Obavijesti

News

Komentari 136

Marš solidarnosti: Za Europu otvorenu prema izbjeglicama

Marš solidarnosti:  Za Europu otvorenu prema izbjeglicama
6

Nekoliko stotina građana okupilo se na Trgu žrtava fašizma na skupu podrške izbjeglicama, gdje su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkih napada

VIDEO

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu na skupu podrške izbjeglicama, gdje su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkih napada u Parizu te pozvali vlade i institucije Europske unije da pokažu humanost i solidarnost, osiguraju migrantima sigurne puteve i pristup teritoriju EU, a potom su krenuli ulicama grada u "Marš solidarnosti: Za otvorenu Europu!".

Krenuli su s Trga žrtava fašizma u povorci i s transparentima na kojima je pisalo "Marš solidarnosti", "Solidarnost nema granica", "Za otvorenu Europu" preko Trga kralja Tomislava do Trga Europe. Prolazeći ispred Francuskog veleposlanstva položili su pet crvenih ruža za žrtve terorističkih napada u Parizu. Na svakom od punktova održali su govore. Na Trgu Europe govore su održali i aktivisti iz Srbije i Slovenije, a bubnjarski sastav "Vibrice" bubnjao je u ritmu afričke glazbe.

Davor Puklavec/PIXSELL

"Mi, volonteri, građani, izbjeglice - ne prihvaćamo da Europa postane zatvoren kontinent. Ne prihvaćamo ni to da jedina alternativa za ljude koji bježe od nesigurnosti ratova postane nesigurnost unutar europskih granica gdje su prepušteni marginalizaciji i kriminalizaciji te izloženi rasizmu i ksenofobiji", poručeno je na Maršu solidarnosti, kojega su organizirali Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Inicijativa "Dobrodošli!". Po procjenama organizatora na Maršu se okupilo oko 700 građana, a po procjenama policije oko 350. 

U ime organizatora, Damir Čuljak je na Trgu žrtava fašizma izrazio suosjećanje i sućut za poginule u sinoćnjim terorističkim napadima u Parizu te pozvao sve sudionike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama terorizma, ratova i nasilja. Naglasio je i da izbjeglice kojima žele dobrodošlicu bježe upravo od takvih situacija jer su takvi teroristički napadi njima svakodnevnica.  

Podsjetio je da  Mreža antifašistkinja Zagreba jednom godišnje organizira Marš solidarnosti, čime želi svratiti pozornost javnosti na socijalne i ekonomske politike koje isključuju, obespravljuju i osiromašuju različite društvene skupine, a danas je održan osmi po redu Marš solidarnosti "Za otvorenu Europu!“.

Davor Puklavec/PIXSELL

"Mreža antifašistkinja Zagreba zaključila je da se ovogodišnji Marš treba baviti problematikom izbjeglica. Jer dok europske vlade i institucije dižu ograde i od Europe grade tvrđavu Europu, europsko društvo pokazuje i drugu sliku, pokazuju koliko su solidarni i kako ne pristaju na to da se stide za postupke svojih vlada nego grade, žele i ostvaruju drugačiju Europu – Otvorenu Europu", istaknuo je Čuljak. 

Organizatori Marša u Proglasu su istaknuli kako su danas prošetali zagrebačkim ulicama kako bi podsjetili Europu i njezine čelnike na temeljne vrijednosti Europske unije koje su svečano potpisivali, a danas ih u sjeni ograda i žica tako olako odbacuju. "Trenutna humanitarna kriza na europskom tlu rezultat je ciničnog odnosa institucija EU i vlada europskih zemalja koje svojim centralističkim praksama direktno uzrokuju migracije. Takvim politikama mora doći kraj!", poručili su.

Davor Puklavec/PIXSELL

"Suvremene migracije posljedica su višestrukih i međusobno uvjetovanih razloga koje im prethode i niti jedan njihov aspekt ne može se promatrati izolirano. Uzroci međunarodne humanitarne krize kojoj svjedočimo su asimetrija razvoja, političke i financijske moći, klimatske promjene, ratovi i nestabilnosti. Stoga, razlikovanje izbjeglica i ekonomskih migranata u suvremenom kontekstu predstavlja svojevrsnu lažnu dilemu koja se opravdava utemeljenim pravnim okvirom. Taj pravni okvir ne može dati adekvatan odgovor na realnost u kojoj svakodnevno tisuće ljudi prelaze granice na putu u sigurnost. Zbog ovih ljudi, ali i zbog nas samih moramo zahtijevati promjenu postojećeg sustava, promjenu koju glasno žele tisuće volontera i još više onih koji na ulicama Europe iskazuju solidarnost s našim novim sugrađanima... Solidarno za Europu otvorenih granica! Solidarno za otvorenu Europu svih nas!", poručili su u Proglasu "Za otvorenu Europu".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina