Obavijesti

Kolumne

Komentari 310

Kolinda odlučila: Zajedništvo će biti tamo gdje je Karamarko

Kolinda odlučila: Zajedništvo će biti tamo gdje je Karamarko
1

Nije to nikakvo iznenađenje. Iako je predložila vojni mimohod za godišnjicu Oluje, Kolinda je od njega odustala nakon što je Karamarko rekao da on ide samo u Knin

VIDEO

Predsjednica Republike je napokon odlučila.

Nemojte se smijati, zaista je odlučila. Donijela je odluku. I čvrsto će stajati iza nje. Barem zasad. Možda. Najvjerojatnije.

Uglavnom, Kolinda Grabar Kitarović odlučila je (nemojte se smijati!) da bi dvadesetu obljetnicu Oluje trebalo proslaviti samo u Kninu, a ne i u Zagrebu na vojnom mimohodu istoga dana navečer.

Jest, ona je prva izašla s prijedlogom da se održi taj mimohod, doduše četvrtog kolovoza, jest da je to bio prijedlog i hrvatskih generala iz Oluje, ali kad je vidjela da će Tomislav Karamarko biti samo u Kninu, zaključila je da bi ipak najbolje bilo da mu se priključi cijeli državni vrh zajedno s generalima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svrhu, je li, zajedništva.

Čimbenik snaženja

"Predsjednica je", poručuju iz njezina Ureda, "iz javne rasprave koja se već neko vrijeme vodi putem medija, te iz razgovora sa svim zainteresiranim dionicima, zaključila da organizacija vojnog mimohoda u Zagrebu ne pridonosi osnaživanju nacionalnog zajedništva".

Nažalost, nije podrobno objasnila kako to misli.

Osim što je naglasila da želi i dalje biti "čimbenik snaženja zajedništva, a ne podjela", pa stoga vjeruje kako bi se i ove godine peti kolovoza trebao obilježiti na već ustaljen način.

Dakle, onako kako kaže Tomislav Karamarko.

Kud' Karamarko, tud' i predsjednica

Predsjednik HDZ-a je prije nekoliko dana poručio da će "HDZ, narod i branitelji biti na jednoj strani, a premijer Zoran Milanović na drugoj", premda je bilo zamišljeno da se stigne na oba protokola, pa je predsjednica Republike nakon kraćeg promišljanja (i konzultiranja s "dionicima") ipak odustala od svog prijedloga za mimohodom i odlučila da će hrvatsko zajedništvo biti tamo gdje će biti Hrvatska demokratska zajednica.

A onaj famozni vojni mimohod, kaže ona, može se održati i iduće godine. Kad se promijeni vlast.

Evo, na ovom primjeri je Milanović moglo vidjeti kako se osnažuje zajedništvo, pa će do četvrtka znati odgovoriti Đuri Glogoškom na njegovo pitanje "je li za zajedništvo ili nije". 

Zajedništvo je, vidimo sada, tamo gdje je HDZ i Karamarko.

Nema objašnjenja

Kolinda nije ustrajala na tome da se od mimohoda odustaje iz logističkih ili financijskih razloga, u svrhu uštede i racionalnosti, ili zato što misli da bi to bilo pretjerano u ovoj teškoj situaciji ili iz straha da nam se MiG ne raspadne u zavoju. 

Ne, predsjednica je na prvom mjestu objavila da se od mimohoda odustaje u svrhu "zajedništva".

Istog onog o kojem smo slušali na Trgu bana Jelačića ove subote.

Nije za nju bitno što je upravo Karamarko prvi nagovijestio podjele, poručujući kako on neće biti na proslavi u Zagrebu s državnim vrhom i generalima Gotovinom i Stipetićem, već samo u Kninu "s HDZ-om, narodom i braniteljima", niti što je upravo Kitarović ta koja je svojim posljednjim potezima samo produbila podjele.

Recimo, nije joj palo na pamet u svrhu zajedništva otići na komemoraciju u Jasenovac ili vratiti Titovu bistu na Pantovčak, s obzirom da su ti njezini potezi razgnjevili veliki dio javnosti i hrvatskih građana.

Ona će u svrhu zajedništva odustati od vlastitog prijedloga mimohoda koji je uključivao cijeli državni vrh i ostati samo kod proslave u Kninu.

Otkad HDZ ne voli mimohode?

A opet, tko bi rekao da HDZ ne voli vojne mimohode. Nisu li upravo prije dvadeset godina, na Jarunu, Franjo Tuđman u bijeloj uniformi i Gojko Šušak pozirali pred onom šupljom Zagorčevom raketom? Nije li upravo ovo bila dobra prilika da Karamarko i Kolinda još jednom vojnom paradom odaju počast svojim uzorima?

I da se na toj paradi demonstrira zajedništvo i oda poštovanje "političkoj doktrini dr. Tuđmana i velikom djelu Gojka Šuška".

Ali eto, Karamarko je odabrao Knin, Kolinda je odabrala Karamarka, generali moraju odabrati Kolindu, a svi oni su odabrali svoju verziju zajedništva.

Vojnog mimohoda tako, po svemu sudeći, neće biti, ali zato se parada nastavlja.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 310
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…