Obavijesti

News

Komentari 285

Kriva Zmajlovićeva računica: Prešutio 8 milijuna kn troška

Kriva Zmajlovićeva računica: Prešutio 8 milijuna kn troška
1

Fond za zaštitu okoliša, Zmajlovićevo ministarstvo i agencije će u Zagrebtoweru imati na raspolaganju 9400 četvornih metara. To će plaćati 14,3 mil. kn godišnje

VIDEO

Stojim iza svake brojke. Za državni proračun je ušteda 3,5 milijuna kuna, ponovio je danas ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović ispred Vlade pravdajući svoje preseljenje u neboder Zagrebtower. Kaže, sad će plaćati 6,3 milijuna, a dosad im je trošak bio 9,8 milijuna.

Zmajlović govori istinu, ali istovremeno i manipulira jer prešućuje trošak od 8 milijuna. Kako je to moguće? Kako je moguće da će se za 9400 kvadrata u novom neboderu ukupno plaćati 14,3 milijuna kuna, a da ministar istinito govori o trošku od 6,3 milijuna? Spas je Zmajlović našao tako da uporno u svojoj računici ističe samo trošak državnog proračuna na kojem je i njegovo Ministarstvo i 10 okolišnih institucija.

Ali ne želi govoriti da će dodatni najam uzeti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je također državni, ali s razlikom da nije u proračunu. Financiraju ga poduzetnici raznim naknadama koje im je država propisala za zaštitu okoliša. Fond vodi Sven Mueller kojeg je postavilo upravo Zmajlovićevo ministarstvo. Oni se trenutačno nalaze u potpuno besplatnih 2800 državnih kvadrata ureda na Ksaveru. Iznajmljuju tek dodatnih tisuću kvadrata za navodno oko milijun i pol kuna godišnje. Kada bi njega ministar uključio u računicu, jasno je da bi svi zajedno najam u Eurotoweru plaćali skuplje nego sad. Jer besplatan prostor Fonda ne može donijeti uštedu ako će po novom plaćati osam milijuna kuna godišnje.

Zato ministar taj Fond koji će plaćati većinu najma uopće ne spominje, što je vidljivo i iz priopćenja Ministarstva koje možete pročitati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fond i Ministarstvo su povezani kao prst i nokat, samo je izvor financiranja drugačiji. Fond za zaštitu okoliša je još u studenom dobio suglasnost da zakupi skoro 5500 četvornih metara u Eurotoweru. Na to će s PDV­-om potrošiti oko 40 milijuna kuna u pet godina: osam milijuna kuna godišnje. Iz odluke Vlade (koju možete pročitati OVDJE) vidi se da će dio prostora koji će plaćati Fond, koristiti i Ministarstvo i njegove agencije.

Inače, država nema pojma što će s prostorom na Ksaveru od 2800 kvadrata koje je dosad koristio Fond za zaštitu okoliša. Iz Ureda za upravljanje državnom imovinom su nam odgovorili da će korištenje tek razmotriti kada se Fond iseli. Prije je bilo najavljivano da neće zjapiti prazan jer će se tamo preseliti spojene državne agencije HAMAG­BICRO. Sada nam je potvrđeno da bi HAMAG trebao ići u stari Vjesnikov neboder.

Express je još u prosincu prošle godine pisao o preseljenju, te je prvi otkrio da je Sven Mueller u potencijalnom sukobu interesa jer je upravo on radio na gradnji nebodera koji sada unajmljuje. 

Tada smo objavili da će trošak najma biti preko 13 milijuna kuna godišnje, ali Ministarstvo još nije dobilo potrebne suglasnosti za preseljenja. Sada su objavili i konačnu računicu.

Dakle, kada se sve zbroji Fond za zaštitu okoliša, Zmajlovićevo ministarstvo i agencije će u Zagrebtoweru imati na raspolaganju 9400 četvornih metara. To će plaćati 14,3 milijuna kuna godišnje. Dosad su bili raštrkani, ali je ukupni trošak najma koji su sami prezentirali bio 11,2 milijuna kuna. Već tu je jasno da gledajući cijelu sliku nema uštede na najmu, pogotovo ne one koju prezentira ministar. Dapače, ukupni trošak je tri milijuna veći, a ne manji.

Kada je ministar upitan danas hoće li dati ostavku ako se pokaže da su svi zajedno troškovi veći, on je odgovorio da on brine samo o državnom proračunu za koji će biti uštede.

- Ako me pitate i za Fond, ništa se ne skriva. Oni su izvanproračunsko tijelo koje donosi svoje odluke, ali zajedno s njim je još uvijek ušteda - rekao je Zmajlović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!