Obavijesti

News

Komentari 54

Krešimir Sever: Očito je kako Vlada dno može još spustiti

Krešimir Sever: Očito je kako Vlada dno može još spustiti
1

NHS je ogorčen na prijedlog vlade da se usvoji zakon kojim bi se uskratila isplata božićnica i regresa: 'To predstavlja totalnu pomrčinu, mrak socijalnog dijaloga'

VIDEO

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem upozoravaju kako će, ako Hrvatski sabor prihvati Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, o kojem je Vlada raspravljala na sjednici, uputiti prijedlog za preispitivanje suglasnosti zakona s Ustavom, javlja Media servis

Sindikati ističu kako je ovaj zakon upućen u proceduru bez konzultacija sa socijalnim partnerima. - Vaša je Vlada izravni socijalni dijalog, uz tek rijetke iznimke, zamijenila javnim dijalogom kroz medije i društvene mreže - kažu iz NHS-a pojasnivši da su o ovom zakonu saznali na mrežnoj stranici Vlade. 

- Tako se nastavlja praksa Vaše vlade da se prijedlozi nekih zakona samo upute u proceduru, bez konzultacija sa socijalnim partnerima - kažu sindikati Milanoviću. 

Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama uskraćuje pravo na isplatu božićnica za 2012. i 2013. godinu te regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2013. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Udaraju na sve radnike i slobodu kolektivnog pregovaranja'

 - Predloženim zakonom ne udara se samo na zaposlene u javnim službama, već sve radnike i opću slobodu kolektivnog pregovaranja. To također predstavlja izravni udar na slobodu kolektivnog pregovaranja zajamčenu temeljnim konvencijama Međunarodne organizacije rada i Europskom socijalnom poveljom, a koje je Republika Hrvatska ratificirala, i koje su po pravnoj snazi iznad zakona, kao i udar na Povelju o temeljnim pravima EU te Ustav i Zakon o radu - upozoravaju iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

'Nisu uspjeli u pregovorima, pa sad pokazuju mišiće zakonima'

Sindikalisti predlaganje i vjerojatno donošenje spomenutog zakona nazivaju pokazivanjem mišića i snage Vlade koja neuspjehe na pregovaračkom polju sa sindikatima nadoknađuje uporabom sirove sile koja joj je na raspolaganju, a to je donošenjem zakona. 

'Ovo je totalna pomrčina socijalnog dijaloga'

- Željeli smo vjerovati kako, nakon što je Vlada predložila, a Hrvatski sabor i donio Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje kojim se izravno utjecalo na sustav kolektivnih ugovora utvrđen Zakonom o radu, a sve bez suglasnosti sindikata, Vaša Vlada ubuduće više neće kroz zakone oktroirati svoju volju na područje kolektivnog pregovaranja. No, očito je kako Vlada dno može spustiti još niže. Ovaj prijedlog zakona ne predstavlja više sumrak, nego totalnu pomrčinu, mrak socijalnog dijaloga - stoji u dopisu. 

'Kolektivni ugovori se ni u ratu nisu mijenjali, od kud im pravo to sada raditi?'

Nezavisni hrvatski sindikati podsjećaju premijera Milanovića kako su sindikati i Vlada prve kolektivne ugovore sklopili još ratne 1992. godine te da Vlada ni u ratu nije svoj zakon oktroirala nad kolektivne ugovore. 

- Od kud joj pravo to činiti sada?! Nadamo se kako razumijete da ovim prijedlogom zakona ubijate smisao socijalnog dijaloga s Vašom vladom. Što još slijedi nakon ovoga? Očito je kako ne moramo mi zvati ljude na ulicu jer Vaša vlada neprekidnim udarom na standard građana i ovakvim postupcima to izuzetno dobro čini. Ako Sabor donese predloženi zakon, NHS će uputiti prijedlog za preispitivanje suglasnosti s Ustavom RH predloženog zakona, kao i kolektivnu žalbu zbog povrede Europske socijalne povelje te prigovor Međunarodnoj organizaciji rada, a u dogovoru s drugim sindikalnim središnjicama organizirati će i ostale sindikalne aktivnosti - ističe se u dopisu kojeg je u ime Nezavisnih hrvatskih sindikata potpisao predsjednik Krešimir Sever, a prenosi Media servis.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...