Obavijesti

News

Komentari 56

Maknu li Bandića, SDP i HDZ kreću u lov na 7 milijardi kuna

Maknu li Bandića, SDP i HDZ kreću u lov na 7 milijardi kuna
5

Kad maknu Bandića, u Hrvatskoj će na čistini ostati najveća politička lovina - Grad Zagreb s proračunom od sedam milijardi kn. SDP i HDZ već su u niskom startu...

VIDEO

Istisnu li “institucije koje rade svoj posao” Milana Bandića iz političke arene, u Hrvatskoj će na čistini ostati najveća politička lovina - Grad Zagreb.

Bandić nema stranku. Izvor njegove političke moći je on sam, odnosno, u drugom redu, široka i šarolika vojska sljedbenika koju je pravilno rasporedio po dubini, širini i visini carstva kojim je suvereno vladao. Zato bi njegovim odlaskom cijela piramida došla pod znak pitanja. Nema nikakve sumnje da SDP i HDZ već stoje u niskom startu, čekajući početak juriša na Zagreb. Proračun Grada Zagreba “težak” je sedam milijardi kuna, Holding je carstvo u kojem trenutačno radi oko 13.000 ljudi. Bandićevi su politički saveznici relativno malobrojni.

U zadnje vrijeme najveću bliskost - mada ne previše javno - Bandić je pokazivao s pokretom 'U ime obitelji' Željke Markić. Financirao je njihove plakate za referendum koji bi omogućio ulazak u Sabor strankama i listama s dva posto glasova. Vezivala ih je ista ambicija: promjena izbornih pravila, koja bi im, kao autsajderima na nacionalnoj sceni, omogućila ulazak u parlament.

S pragom od dva posto Bandić je računao ući u Sabor pa tamo jačati drugu polugu svoje moći, parlament, nastojeći se nakon pet godina domoći svog pravog cilja - Pantovčaka. Podršku mu je ovog proljeća dao i Radimir Čačić, no taj se savez nikad nije činio previše čvrstim, a sad će, čini se, definitivno puknuti. Čačić će, očito, sam ići u juriš na Bandićeve birače

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvrnuvši se na uhićenje Bandića, Čačić je rekao kako “treba poštovati pravnu državu”, a što se tiče ranijih mogućih najava koalicije s Bandićem, odgovorio je da s Bandićem nema koalicije, ali da je “ima s njegovim glasačima”.

Savez Darinka Kosora i Bandića nije bio previše čvrst, a pred najvećim se iskušenjem našao kad je Kosor ušao u koaliciju s Karamarkom. Karamarko ne podnosi Bandića, pa će ovaj slučaj samo pospješiti rastavu Bandića i HSLS-a.

Čačić se već prije odmakao

Zagreb je danima brujao o istrazi kakvu nikad dosad nije vidio. 

- Policija ne izlazi iz gradskih prostora - rekao nam je ovih dana uzbuđeno dobar poznavatelj Holdinga i Grada Zagreba.

- Traže mu nešto. Bilo što. Stalno su tamo. Ispituju portire, vozače, tajnice, sve... Došlo je dotle da su ispitivali čak i uvjete pod kojima je jednoj bolesnoj starici dao službeni auto za prijevoz do bolnice - ispričao nam je taj dobro obaviješteni političar, zaključujući kako je teško očekivati da će mu nešto pronaći.

- Kad nisu dosad, neće ni sad - rekao je i dodao:

- Da su mogli, već bi nešto iščeprkali. Njegova potpisa nema nigdje, osim ako nema još sedam-osam drugih…

Pokazalo se da je to kriva procjena. Čini se da je Radimir Čačić, koji je prije nekoliko mjeseci stupio u usiljeno savezništvo s Bandićem, na vrijeme osjetio da se stvari ne razvijaju dobro, pa su u medijima počeli izlaziti napisi iz kojih je bilo prilično očito da od “saveza centra” i formule “Sjever-sjeverozapad” neće biti ništa. 

Bandić i Čačić nakon “jarunskih zaruka” nisu se pojavljivali zajedno niti su davali izjave iz kojih bi bilo vidljivo da kane produbiti zacrtano savezništvo. Je li Čačić bio dobar prognozer ili je imao pouzdane informacije, nije moguće reći bez rezervi, no kako god bilo, čudnovati tandem teško će se pojaviti na izborima za Sabor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina