Obavijesti

News

Komentari 402

Kosor i Maras o smjeni čelnika SOA-e: Poniženje za premijera

Kosor i Maras o smjeni čelnika SOA-e: Poniženje za premijera
3

Kakvo poniženje za premijera! Dok on govori kako će zajedno donijeti odluku, s drugog brda presreće ga jednostrano priopćenje! Neviđeno, komentirala je Kosor

VIDEO

Jadranka Kosor komentirala je odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da smijeni šef SOA-e Dragana Lozančića zbog, kako je navela, povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

- Kakvo poniženje za premijera! Dok on govori kako će zajedno donijeti odluku, s drugog brda presreće ga jednostrano priopćenje! Neviđeno - komentirala je Kosor na svom Twitteru, a potom je napisala:

- Samo da ne razriješi narod!

Maras: Tim je nebitan, HDZ lovi u mutnom, KGK bi bila glavna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjedničinu odluku komentirao je na svom Facebook profilu i bivši ministar Gordan Maras. On se slaže s Kosor da je premijer ovom jednostranom odlukom ponižen.

Patrik Macek/PIXSELL

- Koje poniženje za Tima, KGK potpisala razrješenje ravnatelja SOA-e, a da ga o tome očito nije ni obavijestila jer je on u isto vrijeme dao izjavu da će zajednički odlučiti slijedeći tjedan. U isto vrijeme HDZ ne da imenovanje predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost u Saboru da mogu bez utjecaja oporbe postaviti novog ravnatelja. Petrova nigdje. Drugim riječima. Tim je nebitan, HDZ lovi u mutnom, KGK bi bila glavna, a MOST je za reforme - napisao je Maras.

Ostojić: Mora se obrazložiti smjena

Odluku o razrješenju komentirao je i Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova.

- Bilo bi pristojno da su to napravili zajedno, a to znači da ako već imate situaciju da supotpisuju, onda bi to trebao biti zajednički dokument. Ja sam vidio priopćenje u kojem je grubo optužen čelnik SOA-e, ne samo on, već je smijenjen i gospodin Panenić, šef ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Za njega nema nikakvog obrazloženja. Bio bi u najmanju ruku red da se zajednički potpisalo zajedničko obrazloženje i nije istina da obrazloženje nije potrebno, zbog toga što u zakonu piše koji su to razlozi i kada netko može biti smijenjen. Mora biti dokazano da je netko napravio zlouporabe u sustavu kao što je napisano u priopćenju - rekao je Ostoijić za Dnevnik Nove TV.

Petar Glebov/PIXSELL

'Šefa SOA-e se ne može smijeniti u bilo kojem trenutku'

Ostojić smatra da treba dokazati razloge za smjenu. 

- Treba provjeriti činjenice, ja se s tim uvijek slažem, ali bez ikakvog obrazloženja i bez provjere onih koji bi trebali reći što se zapravo danas dogodilo, dolazimo do situacije da se šefa SOA-e prije isteka mandata može smijeniti u bilo kojem trenutku. Neistina. To nije istina - ustvrdio je Ostojić.

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković rekao je u Banskim dvorima da će  o sudbini šefa SOA-e on i predsjednica zajednički odlučiti, da bi samo koju minutu kasnije iz Ureda predsjednice došlo priopćenje da je Dragan Lozančić razriješen dužnosti ravnatelja SOA-e.

Ipak, Orešković tu odluku još nije supotpisao kako bi ona imala pravni učinak. Navodno će odluku donijeti idući tjedan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 402
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a