno je, dakle, da se ćirilica pokušava protjerati iz Vukovara, očekivano je da se na nju nasrne čekićima i apsolutno je neprihvatljivo da se ona uvodi u Vukovar. Barem dok se zločinci i agresori nisu preobratili.

I dok nije jasno kako duhovni pastir Uzinić može biti siguran da oni to nisu učinili, u raspravi o ćirilici mnogo je važnije pitanje zbog čega oni nisu bili kažnjeni.

Upravo o tome dosta se govorilo tijekom mimohoda u Vukovaru. Mnogi sudionici, stanovnici Vukovara, obitelji žrtava postavljali su pitanja kako je moguće da srpski agresori još nisu kažnjeni, da još mirno žive u Vukovaru, da nisu procesuirani.

Što je važno, ali prilično zakašnjelo pitanje. Naime, još 1997. godine Zakonom o aboliciji svim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi omogućeno je da nastave normalan život i integriraju se u sredinu u kojoj su ratovali, međutim u to nisu bili uključeni svi oni koji su činili zločine nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovnicima.

Zašto hrvatsko pravosuđe nije u idućih 17 godina procesuiralo te zločine, odvojilo time zločince od nevinih civila, i zbog čega zločince nisu prijavljivali oni koji se zbog njihovih zločina sada iskaljuju na ćirilici, pitanja su koja su dovela do eskalacije mržnje u Vukovaru.

I omogućila su da se ćirilica iz usta jednog biskupa proglašava "oznakom zločina i zločinaca". Kao da po toj istoj logici latinica ne bi također mogla postati oznakom zločina počinjenih s hrvatske strane. Hoće li se, primjerice, u Ahmićima latinica proglasiti "oznakom zločina i zločinaca"? Ili u zapadnom Mostaru? Ili u Medaku?

Ćirilica odavno u Vukovaru 

Možda dubrovački biskup nije bio informiran, ali ćirilica se već odavno nalazi u Vukovaru, na vrtićima i školama, kao što je HDZ zajedno sa SDSS-om prije samo četiri godine izglasao uvođenje dvojezičnosti u tom gradu. I nije se proglašavala zločinačkom sve do pokušaja provedbe Ustavnog zakona.

Problem, naravno, nije u samom ćiriličnom pismu, već u zločinačkim porukama koje su se tim pismom odašiljale početkom devedesetih ili se šalju još i danas. Isto vrijedi i za latinicu.

Zločince ne označava, kako reče biskup, sama ćirilica, već ih označavaju njihovi zločini zbog kojih oni još nisu procesuirani. Baš kao što prepreka pomirenju u Vukovaru nije ćirilično pismo, već teško ratno naslijeđe, neprocesuiranje zločina, politička manipulacija i kopanje po ranama.

Ako je biskup Uzinić htio pomoći Hrvatima i Srbima u Vukovaru, onda je morao ćirilicu ostaviti na miru. Kad već nije imao namjeru proglasiti je simbolom pomirenja. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'