Obavijesti

News

Komentari 160

'Zašto je pukao novi nasip, baš tamo gdje je bio ganc novi?'

'Zašto je pukao novi nasip, baš tamo gdje je bio ganc novi?'
16

Premijer i ministrica Mrak-Taritaš posjetili su Gunju i obližnje Račinovce. Obišli su OŠ Antuna i Stjepana Radića, Dom zdravlja te obiteljske kuće koje se obnavljaju

VIDEO

Premijer Zoran Milanović i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš obišli su u petak poplavljena područja Gunje i Račinovaca. Stigli su s namjerom da obiđu radove sanacije javnih objekata kojih na poplavljenom području ima desetak. 

Iako je premijer, prilikom jednog od posjeta, obećao nastavnicima osnovne škole, roditeljima i djeci da će škola biti obnovljena do početka školske godine, obilaskom škole otkriveno je da je potrebno učiniti još puno do potpune sanacije, a do početka nastave je samo dva tjedna. Slična situacija je i s obnovom ambulante koja je po ugovoru trebala biti gotova do 15. rujna, no to tako ipak neće biti jer je dinamika obnove otežana zbog vlažnih zidova. U međuvremenu, u kontejnerskom naselju postavljena su tri kontejnera u kojima će se obavljati primarna zdravstvena zaštita kako mještani ne bi morali više ići u udaljenu Županju kod liječnika. 

Milanović i Mrak-Taritaš obišli su i privatnu obiteljsku kuću starijeg bračnog para u Gunji čiji su vlasnici uzeli novac za obnovu i sve uništeno sanirali sami. Premijer i ministrica tu su ponuđeni doručkom, a za vrijeme dok su razgovarali s obitelji vani ih je čekala nekolicina nezadovoljnih mještana Gunje koji su se premijeru htjeli požaliti zbog prespore obnove i rušenja poplavljenih ruševina. 

'To je bila moja prva reakcija, zašto je pukao novi nasip?'

Među mještanima vlada nezadovoljstvo jer se još ne zna zašto je nasip popucao, a to zanima i premijera Milanovića.

- To je bila moja prva reakcija, zašto je pukao novi nasip? Zašto baš na mjestu gdje je bio ganc novi? Nekakvo jasno objašnjenje nisam dobio, ali inzistirat ću na njemu i dalje. DORH-u ne treba prijava građana Gunje, DORH je vidio što se događa, ako smatraju da ima osnova kaznene odgovornosti i osnova za istragu, onda je to njihova dužnost - poručio je premijer Zoran Milanović.

Premijer i ministrica u Gunji su obišli i Dom zdravlja te jednu obiteljsku kuću koja se obnavlja. Upoznati su s tijekom obnove, problemima i rokovima. Direktorica Doma zdravlja Županja Luca Lešić pokazala je premijeru kako izgleda šteta koja je nastala unutar Doma te ga je provela kroz kontejnere gdje će biti smještena privremena ambulanta.

Milanović zadovoljan tempom i dinamikom obnove

Milanović je rekao da je zadovoljan tijekom i dinamikom obnove te zamolio ljude još samo malo strpljenja s obzirom na štete koje su zabilježene u županjskoj Posavini. Još jednom je ironično podsjetio na svoju puknutu cijev iz kuhinje rekavši kako je i za to ''trebalo puno da se osuši, a da će za područje Gunje trebati još puno više vremena''. Dodao je i da je tu poruku shvatio onaj koji je tu poruku trebao da shvati.

Neki od mještana Gunje tijekom posjeta premijera selu izražavali su nezadovoljstvo dinamikom obnove, te činjenicom da premijera ne vode po sporednim ulicama gdje, prema njihovim tvrdnjama, uništeni objekti još nisu uklonjeni, a pogođene obitelji su bez ikakve pomoći.

Obitelj s petero djece još čeka na obnovu

Premijer Milanović obišao je obitelj Dubravke Markoljević koja je uzela 40 tisuća kuna i sama obnavlja poplavom oštećen stambeni objekt.

Mimo protokola premijer je posjetio i obitelji Voloder s petero djece, kojima je u poplavi stradao stambeni objekt i utopilo se 130 koza i ovaca. Toj obitelji obnova još nije počela, a premijer i ministrica Mrak Taritaš obećali su vidjeti u čemu je problem i ubrzati postupak.

Hasib Voloder je Milanoviću pokazao obiteljsku kuću koja je označena za rušenje. Istaknuo je da se dva tjedna prije početka škole još ništa nije učinilo. Rekao je i da će pred početak školske godine djecu i suprugu koji su trenutno smješteni u Vukovaru vratiti u kuću u Gunji da žive kako god bilo. 

- Imam sedmoro djece i svi sada trebaju u školu. Kuća nam je označena za rušenje, štagljevi i sve je porušeno, ali nitko ne dolazi da mi to poruši i odveze. Već mjesecima čekam. Djeca i supruga su smješteni u Vukovaru, dolaze svaki dan, a ja sam tu u jednoj prostoriji. Tu se ne može živjeti, ali kad krene škola, morat će i djeca doći živjeti sa mnom u tu ruševnu kuću jer nemamo kamo. Djeca i ja sve sami raščišćavamo. Kuću mi treba obnoviti država, ali nisu me zvali ni da potpišem ugovor. Brat branitelj mi je poginuo u ratu, ja sam bio branitelj, imam puno djece, ali to ništa ne znači kod odabira prioriteta za obnovu. Donacije koje stignu u selo dijele se preko veze, poznatima, preko noći, da nitko ne zna - kazao je Hasib Voloder iz Gunje premijeru Milanoviću nakon što ga je dočekao pored auta. 

Ministrica je bila začuđena što Volodera nitko nije pozvao ni da potpiše ugovor o obnovi. Obećala je provjeriti o čemu se radi. 

Nakon obilaska Gunje premijer i ministrica obišli su dva gradilišta u susjednim Račinovcima. Na tim su ih gradilištima trebali dočekati bageri koji su danas trebali početi kopati temelje za izgradnju novih kuća dvjema obiteljima. No, bagera nije bilo, što je razljutilo ministricu Mrak-Taritaš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa