Obavijesti

News

Komentari 85

Miki kralj donacija: Zagrebu je 'nabio' 830 milijuna kn minusa

Miki kralj donacija: Zagrebu je 'nabio' 830 milijuna kn minusa
1

Digla se panika ovih dana jer je Metković u minusu 12 milijuna, Rijeka 30, a Split 183 milijuna kuna. Ali pravi kralj minusa je ipak gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

VIDEO

Digla se panika ovih dana jer je Metković u minusu 12 milijuna, Rijeka 30, a Željka Keruma se u Splitu optužuje da je uništio grad sa 183 milijuna kuna minusa. Ali pravi kralj minusa je ipak Milan Bandić u Zagrebu.

Linić plače zbog tri posto deficita, a Bandić je uspio bez posljedica doći do 13 posto

Izvješće o potrošnji prošle godine pokazuje da je Zagreb završio u manjku od čak 830 milijuna kuna. Iznos je to za čak 15 milijuna kuna veći od onoga koji ove cijele godine planira potrošiti Grad Split. Iznos je to za koji bi se mogla sagraditi i opremiti još jedna Arena Zagreb. Iako je gradonačelnik cijele prošle godine govorio da štedi i prilagođava se teškoj ekonomskoj situaciji, izvješće o potrošnji daje sasvim drugačiju sliku. Milan Bandić, uz već stare obveze koje prenosi iz godine u godinu, produbio je minus za 28 milijuna kuna i dosegao enormnih 830 milijuna. Kada to usporedimo s državnim proračunom, slika je jasna. Državna blagajna ima minus od deset milijardi kuna i to je nešto više od tri posto deficita. Bandić sa svojih 830 milijuna na 6,4 milijarde proračuna ima deficit od oko 13 posto.

Trećinu proračuna potrošio na pomoći, naknade, subvencije, donacije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada se sve zbroji, najviše je Bandić potrošio na razne pomoći, naknade, subvencije, donacije. Otišla je na to gotovo trećina proračuna ili dvije milijarde i 17 milijuna kuna. Gradonačelnik voli reći da je Zagreb najsocijalniji grad, ali takav put vodi u neodrživost. Pogotovo kad se vidi da je uložio u nove prometnice, škole i svu ostalu infrastrukturu tek četvrtinu onoga što je podijelio - 568 milijuna kuna. I to je iznos koji neki gradovi samo mogu sanjati, ali Zagreb uz veliki proračun ima i velike potrebe. 

Minus metropole veći je za 15 milijuna kuna od godišnje potrošnje Grada Splita

S druge strane, očito se dijelilo i šakom i kapom. Iznos za razne pomoći tek je malo manji od iznosa za godinu dana za svu energiju, sve ceste i objekte koje održava i sav uredski materijal. Kad se tome pridoda i trošak 1,5 milijardi kuna za zaposlene, jasno je da je 5,5 milijardi kuna proračuna potrošeno a da se nije sagradio ni metar ceste.

Ne zna se koliko je točno dobio Dinamo

Pojedinačno najveća pomoć, malo više od 600 milijuna kuna, dana je ZET-u za subvencije karata jer je gradonačelnik odlučio da većina ima povoljan ili besplatni prijevoz. Samo isplate “kapitalnih pomoći” za pročistač su bile 254 milijuna iako zbog njega Zagrepčani plaćaju najskuplju vodu u Hrvatskoj. Za razne naknade kućanstvima potrošio je još 371 milijun kuna, od pomoći za stanovanje siromašnijima pa do potpora za svako novorođenče. 

Na zaposlenima je uštedio tek pet milijuna kuna što je kap u moru 1,5 milijardi

Za sportske donacije je potrošeno 379 milijuna kuna, od brojnih amaterskih klubova do Dinama Zagreb iako ove godine nije točno navedeno koliko je dobio. Razne udruge za socijalnu i zdravstvenu zaštitu dobile su 36 milijuna kuna, a sve ostale još 58 milijuna kuna. U toj šarolikoj grupi, primjerice, gotovo 4,5 milijuna otišlo je na braniteljske udruge i one proizašle iz Drugog svjetskog rata.

Već je obećao besplatne knjige

S druge strane, unatoč proklamiranoj štednji, na zaposlenima je Bandić uspio uštedjeti tek pet milijuna kuna, što je kap u moru jer na njih troši 1,5 milijardi. I ove godine se nastavlja isto produbljivanje, već su obećane besplatne knjige za 38,5 milijuna kuna, a medijima - televizijama i portalima podijelit će se gotovo 20 milijuna. Pročelnik za financije Slavko Kojić, ali ni mnogi zastupnici, nisu htjeli komentirati minus.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.