Obavijesti

News

Komentari 635

Karamarko ima plan za spas: Iskorijenit ćemo siromaštvo!

Karamarko ima plan za spas: Iskorijenit ćemo siromaštvo!
12

Tomislav Karamarko najavio je HDZ-ov desetljetni plan za izlazak iz krize. Smanjit će poreze i graditi infrastrukturu. Cjelokupan plan će stranka predstaviti najesen

VIDEO

Investicijski potencijali Hrvatske, naziv je konferencije koju je u suradnji sa Zakladom Hrvatskog državnog zavjeta organizirala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Predsjednik stranke Tomislav Karamarko najavio je desetljetni plan za izlazak iz krize

Plan će, kaže, HDZ predstaviti na jesen, a do tada će Hrvatska živjeti svoju stvarnost. A ona je, kaže Karamarko, 362 tisuće nezaposlenih, odnosno Hrvatska je treća zemlja u EU po nezaposlenosti mladih. Već treći kvartal za redom pada nam BDP, naveo je dalje, pa ne čudi da su nas stručnjaci strpali među 10 najgorih ekonomija. 

- Već deset mjeseci smo u EU, platili smo 3 milijarde u EU proračun, a nismo povukli ni kune. Ispada da neka siromašna Hrvatska financira te bogate europske zemlje. Ova vlast nas gura u bankrot, investitori nas zaobilaze, obrti se zatvaraju. Novi dramatični fenomen je i to da se povećava broj mladih koji se iseljavaju. Već ih se naziva fakultetskom emigracijom - kazao je predsjednik HDZ-a i odgovor zašto se to događa pronašao isključivo u tome što, kako kaže, Vlada ne radi svoj posao.

- Početkom '90-ih Hrvatska je bila u težoj situaciji nego sada, zbog rata i svega ostalog, ali unatoč tome nitko nije bio gladan - dodao je i istaknuo da je on osobno siguran da će njegova stranka pronaći izlaz iz toga. 

- Mi smatramo da HDZ kao takav nije sam sebi svrha, jer stranka mora biti u funkciji boljitka države. Tuđman i svi poginuli branitelji nisu stvarali hrvatsku državu da bi građani danas bili gladni. Zadatak HDZ-a je u 21. stoljeću borba protiv nezaposlenosti i siromaštva. Pred nama je još jedan cilj - stvoriti modernu, jaku i ekološki osviještenu državu. Ne možemo više gledati kao standard pada, kako građani gube stanove. Ljudima se prijeti ovrhama, u Hrvatskoj je postao luksuz zadržati posao i preživjeti od plaće do plaće -  nabrojao je Karamarko. 

- HDZ priprema strategiju i planove, ima viziju razvoja Hrvatske s reformama. Uostalom, i EU želi odgovor gdje će Hrvatska biti 2020. godine. HDZ ima plan razvoja Hrvatske i viziju budućnosti, za razliku od Kukuriku Vlade. Mi ćemo vratiti povjerenje financijskim institucijama i podići kreditni rejting. Posvetit ćemo dužnu pažnju energetici. To će biti jedan od zamašnjaka našeg razvoja. U suradnji s našim prijateljima iz inozemstva pokrećemo projekt navodnjavanja. Ukupna porezna davanja moraju biti manja. Smanjit ćemo poreze, poduzetnike ćemo za svako novo radno mjesto osloboditi davanja. Gradit ćemo javnu infrastrukturu. Ovi projekti su samo neki iz našeg velikog kataloga projekata. Mi imamo plan za veliki desetogodišnji program investicija koji ćemo predstaviti najesen. Mi imamo odgovor na izazove današnjeg vremena - zaključio je.

Investicije koje otvaraju radna mjesta

HDZ-ov saborski zastupnik i čovjek za gospodarstvo Ivan Domagoj Milošević predstavio je planove za ulaganja u prometnu infrastrukturu. Okosnicu tog dijela HDZ-ovog plana, kazao je, leži u Rijeci. Ukupna investicija jadranskog kontejnerskog terminala na Krku koštala bi milijardu eura i donijela bi 1000 radnih mjesta. Za to već postoje zainteresirani, kaže Milošević. 

Uz još 150 milijuna eura investicije u tzv. Zagrebačku obalu u Rijeci, otvorio bi se prostor za izgradnju sasvim nove, moderne željezničke nizinske pruge. Još 4,8 milijardi eura donijelo bi 78.000 radnih mjesta, procijenio je Milošević. 

Za potpunu povezanost Hrvatske s EU, neophodno bi bilo izgraditi i tunel kroz Učku, pravac prema Grazu, koridor X prema Srbiji, odnosno poveznicu EU i Bliskog istoka, te kanal Dunav-Sava

Milošević nije propustio iskritizirati aktualnu Vladu zato što je, kaže, krenula u rekonstrukciju pruge Zagreb-Rijeka, što ne vjeruje da će EU uopće sufinancirati.

Dalić: Reformi se ne treba bojati, one donose korist svima

HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić istaknula je kao problem to što se u vremenima krize uvođenjem novih poreza zatvara začarani krug jer se, kaže, time opterećuju poduzetnici koje ona vidi kao prvenstveno mjesto na kojem se kriza može razbiti.

- To se mora razbiti. Odgovornost za to ima i država, ali to zahtijeva drugačiju ulogu i države i politike. Prvenstveno reformama, i to i prema građanima i prema poduzetnicima. Reforme su način rješavanja problema, tako da se radi jeftinije, stručnije i kvalitetnije. Tek kada se to ostvari, počet će se stvarati nova radna mjesta, a naši će građani prestati iseljavati u bogatije zemlje. Za reforme imamo i novi motiv u vidu iskorištavanja europskih fondova. Reformi se ne treba bojati, jer one donose korist za većinu poduzetnika i građana. Jedini koji se njima protive su oni koji se drže svojih političkih sinekura. Novi Zakon o državnim dužnosnicima kojima će se iskorijeniti politizacija kao kriterij za državne dužnosnike. Samo u Hrvatskoj se dogodilo to da je za poduzetništvo neophodna politička podobnost - kazala je Dalić i zaključila da konkurenciju i natjecanje novim zakonima treba unijeti i u javni sektor.

Rast u vrijeme Jadranke Kosor

Bruno Lopandić iz Hrvatske gospodarske komore predstavio je grafikon o investicijama u Republiku Hrvatsku tijekom mandata svih proteklih Vlada. Na grafikonu se jasno vidjelo da je u vremenu Sanaderove Vlade zabilježen snažan pad, koji je dijelom koincidirao s globalnom krizom. 

Međutim, a to je Lopandić i istaknuo, u posljednjem dijelu posljednje HDZ-ove Vlade vidljiv je umjereni rast investicija, i to unatoč krizi koja je tada drmala cijelim svijetom. Ono što Lopandić nije spomenuo jest to da je riječ o vremenu mandata HDZ-ove premijerke i kasnije partijske disidentice Jadranke Kosor.

Došla i Markić

Na konferenciju se odazvalo nešto više oko 700 uzvanika. Među ostalima, bivši splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, brojni gradonačelnici, saborski zastupnici, ali i Željka Markić, šefica inicijative 'U ime obitelji'.

Na kraju konferencije Karamarko se požalio na medijski tretman.

- Čitavo vrijeme hrvatski mediji pokušavaju izjednačiti krivnju nas u opoziciji i ovih koji su na vlasti već dvije i pol godine - kazao je.

Predsjednik HDZ-a očito je dvije pauze iskoristio za surfanje po internetu, jer se požalio i na naslove s konferencije koja je još trajala.

- Naš bazični plan je poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Naš cilj je da potičemo srednji sloj. Ovi naši projekti oni su posao za Hrvatsku sljedećih deset godina. Optužuju nas za stare projekte. Kako stari projekti? Ovi projekti su uvijek novi dok ne počnu davati rezultate - kazao je i najavio jesenski sličan forum na temu turizma i industrijalizacije zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 635
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik