Obavijesti

News

Komentari 101

Lete za milijune: Piloti Vladina aviona među sto najplaćenijih

Lete za milijune: Piloti Vladina aviona među sto najplaćenijih
4

Ministarstvo uprave objavilo je popis najplaćenijih, na koji su se svrstali i premijer Zoran Milanović te predsjednik Sabora Josip Leko. Premijer je 'tek' na 94. mjestu

VIDEO

Tisuće poreznih obveznika debelo se moraju napregnuti i preznojiti da bi na račune sto najplaćenijih državnih zaposlenika svakog mjeseca sjela četiri milijuna kuna.

Ministarstvo uprave objavilo je popis najplaćenijih, na koji su se svrstali i premijer Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Premijer je na 94. mjestu, a Leko na 45. mjestu. Uz njihove, među najvećim plaćama su po jedna iz Porezne uprave i DORH-a, a tu je još 87 liječnika, pet sudaca te četiri djelatnika Vladine Direkcije za korištenje službenih zrakoplova. Hrvatska, naime, ima jedan jedini zrakoplov. Ipak, iz državnog proračuna u ovu se direkciju svake godine slijeva oko 11 milijuna kuna. Dio ide za mjesečne plaće, od koji su neke i do 51.000 kuna bruto, a to je oko 28.000 kuna neto.

- Sve su to piloti. Molim vas, ostale upite pošaljite u Vladu - kratko nam je rekao ravnatelj Mladen Turković, sedmi najplaćeniji državni zaposlenik, koji godišnje zaradi 609.000 kuna bruto, što je oko 497.000 neto.

Istodobno, mjesečna primanja civilnih pilota, koji su mnogo aktivniji, su 42.000 kn bruto (23.000 neto), a oni uz to nose puno veću odgovornost jer ipak upravljaju putničkim avionima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar uprave Arsen Bauk napominje kako se popis odnosi na srpanj te da je moguće da u drugim mjesecima izgleda malo drukčije. No ono što njega muči jest kako to da su liječnici, koji su ovu listu zaposjeli, uspjeli sakupiti toliko radnih sati.

- Ako mjesec ima 720 sati, kad su oni spavali - pita se.

A liječnici nam pojašnjavaju kako na dežurstvima zarade i do 10.000 kuna mjesečno.

- Dodate li tome naše osnovice plaća, dolazimo do iznosa većih od premijerovih. A izbora nema. Netko mora dežurati, a nas je jako malo - kaže liječnik iz KBC-a Zagreba

Šefica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek upozorava kako je bilo nekoliko slučajeva u kojima su neki liječnici neopravdano koristili dodatke i time “zaradili” više.

Iako su na spomenutoj listi četiri suca Vrhovnog suda, po zaradi ih “šiša” kolega s riječkog Županijskog suda. U srpnju je zaradio 40.000 kuna bruto. Doznajemo da mnogi od njih predaju na Pravosudnoj akademiji ili fakultetima te tako nabildaju plaću.

Na vrhu oni koji rade transplantacije

Liječnik u bolnici Merkur prošli je mjesec zaradio 67.127 kuna bruto. On je na vrhu liste najplaćenijih radnika. Slijedi ga još dvoje kolega iz iste bolnice.

- Riječ je o nekolicini liječnika koji rade na transplantacijskom programu. Ti liječnici su na raspolaganju 24 sata na dan, sedam dana u tjednu - rekao je ministar zdravlja Siniša Varga

Ipak, zahvaljujući dežurstvima, na listu se uguralo i mnogo liječnika iz lokalnih bolnica. (sk)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...