Obavijesti

News

Komentari 238

Milanović u Bruxellesu: Iduće godine ćemo imati rast BDP-a

Milanović u Bruxellesu: Iduće godine ćemo imati rast BDP-a
1

Na kritike da je ova Vlada rekorder u Europi po broju uzastopnih kvartala s padom BDP-a, odgovorio je da je to "posljedica rekorda" koji su ostavile ranije Vlade

VIDEO

Na kritike pojedinih ekonomista da je njegova Vlada rekorder u Europi po broju uzastopnih kvartala s padom BDP-a, premijer Zoran Milanović je odgovorio da je to "posljedica rekorda" koji su ostavile ranije Vlade te zaključio da se "Hrvatska napuhala od 2000. do 2010., a ovo je zadnja godina ispuhavanja".

Analiza kojom premijer pravda 11 uzastopnih kvartala pada hrvatskog BDP-a je sljedeća: 

- Hrvatsko gospodarstvo je bilo napuhano na stanogradnji, a sad se vidi da ti stanovi nisu baš najpotrebniji jer ih je teško prodati. I na osobnoj potrošnji. To su dva elementa koja se najsporije sada oporavljaju. Sve ostalo u strukturi BDP-a raste, npr. izvoz. A ja između izvoza i štancanja tisuća i tisuća stanova biram izvoz i tu Hrvatska napreduje iz mjeseca u mjesec. I vjerujemo da će se ti trendovi nastaviti u sljedećoj godini i da će doći do preokreta, da ćemo imati pravi rast BDP-a - kaže Milanović prema čijem mišljenju u  vrijeme bivših vlada "nije vođena nikakva politika".

- Trošilo se dok se moglo i dok je Bog hodao po zemlji, ali sad je drukčije - zaključio je. 

Na pitanje ne osjeća li ipak da je njegova Vlada odgovorna za 11 kvartala gospodarskog pada, premijer Milanović odgovorio je da ne bježi od odgovornosti, ali da mora reći što je bilo ranije, javlja Večernji list. 

- Što smo izgradili u stanogradnji, izgradili smo za sljedećih 10 godina, rekao bih. To više ne može biti motor rasta BDP-a. Hrvatska je rasla na potrošnji tuđeg novca za robu široke potrošnje i za izgradnju stanova. Ovo prvo ćemo i dalje trošiti jer ljudi žive, ali ovo drugo je gotovo. Sljedećih 10 godina Hrvatska mora tražiti nove motore rasta. To je izvoz, to je turizam, to je brodogradnja, ali ne ono što je bilo od 2000. do 2010., to je gotovo. Na tome se Hrvatska ispuhala. I ja vjerujem da je ovo zadnja godina ispuhavanja - rekao je premijer Milanović.

'Nećemo zaoštravati retoriku s Rusijom'

Milanović smatra da nema potrebe da Hrvatska zaoštrava retorike s Rusijom, ali se slaže da je Moskva, kako se izrazio, “prešla određene granice i pravila ponašanja”. Govoreći uoči početka summita EU u Bruxellesu, Milanović je rekao da tek treba vidjeti kakve će sankcije biti i kakav bi bio utjecaj na hrvatske proizvode.

- Kada ste dio neke zajedničke politike, onda morate biti lojalni, ali, naravno, ne ići protiv vitalnih nacionalnih interesa. Mi nećemo zaoštravati retoriku, niti smo to činili. Neko rješenje se mora pronaći - rekao je Milanović.

'Nema čarobnog recepta'

Upitan planira li promjene u Vladi, premijer je odgovorio da je bilo promjena u posljednjih pola godine.

-Tu nema čarobnog recepta i ako itko misli da jedna ili dvije osobe mogu učiniti golemu razliku u pola godine, po meni je to opsjenar, a takav Hrvatskoj ne treba -  rekao je Milanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 238
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori