Obavijesti

Kolumne

Komentari 333

Kakve je to reforme Orešković nudio? I u čije ime je govorio?

Kakve je to reforme Orešković nudio? I u čije ime je govorio?
1

Mandatar je predstavio u Kitzbühelu svoje reforme, navodno radikalnije od svega što smo čuli. Strani bankari i ulagači tako su za njih čuli prije hrvatskih građana.

VIDEO

Bizarnostima i dalje nema kraja.

Tihomir Orešković ovih je dana navodno oduševio strane investitore u Kitzbühelu.

Održao je kratku prezentaciju pred ljudima o kojima ne znamo puno, predložio je "određene reforme" o kojima još nismo čuli, pa čak i - prenosi HRT- iznio "radikalnije reforme u odnosu na one koje smo imali do sada u javnosti prilike čuti".

Radikalnije u odnosu na što? I na što se svodi ta radikalnost?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Detalje, naravno, još nismo imali prilike vidjeti.

Oni su bili rezervirani samo za stranu financijsku elitu, pred kojom je mandatar hrvatske Vlade, kao prvi predstavnik hrvatske političke elite na toj konferenciji, na tajnim sastancima navodno briljirao.

Što je u svemu tome bizarno?

U prvom redu, činjenica da je HDZ platio put u Kitzbühel nestranačkom mandataru.

A zatim, bizarna je činjenica da je Hrvatsku predstavljao čovjek koji još nije premijer, čovjek koji nije pisao program reformi, čovjek koji do jučer nije ni bio u Hrvatskoj, čovjek koji ni na jedno pitanje dosad nije dao konkretan odgovor i ono najbitnije, čovjek koji je program svojih reformi prije iznio pred stranim investitorima (tko god oni bili) nego pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Kao i to da se u medijskim izvještajima spominju zahvati "radikalniji u odnosu na sve što smo dosad imali prilike čuti".

Čiji je to program Orešković predstavljao u Austriji?

"Moramo još vidjeti"

U proteklih nekoliko dana od mandatara nismo dobili ni jedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje, osim o ćirilici u Vukovaru. Na sve upite uzvraćao je floskulom "moramo to još sve vidjeti".

Nije sudjelovao ni na jednom sastanku o formiranju Vlade, a sve informacije navodno je dobivao telefonskim putem ili ih skupljao na kavama po zagrebačkim hotelima.

O famoznom programu njemačkog IFO instituta u koji se Tomislav Karamarko mjesecima zaklinjao, rekao je samo da ga je vidio i da mu se u njemu sviđa jedino dio "Doing business".

Nije izabrao ministre

Uz to, mediji upozoravaju kako mandatar samo tjedan dana prije saborske sjednice, još nije potvrdio ni jednog svog ministra, od ukupno 60 imena koja su mu se navodno našla na stolu. Gdje god taj stol bio.

Dakle, hrvatska javnost o Oreškovićevim reformama nije do sada čula baš ništa. Što je vjerojatno i logično: nismo ga birali, pa nas ne mora ni izvještavati o svojim potezima.

Ali zato sada slušamo kako je Orešković, čovjek koji još nije potvrđen za premijera, iznosio nekakav program reformi stranim ulagačima, pa čak i radikalniji od svega što smo dosad čuli.

Čiji je to program? HDZ-ov? Mostov? Oreškovićev? Ili možda Kolindin, odnosno program njezina savjetnika Nikice Valentića?

Svratio na Pantovčak

Mandatar je neposredno prije odlaska u Kitzbühel, potpuno neuobičajeno, svratio na Pantovčak na razgovor s predsjednicom Republike. Tamo je navodno razgovarao o gospodarskim temama i ulaganjima. I potom u Austriji iznosio reforme o kojima domaća javnost pojma nema.

Naravno, zatvoreni sastanak investitora i banaka u Kitzbühelu nije mogao pričekati sjednicu Hrvatskog sabora, ali svejedno mandatar nije trebao, a možda ni smio, iznositi detalje svojih reformi na bilo kojem mjestu prije nego što je to učinio u Hrvatskom saboru.

U čije ime je on nastupao? Tko ga je na to ovlastio? Kakvog pokrića je imao za ono što je iznosio? I što ako idućeg petka Sabor odbije njegovu Vladu i njegove reforme?

Naročito ako su one doista "radikalnije" u odnosu na sve što smo do sada čuli.

Zna li Most o čemu Tim priča?

Dakle, nevjerojatno je da mandatar Vlade iznosi svoj program reformi igdje i ikome, prije nego što ga je predstavio hrvatskim građanima. Prije nego što je dobio glasove zastupnika, odobrenje parlamenta i mandat za provedbu tih reformi. 

Znaju li koalicijski partneri HDZ-a, u prvom redu Most, što nestranački mandatar pred međunarodnim bankarima i investitorima predstavlja kao njihov program? Ili su i na to stavili bjanko potpise, kao i na potvrdu kojom su HDZ-u dali odobrenje da predloži svog mandatara?

I tko je zapravo pravi šef Tihomiru Oreškoviću: Hrvatski sabor ili Kolinda Grabar Kitarović?

Tko pije, a tko plaća?

Tako s jedne strane imamo mandatara koji stranim bankarima i ulagačima predstavlja program o kojem nemamo pojma, a s druge Karamarko šalje svećenika na "raskuživanje Kockice", Ladislav Ilčić se nudi za ministra obitelji, Željko Reiner priča o Hrvatskom državnom saboru, a Most nas zabavlja s prisluškivanjima i praćenjima.

Luda kuća.

A što se hrvatskog mandatara tiče, on je možda ostavio dobar dojam na strane investitore, ali do sada ga definitivno nije ostavio na hrvatsku javnost.

Prvo nam govori da ništa ne zna, pa govori ono o čemu ništa ne zna, da bi sada u inozemstvu govorio ono što nama ne želi reći.

Nama, pak, ne preostaje ništa drugo nego da se strpimo do petka kad ćemo valjda saznati kakve nam to reforme, navodno radikalnije od svega što smo imali prilike čuti, priprema budući premijer Tihomir Oreškoviću.

Dakle, očekujmo neočekivano.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 333
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....