Obavijesti

Kolumne

Komentari 291

Lako za HDZ, no Karamarkova retorika opasna je za društvo

Lako za HDZ, no Karamarkova retorika opasna je za društvo
1

Dok Karamarko najavljuje drugi Domovinski rat, onu pravu borbu za gospodarski oporavak čeka ukopan u rovovima. Čekajući da mu iz Njemačke pošalju program.

VIDEO

Svojim upozorenjem kako Tomislav Karamarko ovakvom radikalnom retorikom neće dovesti HDZ na vlast, Drago Prgomet zvučao je prvenstveno kao visoki stranački dužnosnik zabrinut za sudbinu svoje stranke na idućim parlamentarnim izborima.

Vodio se stranačkim motivima i izazvao konsternaciju u redovima vlastite stranke, na čiju politiku kao zamjenik predsjednika, nema ama baš nikakvog utjecaja.

Međutim, njegovu izjavu treba izvući izvan strogih okvira stranačke politike i protumačiti kao upozorenje čitavoj javnosti da bi bilo veoma opasno kad bi Karamarko s ovakvom radikalnom retorikom zasjeo na vlast.

Naime, jedno je šteta koju Karamarko, po Prgometovu mišljenju, nanosi vlastitoj stranci. Posve je nešto drugo šteta koju Karamarko, po mišljenju mnogih, ovakvom politikom nanosi hrvatskom društvu.

Radikaliziranje scene

Spomenuo je to i Prgomet u svom intervjuu Jutarnjem listu. Govorio je o radikaliziranju političke situacije, igranju s braniteljima, podizanju tenzija u društvu "na tragu zbivanja u Savskoj 66", kao i na činjenicu da "neki političari nastavljaju s političkom gerilom jer se boje demokracije".

Te riječi idu mnogo dalje od zabrinutosti jednog stranačkog dužnosnika za ispunjenje taktičkih ciljeva.

Ovdje se radi o tome da bi bilo opasno da takva stranka, s takvim predsjednikom, osvoji vlast.

Tu opasnost dodatno je jučer potencirao sam Karamarko, najavivši kako on od svoje radikalne retorike ne odustaje, kako ne odustaje od branitelja, Franje Tuđmana, Domovinskog rata...

Drugi Domovinski rat

Štoviše, još jednom se zaigrao s ratnom retorikom. "Trebamo početi drugi Domovinski rat kroz borbu za svako radno mjesto, za svako neobrađeno polje, za svakog mladića i djevojku koji žele napustiti Hrvatsku", kazao je ovoga vikenda u Šibeniku.

On bi išao u borbu, ali s kim točno? 

Sudeći po onome što je govorio od preuzimanja HDZ-a, krenuo bi s Jugoslavenima i jugofilima, s onima koji ne vole Hrvatsku, s onima koji Hrvatsku nikada nisu željeli, s onima koji ne iskazuju dovoljno poštovanja prema Franji Tuđmanu i sa svima onima koje bi njegov pajdaš Milijan Brkić "zalio kanaderom krštene vode".

Dakle, sa svima onima protiv kojih on i njegova stranka (minus Prgomet) ratuju već dvije godine.

HDZ u rovovima

Ali ne ratuju za "radna mjesta, za neobrađena polja, za mladiće i djevojke koje žele napustiti Hrvatsku", već oko ćirilice u Vukovaru, ukidanja dvojezičnosti, braniteljskih penzija u Ustavu, oko braka kao ustavne kategorije, oko vjeronauka i Građanskog odgoja, oko zastave, grba, ruke na srcu. Ili novčaniku.

Onu pravu borbu, za gospodarski oporavak, HDZ čeka duboko ukopan u rovovima. 

Tijekom svog mandata u oporbi Karamarkova stranka nije u Hrvatskom saboru iznijela niti jedan konkretan prijedlog gospodarskog oporavka, osim popisa zamjerki koje je Karamarko ono jednom sricao s dva arka trgovačkog papira, dok u svoje tri godine u opoziciji HDZ nije bio u stanju napisati ni vlastiti gospodarski program.

Već strpljivo čeka da mu ga pošalju iz Münchena. U paketu humanitarne pomoći.

Dakle, ta famozna Karamarkova ratobornost iscrpljivala se na nekim potpuno drugim temama. A njegova kompletna politika svela se gotovo isključivo na pozivanje na ratove s Jugoslavenima, na bitke protiv ideoloških i svjetonazorskih protivnika, na obračun s udbašima i komunistima.

Tako je dosad izgledao Karamarkov "domovinski rat".

Ne odustaje od retorike

Šef HDZ-a danas ponosno izjavljuje kako mu je ta radikalna retorika osigurala pobjedu na posljednjih nekoliko izbora, uključivši i one predsjedničke, dajući time jasno naslutiti kako on od nje ne namjerava odustati.

Bez obzira što pozivanje na rat onoga dana kad se u Savskoj 66 umalo dogodio "Majdan", kad su branitelji koji već četiri mjeseca vode svoj prvi Domovinski rat u prve redove isturili invalide i spremno čekali agresiju "protušatoraša", samo stvara dodatnu napetost i atmosferu izvanrednog stanja, gotovo na rubu građanskog rata.

Ili upravo radi toga.

Sve to potvrđuje ono na što je Prgomet upozoravao. Radikalni Karamarko nije opasan po vlastitu stranku. On je opasan po čitavo društvo.

Vidjeli smo već jednom u kakvo nas je blagostanje odveo HDZ nakon pobjede u onom prvom Domovinskom ratu. Vidjeli smo i kakvo je to blagostanje zamišljao Ivo Sanader pobjeđujući na dvama parlamentarnim izborima.

Sada nam Karamarko najavljuje drugi Domovinski rat, najavljujući što nas čeka u slučaju njegove pobjede.

"Neka nas se ne proglašava ekstremnima, nazadnima i opasnima, jer mi to nismo", kazao je jučer. "Opasni možemo biti samo za one koji žele dezavuirati hrvatsku državu".

A to su svi koji ne misle kao on. 

Uglavnom, Karamarko nam postojano najavljuje nove bitke, među kojima nikako da na red dođu one gospodarske.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode