Obavijesti

News

Komentari 102

Kako ovršiti poslodavca zbog plaće? Vrlo teško ili nikako...

Kako ovršiti poslodavca zbog plaće? Vrlo teško ili nikako...
2

BORBA S BIROKRACIJOM: Iako po Zakonu na to ima pravo Tomislavu Cveniću (30) iz Valpova tri su puta odbili ovrhu poslodavca i još su mu naplatili 120 kuna

VIDEO

Svaki dan su nas okupljali. Slušali smo kako nam obećavaju da će plaća idući tjedan. Mi smo vjerovali i čekali. Prolazili su tjedni, a zatim i mjeseci. Plaće nije bilo, priča Tomislav Cvenić (30) kojemu tvrtka tri mjeseca nije isplatila plaću.

Kao geodet radio je u jednoj zagrebačkoj tvrtki. Vratio se u rodno Valpovo jer ga nisu plaćali. Tomislav je zbog neisplate plaća u Fini zatražio ovrhu poslodavca na koju po zakonu ima pravo.

- Predao sam im platnu listu, sve kako je određeno po zakonu, no uslijedilo je razočaranje. Iako sam listu dobio od poslodavca, u odbijenici Fine pisalo je da nije naveden ispravan broj žiro-računa - objašnjava Cvenić.

Zatim je od tvrtke tražio nove platne liste, ali je od Fine dobio još jednu "košaricu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Druga odbijenica je bila zato što sam taj novi zahtjev poslao krajem lipnja, a u srpnju su na snagu stupila nova pravila prema kojima platna lista koju sam priložio nije odgovarala. Zatim sam išao po treće platne naloge i opet su me odbili uz isto obrazloženje. A ta dva puta žiro-račun, koji je bio isti kao i prvi put, nitko više nije ni spominjao - kaže Cvenić.

Ali to nije bilo sve i Tomislav je zatim doživio još jedno neugodno iskustvo.

- Stigao mi je račun iz Fine prema kojem sam im dužan 120 kuna. Prenerazilo me. Prijetile su mi kamate, ovrha i blokada. Sa svojih 30 godina od roditelja sam morao tražiti novac da platim i taj dug - kaže razočarano. Tuži se na državu koja donosi zakone koje nije u stanju provesti i na djelatnike Fine.

- Osim izuzetaka, svi posao obavljaju činovnički, bez razmišljanja i bez sućuti za one kojima bi trebalo pomoći - zaključuje Tomislav.

U Fini objašnjavaju da radnik za ovrhu poslodavca koji mu ne isplaćuje plaće ili doprinose treba dostaviti obračun poslodavca o neisplati i Zahtjev za izravnu naplatu koji se može podići u svim Fininim poslovnicama te na Fininu webu.

Poslodavac koji ne isplati plaću dužan je radniku dati obračun i ovjeriti ga žigom. To znači da radnik koji želi provesti ovrhu i dalje ovisi o svojem poslodavcu koji mu nije isplatio plaću. Zakonodavac je taj problem "riješio" tako što je za neizdavanje obračuna smislio kazne koje određuje Inspektorat rada. 

U Ministarstvu rada kažu da su u prvih šest mjeseci ove godine utvrdili da 510 tvrtki nije isplatilo plaće za svojih 7632 radnika. No prema podacima Porezne uprave, trenutačno 22.792 radnika radi, a ne prima plaću. 

Patrik Macek/PIXSELL

Sindikalist Krešimir Sever kaže da je broj puno veći.

- Tu nisu uračunati radnici kojime nije isplaćena jedna ili dvije plaće - objašnjava Sever.

Od onih koji plaću ne isplaćuju, čak 356 poslodavaca nije dostavilo ni obračune neisplaćenih plaća. S druge strane, u 2014. zbog neisplate plaće tek je 2711 radnika zatražilo ovrhu nad poslodavcem. Uspješno se naplatilo tek 1276 radnika.

Također, u Fini objašnjavaju da poslodavac, ako do pokušaja ovrhe i dođe, može sve stopirati i pljenidbu svojih sredstava proglasiti nedopuštenim.

- To je praktički lakrdija. Radnici ovim nisu zaštićeni, a može im se dogoditi da na kraju plaćaju Finine troškove. Zakon je sam sebi svrha - misli Iskra Maras, savjetnica za financijske i osiguravateljne usluge u Savezu udruga za zaštitu potrošača. Krešimir Sever kaže da se radnici i dalje boje od poslodavca tražiti plaće koje su zaradili.

- Ne primaju plaću, ali radije vjeruju da će ih dobiti nego da se za njih izbore pravnim sredstvima. Paradoksalno je što to ne čine jer se boje otkaza - objašnjava Sever.

U Ministarstvu pravosuđa nisu nam odgovorili je li ovrha poslodavaca koji ne isplaćuju plaće loše regulirana niti hoće li se to popraviti. 

U Ministarstvu rada svjesni su da je malo radnika tražilo ovrhu poslodavca. Zato su inzistirali da u Stečajni zakon uđe odredba po kojoj je neisplata plaća razlog za pokretanje stečaja. Po izmjenama Zakona o osiguranju potraživanja radnika, u slučaju stečaja poslodavca, tri minimalne plaće radnicima će isplaćivati Agencija za osiguranje radničkih potraživanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag