Obavijesti

News

Komentari 673

Kolindin tim: Nije istina da su 'lajkovi' na Facebooku kupljeni

Kolindin tim: Nije istina da su 'lajkovi' na Facebooku kupljeni
2

Gotovo četvrtina 'lajkova' koje je predsjednička kandidatkinja HDZ-a prikupila na svojem profilu potječu iz zemalja poput Bangladeša, Tanzanije, Šri Lanke i Turske

VIDEO

Tim Kolinde Grabar Kitarović reagirao je na tekst koji smo prenijeli sa stranice drum.hr te su nam poslali priopćenje u kojemu tvrde da su 'lajkovi' na stranici predsjedničke kandidatkinje legitimni te da je 'čak 85,7 posto fanova iz Hrvatske, za razliku od gospodina Josipovića koji zaostaje sa 83,36% čime je otklonjena svaka sumnja vezana uz geolokaciju fanova.'

Priopćenje u potpunosti možete pročitati ovdje .

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u samo je nekoliko dana gotovo udvostručila broj 'lajkova' na svojem službenom Facebook profilu . Dvije su joj godine trebale da dođe do brojke od 70.000 'lajkova', a onda je u samo četiri dana ta brojka narasla na više od 120 tisuća .

Time se Grabar-Kitarović otvoreno pohvalila na svojem profilu. No, koliko je takav rast zaista realan? Tim se pitanjem pozabavio portal drum.hr koji tvrdi da je u pitanju djelomično 'trik kupovine 'lajkova '.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zanimljivo je to da predsjednički kandidat Josipović ima gotovo 95,1% klikova podrške iz prvih deset zemalja po broju „lajkova“ među kojima su Hrvatska, ali i zemlje u kojima žive veće hrvatske zajednice, dok za Grabar Kitarović u istom grafu čak oko 23% lajkova odlazi na ostale države u svijetu među kojima su Bangladeš, Tanzanija i Šri Lanka . Zanimljivo je da su građani Turske prepoznali Kolindu kao svoju kandidatkinju te se po broju „lajkova“ podrške nalaze na visokom četvrtom mjestu - zaključuje drum.hr u svojoj analizi .

Druga strana priče

S ovim se ne slaže Mia Biberović s portala ' Netokracija '. Ona tvrdi da 'lajkovi' HDZ-ove kandidatkinje 'najvjerojatnije' nisu lažni, a s tim se slaže i Danijel Artenjak , vlasnik agencije koja vozi oglasnu kampanju Grabar Kitarović.

- S obzirom da je moja agencija zadužena za navedeni segment, potvrđujem da se sve radi po pravilima struke jer je stranica službeno verificirana od Facebook centrale te smo u svakodnevnom kontaktu s kolegama iz Facebooka upravo kako bismo ostvarili što bolji rezultat, naravno svim mogućim ekspertnim i legalnim metodama. Nadalje, vrlo slična situacija je kod Josipovića koji ima egzotične zemlje poput Indonesia, Turkey, Egypt, Philippines, India, UAE, Tunis, Pakistan, Thailand, Morocco itd., ali navedeni članak nije išao u tom smjeru, već pretpostavljam sukladno onome što je naručitelj tražio, a to je diskreditiranje Kolinde. Zadnje navedeno je isključivo moja pretpostavka. Svaka stranica koja je otvorena (odnosno nema country restrikcije) ima istu “anomaliju” koja se na temelju iskustva s mnogih stranica u prosjeku kreće između 1-3%. Nadalje, ukoliko isključimo sve “egzotične fanove” s jedne i druge stranice, opet dolazimo na gotovo istu razliku između kandidata u broju fanova, a kada govorimo o fanovima iz Hrvatske u ukupnom broju fanova, i ta brojka je za cca 3% u korist Kolinde, objasnio je Artenjak za Netokraciju .

Kako do fanova?
Dva su načina kupovine fanova: Putem Facebook oglasa (što je posve legitimno) i putem vanjskih servisa (što je suprotno zdravom razumu). Vanjski servisi su zapravo "klik farme" , na kojim se plaća velikim skupinama ljudi koji za novac lajkaju što god ih tražiš. Obično se nalaze u Indoneziji, Bangladešu, Egiptu... Detaljnije kupovinu fanova pojašnjava i video koji možete pogledati u nastavku:

VIDEO

Pokretanje videa...

24sata VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 673
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a