Obavijesti

Kolumne

Komentari 260

Kao Kvaka 22: Kako će Ustav štititi manjinu i slušati većinu?

Kao Kvaka 22: Kako će Ustav štititi manjinu i slušati većinu?
1

SDP traži način kako da u isto vrijeme zaštiti Ustav i pravo na provođenje referenduma o braku, kao i da štiti manjinu od diskriminatornog ishoda referenduma

VIDEO

Ovo se polako pretvara u Kvaku 22.

Treba li štititi Ustav, demokraciju i vladavinu prava omogućavajući provođenje referenduma za izmjenu Ustava koja bi dovela do diskriminacije dijela hrvatskih građana?

Ili ipak treba kršiti Ustav i suzbijati demokraciju kako bi se manjinu zaštitilo od volje većine?

To je dilema pred kojom se našao SDP. Nespremni, nepripremljeni, zatečeni, neodlučni SDP. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koji sada najavljuje kako želi zakonom spriječiti provođenje referenduma o unošenju definicije braka u Ustav, premda ustavni stručnjaci izričito tvrde kako bi to bilo protuustavno, naročito ako bi se odnosilo na referendumsku inicijativu koja je u tijeku.

"Nedopustivo je", kaže Robert Podolnjak, profesor na katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, u izjavi za Novi list, "zakonom ograničavati neke odredbe Ustava, u kojem trenutačno nisu ugrađene nikakve prepreke da se referendum raspiše o bilo čemu".

A kad je Podolnjak svojedobno sugerirao da se zbog mogućih zlouporaba izmijeni ustavna odredba o referendumu na poticaj građana, predsjednik saborskog odbora Peđa Grbin odgovorio mu je da to "nije na dnevnom redu".

Sad je to došlo na dnevni red. Zapravo, provalilo je kroz vrata voljom 700 tisuća potpisnika peticije.

I došlo je do toga da SDP mora pod hitno smisliti način kako da spasi stvar. Kako da istovremeno štiti i krši Ustav, kako da građanima omogući pravo odlučivanja i da istovremeno zaštiti manjinu od volje većine, kako da ograniči demokraciju kako bi zaštitila demokraciju.

Što god učinio, ispast će da je loše učinio.

I ako zakonom ograniči Ustav, i ako promjenom Ustava ograniči ljudska prava. 

S jedne strane, ustavni stručnjaci upozoravaju da bi odbijanje referenduma dovelo do ustavne krize, s druge se upozorava da bi taj referendum zadirao u temeljna ljudska prava. A sve zato što SDP nije mislio da će do ovoga zaista doći, da će inicijativa "U ime obitelji" uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za referendum, što znači da je totalno nespreman ušao u ovaj "kulturni rat", kako ga je nazvao Zoran Milanović.

Njegov ministar Arsen Bauk sličnu dilemu prošlog je vikenda riješio tako što je na Split Prideu nosio transparent s natpisom "Potpuna ravnopravnost", a onda izjavio da će istospolne zajednice ipak uživati malo manju ravnopravnost.

Otprilike u isto vrijeme, odvjetnice okupljene oko udruge B.a.b.e. upozoravaju na činjenicu da SDP predlaže Obiteljski zakon koji je konzervativniji od postojećeg, dok Sanja Sarnavka naglašava kako "država ovim zakonom na silu promovira konzervativnu definiciju obitelji, a druge se zajednice, primjerice izvanbračna ili istospolna, uopće ne spominju". 

I koga onda SDP uopće brani? 

I može li se manjina o kojoj je ovdje riječ, uopće pouzdati u vladajući SDP da će uspješno zaštiti njezina prava, odnosno obraniti članak 3. Ustava koji govori o "slobodi, jednakosti, nacionalnoj ravnopravnosti, ravnopravnosti spolova i poštivanju prava čovjeka", kao najvišim vrednotama ustavnog poretka?

Pored svega ostalog, ovdje je na testu i politički kredibilitet vladajuće stranke. SDP možda nije želio ovaj "kulturni rat", ali mora u njemu pobijediti. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu