Obavijesti

News

Komentari 145

Kolinda je primila ekonomiste: 'Konsenzus oko gospodarstva'

Kolinda je primila ekonomiste: 'Konsenzus oko gospodarstva'
1

Ekonomisti smatraju da bi se uz pomoć predsjednice mogao postići dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak ugledne hrvatske ekonomske analitičare koji se nalaze među pet najboljih za 2014. godinu po ocjeni gospodarstvenika u okviru nagrade Privrednog vjesnika - Gorazd Nikić.  Riječ je o Ljubi Jurčiću, Damiru Novotnyju, Gustu Santiniju te Zdeslavu Šantiću. 

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice, razgovaralo se o trenutačnom gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj, izazovima, kao i o mogućim rješenjima. 

- Analitičari su se složili s predsjednicom da ne postoji niti jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju istoga. Istaknuto je kako nemogućnost upravljanja vlastitim gospodarstvom i provođenja nužnih reformi ruši međunarodni ugled države, ali i predstavlja nastavak negativnih iskustava s proširenjem EU. Stoga su se složili u ocjeni kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir, koji će omogućavati gospodarski rast, a posebno su naglasili kako je napokon potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja, kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU. Analitičari upravo tu vide ulogu predsjednice kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja - stoji u priopćenju.

Kako tvrdi Ured predsjednice, analitičari su naglasili da nakon krize i svojevrsnog gospodarskog čistilišta Hrvatsku čeka ciklus ekonomskog rasta, no potrebne su duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije koje su okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako se taj ciklus ne bi propustio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potrebno je djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti s gospodarstvom. Investicije je potrebno usmjeriti u modernizaciju proizvodnje i produktivnosti te u područja u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti - stoji u priopćenju. 

Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice te je pozvala analitičare da se, ukoliko imaju dobru volju i želju, aktivno uključe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a