Obavijesti

Kolumne

Komentari 109

Martina Dalić je zabila glogov kolac u vjerodostojnost HDZ-a

Martina Dalić je zabila glogov kolac u vjerodostojnost HDZ-a
1

Izlazak Martine Dalić iz HDZ-a neće štetiti njegovim šansama na izborima, ali će umanjiti kredibilitet stranke koja tvrdi da je odlučnija, spremnija i bolja od SDP-a

VIDEO

Najlakše je sada reći da je Martina Dalić pripadnica bankarskog lobija, sljedbenica neoliberalnog koncepta ili pak dobra prijateljica s voditeljicom predsjedničke kampanje Ive Josipovića.

Doduše, nešto teže je uvjerljivo poručiti kako je HDZ, za razliku od neoliberalne Martine Dalić, okrenut socijalno-tržišnom modelu, kad je program njegova koalicijskog partnera HSLS-a još liberalniji.

Ali bez obzira na sve ove kritike i ublažavanje štete koje dolazi iz HDZ-a, izlazak Martine Dalić, kao bivše ministrice financija i jedne od najsnažnijih osoba u njihovu gospodarskom timu, predstavlja veliki udarac za stranku koja povratak na vlast smatra već gotovom stvari.

A naročito je pogubna bila ova njezina izjava: "Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sam sobom i zadržava na površini problema".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zvučalo je poput zabijanja glogova kolca.

Izlazak je senzacija

Da bi Dalić potom taj kolac brutalno okretala, upozoravajući kako u ekonomskom timu HDZ-a "nema koordinacije, vodstva ni jasnog smjera", iz čega je izvukla zaključak da pripreme za preuzimanje vlasti "neće biti dovoljno odlučne ni fokusirane na to da HDZ provodi reforme i sve mjere za izlazak iz krize".

Martina Dalić je zbog svega toga izašla iz HDZ-a, što je na političkoj sceni ravno senzaciji. Nije se povukla u sjenu i pričekala bolje vrijeme, kako to čine mnogi u partijama, nego je uzela člansku iskaznicu i napustila Središnjicu.

Međutim, ono što je politički najbolnije u njezinu istupu jesu baš one optužbe koje je ona, kao bivša ministrica financija i utjecajna saborska zastupnica, godinama stavljala na teret Kukuriku koaliciji.

Nedovoljna pripremljenost, nespremnost na reforme, nejasan program i nadasve, neodlučnost u provedbi programa.

Napadala Grčića

Sve to Dalić, kao predstavnica ekonomskog tima HDZ-a, stavljala na teret premijeru Zoranu Milanoviću i kresala u lice ekonomskom strategu Branku Grčiću, koji se s njom čak u nekoliko navrata složio.

A sada potpuno iste stvari stavlja na dušu vlastitoj stranci.

I budući da se u poraznim gospodarskim rezultatima Kukuriku koalicije pokazalo da je Martina Dalić u mnogome bila u pravu - ili barem na pravom tragu - njezine riječi mogle bi sada zlokobno zvučati za HDZ.

Ne u smislu njegovih šansi na predstojećim izborima, jer se birači HDZ-a neće previše obazirati na njezine tvrdnje, već u dojmu koji Karamarkova stranka želi ostaviti u javnosti i pred građanima, ali još više prema poslodavcima i naravno, predstavnicima Europske komisije.

Ono što je bio najveći problem ove Vlade - neodlučnost - sada se iz usta utjecajne dužnosnice potencira i kao najveća mana one buduće.

Ono što se otkrilo u tri godine mandata ove Vlade - nepripremljenost - Dalić detektira još prije nego što je HDZ došao u priliku preuzeti vlast.

Povjerenje poslodavaca

U Kukuriku koaliciji najviše nade u ekonomske reforme poslodavci, bankari, stručnjaci i dio javnosti polagali su u Radimira Čačića, a ne u premijera Milanovića i Branka Grčića. Kad je on otišao, to povjerenje se počelo naglo topiti. 

Pitanje je kakvo će povjerenje svi oni imati u Karamarkov HDZ, sad kad ga je napustila Martina Dalić. Ne kao jak politički faktor u stranci, nego kao stručnjak u kojeg su imali povjerenja. 

Pitanje je hoće li imati povjerenja u Gorana Marića.

S druge strane, upravo od konzervativne stranke kakva HDZ želi biti moglo bi se očekivati da promovira ljude poput Dalić, da njeguju bliske odnose s poslodavcima i biznismenima, dok se od SDP-a očekivala snažnija socijalna politika, okrenutost radnicima i ljudima koji žive od svog rada.

Međutim, HDZ optužuje SDP za forsiranje neoliberalnog modela, dok se on sam zalaže za socijalno-tržišni model koji, kako reče Željko Reiner, "zastupaju narodnjačko-demokršćanske stranke".

Na tom konceptu je navodno puklo s Martinom Dalić.

Međutim, iza nje nije ostao dojam konceptualnog sukoba, nego nešto puno gore.

Teške optužbe

Ostale su optužbe da je HDZ "nesposoban iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, na dnevnopolitičko kritizerstvo i bavljenje prošlošću", kao i naročito indikativna izjava o tome da je predlagala zakon o depolitizaciji državne i javne uprave te reformi plaća na načelima stručnosti i rezultata rada, ali je ta njezina inicijativa ostala u ladici.

Nema depolitizacije, nema stručnosti, nema odlučnosti, nema hrabrosti i naročito, nema bijega od ustaljenih partijskih obrazaca koji godinama nagrizaju državu.

To je ono što je pogubno u izlasku Martine Dalić iz HDZ-a: ne toliko za sam HDZ, koliko za cijelu javnost i sve građane kojima prijeti skora promjena vlasti.

Možda HDZ ima neki drugi gospodarski plan, ali sada je glavno pitanje je li ga spreman provesti. Je li spreman na reforme, na promjenu modela vladanja, na dubinski zaokret.

Ili ćemo opet dobiti "nepripremljenu vladu koja se bavi sam sobom".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....