Obavijesti

News

Komentari 126

Kaos oko otpada: Odvajanje počinje danas, a kanti nema...

Kaos oko otpada: Odvajanje počinje danas, a kanti nema...
3

Od 24. srpnja općine i gradovi moraju krenuti u odvajanje otpada. No većina ih je tek na početku. Nemaju dovoljno kontejnera za odvajanje, nemaju vozila niti opremu...

VIDEO

Od danas, 24. srpnja,  općine i gradovi dužni su krenuti u razvrstavanje otpada. Za one koji to ne budu poštovali kazne su od 100.000 do 300.000 kuna. 

Ipak, sve to i nije tako jednostavno. Dok su se neke općine i gradovi za to pripremili te već dulje vrijeme omogućuju građanima da otpad razvrstavaju na svojem kućnom pragu u za to predviđene vreće ili kontejnere, većina gradova i općina to još nema. U većini općina i gradova građani tako, ako žele odvajati otpad, moraju tražiti tzv. zelene otoke ili razvrstani otpad voziti u reciklažna dvorišta. 

Odgode nema, ali ništa ne ide "preko noći"

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao je da odgode za stupanje na snagu Zakona o gospodarenju otpadom nema te da će inspekcije izlaziti na teren i kažnjavati "nesavjesne" gradove i općine. No svima je jasno da se s razvrstavanjem otpada ne može početi  "preko noći". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zato će za početak biti dovoljno da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sustav. Onda moraju nabaviti opremu i vozila koja će prevoziti razvrstani otpad, provesti pilot-projekte, za biootpad osigurati kompostane... Na samom kraju moraju provesti i potpunu implementaciju. Kojim će to tempom ići gradovi i općine moraju navesti u svojim planovima. U većini slučajeva to će trajati i po nekoliko godina.

Jednog dana svi bi trebali imati kante za odvajanje ispred kućnog praga

U budućnosti bi se trebalo omogućiti svim građanima u zemlji da otpad odvajaju ispred kućnog praga. Iako Zakon ne propisuje koliko daleko od kućnog praga kontejneri za razvrstavanje moraju biti i iako će o tome odlučiti struka, za očekivati je da jednog dana svi imaju kante u blizini ili ispred stanova ili kuća. U planu je i da građani jednog dana cijenu odvoza plaćaju prema količini. Tako se građane želi motivirati da odvajaju otpad jer onaj tko će imati manje nerazvrstanog otpada, platit će manje odvoz. 

Planira se da će se cijeli plan i sustav gospodarenja otpadom provesti do 2018. godine, a dvije godine kasnije trebali bi reciklirati najmanje 50 posto komunalnog otpada. 

Još nije definirano kako će se naplaćivati kazne građanima 

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, koji je stupio na snagu još prošle godine, građani moraju razvrstavati komunalni, odnosno kuhinjski otpad, zatim papir, metal, staklo, plastiku i tekstil, te glomazni otpad. Svaku od navedenih vrsta otpada moraju odlagati u za to predviđeni kontejner koji im moraju postaviti gradovi ili općine. Kazne za one građane koji to neće raditi su od 3000 do 10.000 kuna. Još nije definirano kako će se kontrole raditi pa zasad komunalni redar može samo na licu mjesta, pokraj kontejnera, nekome ispisati kaznu ako ne razvrstava otpad. 

Ministarstvo: 76 % gradova i općina počelo s primarnom selekcijom

U četvrtak je održana konferencija za novinare povodom stupanja na snagu odredbe prema kojom gradovi i općine moraju krenuti u odvajanje otpada. Predstavljeni su nalazi inspekcije Ministarstva zaštite okoliša.

- Odvajanje otpada je krenulo i više nema odgađanja - poručio je Goran Heffer, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove. Prema podacima inspekcije 71,6 posto gradova i općina počelo je s primarnom selekcijom. Primarna selekcija znači da su gradovi i općine stanovnicima omogućili razvrstavanje sedam vrsta otpada i to kroz "zelene otoke", reciklažna dvorište ili sakupljanjem na kućnom pragu. Samo dvije godine ranije 39,5 posto gradova i općina su imale neki oblik primarne selekcije. Oni koji to još nisu napravili Ministarstvu moraju dati precizne rokove do kada će početi s primarnom selekcijom. Oni koji se i na to ogluše, dobit će sankcije. Na konferenciji su rekli i da će se lokalne samouprave poticati da spremnike za otpad dovedu što bliže domovima građana, naravno gdje će to biti moguće. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira na jesen kampanju o važnosti odvajanja otpada kako bi potaknuli građane da u što većem broju tu praksu uvedu u svoje domove.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina