Obavijesti

News

Komentari 112

"Milanoviću, kreni na nove izbore i ne daj se ucjenjivati"

"Milanoviću, kreni na nove izbore i ne daj se ucjenjivati"
1

Romano Bolković se na Facebooku osvrnuo na odgovore koje je SDP uputio u nedjelju Mostu, o samom Mostu, ali se dosta oštro okomio i na Stipu Petrinu

VIDEO

Na aktualnu političku situaciju i pregovore HDZ-a i SDP s Mostom, komentirao je i Romano Bolković. On se na svom Facebook profilu osvrnuo na odgovore koje je  koalicija Hrvatska raste uputila u nedjelju Mostu, o samom Mostu, ali se dosta oštro okomio i na Stipu Petrinu. Za kraj, poručio je Milanoviću da bi najbolje bilo da se krene na nove izbore.

Njegovu objavu prenosio u cijelosti:

1. Neposredno pred izbore SDP je priznao da nema vlastiti program: u "Globusu" je tim povodom Hudelist pisao o programu koji će napisati ANTUN VUJIĆ, a koji je, u Hudelistovoj interpretaciji, izgledao kao program Syrize; bilo kako bilo, SDP nije imao svoj program.

2. Program s kojim je koalicija "Hrvatska raste" izašla na izbore moguće je pročitati i danas (https://hrvatskaraste.org/program ) i sasvim je jasno već iz prvog čitanja da je riječ o inkonzistentnom štivu pisanom sa sviješću da visokopersonalizirana kampanja koju je vodio Zoran Milanović i stranke koalicije i program koji je ponuđen stavljaju u dubok drugi i treći plan. Uostalom, da je taj program irelevantan, potvrdio je i sam Milanović inzistirajući na domoljublju kao privilegiranom sadržaju svoje kampanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Koalicija Hrvatska raste jučer je poslala odgovore Mostu na svako pitanje koje se od njih tražilo. Rezultat je dokument od čak 192 stranice programskih stavova, koje je lijeva koalicija objavila i na svojoj web stranici.

4. Sramotno je to: na izbore se građanstvu obratiti bez vlastite stranačke definicije ( Vujić program socijaldemokracije za XXI. stoljeće nije napisao ), program koalicije s kojom se na izbore izašlo devalvirati promotivnim uputama Alexa Brauna, ili vlastitog karaktera, tko god da je Milanovića u kampanji vodio, e da bi se u postizbornom razdoblju, vlastohlepno, u par dana ispisale 192 stranice programskih stavova koji nisu bili napisani prije izbora, ergo, nisu izvorni stavovi koalicije "Hrvatska raste".

5. "Hrvatska raste", jasno je, prihvaća i više no što Most traži: umjesto da dostojanstveno zatraži nove izbore, pa ili dobije demokratski legitimitet za ovaj program ili ga naprosto izgubi, SDP s koalicionim partnerima pristaje ne sve što traži lista stranaka koja je dobila 19 mandata, baš kao da je ta aglutinacija disparatnih političkih motiva dobila mandat da svoje ad hoc programe nameće Hrvatskoj. Da stvar bude gora, Most također nema svoj predizborni program, nego, govore to izjave samih članova, zatečeni izbornim uspjehom i pozicijom u kojoj su se nenadano našli, članovi Mosta improviziraju programske prijedloge u vremenu između klauzura, pregovora i međusobnih obračuna. Most nema nikakav program. Nikada ga nije ni imao. Imao je samo jednu misiju: blef. Zauzeti mjesto reformske snage koja bi uistinu mogla ugroziti duopol!

6. Upravo zato jer Most nema nikakav program, a ima samo 19 mandata, HDZ i SDP trebali bi se dogovoriti oko potrebe raspisivanja novih izbora, i ovu heterogenu grupaciju ljudi koje je netko sastavio ne bi li uzurpirao instancu stvarnih promjena - kako sam Petrina uočava - sveo na pravu mjeru. Ta, kako je uopće nastao taj Most? Nije li Petrina još u lipnju mjesecu nakon nastupa Petrova u NU2 govorio:

"Ako je netko prije današnje emisije 'Nedjeljom u 2' u kojoj je gost bio dr. Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića, mislio za njega glasati, vjerujem da se poslije današnjeg iskustva predomislio", napisao je Petrina na Facebooku.

Petrina tvrdi da Petrov "više ne zna niti glumiti namijenjenu 'Zna se' ulogu 'spasitelja'", te ga optužuje da je ukrao dio gospodarskog programa njegove nezavisne liste iz 2011. godine.

"Gospodarski program ne otkriva. Boji se da mu ga netko ne 'ukrade'. Zaboravlja pritom da je on i njegova lista MOST 'ukrao' lakši dio programa Nezavisne liste Stipe Petrina iz 2001. godine, što ga je jedino i izdiglo iz 'Hrastove anonimnosti'", tvrdi Petrina i pita se je li itko u sat vremena emisije od Petrova čuo ijedan jasan stav o bilo kojoj temi koja muči RH.

Okomio se Petrina i na voditelja emisije Aleksandra Stankovića, za kojeg tvrdi da je svom gostu bio i više nego naklonjen. "Hm, ne želim da znam zašto", piše Petrina pa zaključuje kako je nakon gostovanja u "Nedjeljom u 2" jasno da "Petrov jednostavno ne zaslužuje povjerenje birača jer je samo jedan u nizu prevara na političkoj sceni RH".

Dakle, to govori Petrina o Petrovu u lipnju!

Kako je moguće da MOST uopće nastane? Jer, taj Petrina sigurno nije zvao Petrova u koaliciju. Očito, ni Petrov Petrinu, nakon što ga je ovaj izvrijeđao kao trojanskoga konja. Prgomet nije imao autoritet uvezati nikoga ni u što, najmanje u neku treću opciju, jer, što bi Prgomet ikome mogao pred izbore nuditi!? Jasno je da je Most nečiji projekt, jer tri P nikako nisu jedan drugoga nagovarali na zajedništvo. Uostalom, da se odagna svaka sumnja, evo što Petrina misli o Petrovu danas:

"Božo Petrov u povijesti će ostati zabilježen kao politički lik koji je među građanima Republike Hrvatske razbio svaku nadu da je moguće ukinuti postojeći politički duopol HDZ-a i SDP-a. Od izbornog pobjednika pretvorio se u političku tragediju. Bit će zabilježen kao lažov i prevarant. Ako pogledate što sam prije nekoliko mjeseci o njemu govorio, na žalost, ispalo je da je sve to bilo točno. Nije on izmišljen zato da osvoji saborske mandate, što se sad dogodilo, već samo zato da onemogući ljude koji žele mijenjati Hrvatsku."

7. Petrina sam priznaje da je Petrov nečiji projekt, nečija izmišljotina. Ali, kako to onda, ako je Petrina prozreo Petrova još u lipnju, pa cijelo ovo vrijeme bistar kakav jest, a nepotkupljiv kao Savonarola, uopće kreće u koalciju s takvim čovjekom direktive? Shvaćajući da će ga to ubrzo netko upitati, Petrina brže-bolje nudi tumačenje koje nitko još nije tražio:

"Svi znaju kakav sam ja. Svi znaju da ja nikad neću s HDZ-om. Tko im je i zašto savjetovao da me uzmu u Most? Uzeli su me zato da bi glasače uvjerili da Most nije HDZ-ov. Zato sam im trebao" – kaže Petrina.

Da se čovjek rasplače u nastupu neobjašnjiva sažaljenja nad tim poštenim, dobrim reformistom, koji je osvoji naša srca svojom izravnošću i nepotkupljivim poštenjem: samo bi idiot, a u Hrvatskoj takvih ne manjka, povjerovao u idiotizam Petrine, koji nakon što mu je još u lipnju jasno tko je Petrov, ipak iz nekog razloga ulazi u to kolo. Netko je nepoznatim manjima savjetovao da njega uzmu u koaliciju, kao smokvin list čestitosti koji će jamčiti, kao neka paslika Budiše, ovaj put ne domoljublje, već građansku hrabrost!? Buahahahahah, kakvo kretensko tumačenje. Čovjek ide u koaliciju sa zakletim neprijateljem, alegorijom svega što prezire, uz njega je i dojučerašnji Kujundžićev adlatus, pa i HDZ-ovac od položaja, a Petrina, alergičan na hadezeove naciste od rođenja, nema s kime na izbore, pa tko ga pokupi, a on u koaliciju, i eto tako se našao s tim ljudima koji ne znaju jedan drugoga poimence nabrojati, iako ih je samo 19!

Rečeno jezikom Petrine: Ma koga vi to je****, ma*** vam je**** lopovsku?

8. Koga vi to zaje******, Petrina, od koga vi to radite idiote, vi, koji šmirate poštenjačinu na lovici tajkuna kojima onda jebete mater na zadovoljstvo publike koja bi Lakija i Ševu sutra izabrala za ministre, karakteristično tajkuna koji odmah u strogo kontroliranim medijskim uvjetima tumače svoje porijeklo, bogatstvo i nazore - kao da su oni dobili izbore - čim ja plasiram obrazloženje tko je imao veze s udbicom i kako je ovaj eksperiment jednom već prošao u Sloveniji, s istim tim tajkunom i sličnim autsajderom, Cerarom, pa se mislilo da će se i ovdje moći uzurpirati pozicija promjene, to dobro kažete gospodine Petrina, o čemu sam ovako pisao davnih dana, ne jednom:

"Bisogna cambiare tutto, per non cambiare nulla, rečenica je slavnog talijanskog književnika Giuseppe Tomasia di Lampeduse,; popularizirao ju je njegov ne manje znameniti paesano Visconti: If we want things to stay as they are, things will have to change. Valja promijeniti sve, da ne promijenimo ništa. Ovdje je riječ je o političkoj aktivnosti koja je shvaćena kao politička interpasivnost, kao djelovanje koje je promjeni posvećeno tek prividno, a uistinu je priječi. U Hrvatskoj je takvo djelovanje norma: demokracija je u Hrvatskoj farsa kojoj je temeljna svrha stvaranje privida promjene, dok je u stvari sve do toga da se nikakva promjena ne dogodi: građani osjećaju intenzivnu želju za promjenom jedino u smislu da i oni malo budu pri kopanju; u biti, sve bi valjalo ostaviti po starom. Cinično, ali tako je; uostalom, a i zašto bi bilo drukčije: ta, u kojoj to zemlji svaki portir za života može povoljno privatizirati društveni stan, sagraditi klet u goricama i legalizirati bespravno sagrađenu viksu na Viru? Budimo pošteni pa priznajmo: nama nije ni na kraj pameti da budemo pošteni!"

9. Zanimljiva je ta sprega, koju sami odajete, Petrina, projektanata Mosta: ima tu Crkve, koja je nagovarala na Most Australske Hrvate, recimo, koji su mi do reda, da i dalje ostanem u vašem idiomu, jebali mater, čim bih u komentarima doveo integritet i samoniklonst Mosta u pitanje. Jasno je da ih po Australiji, tvrđavi HDZ-a, na sklonost Mostu nije nagovarala Hrvatska Australska Komunistička Partija. To govori još nešto: Crkva je očito projektirala dio alternativnog HDZ-a, je li tako? Točnije: alternativu vodstvu današnjeg HDZ-a, i tu smo već sasvim blizu odgovoru na pitanje: Tko je to vas pokupio i s kojom namjerom? Treba čitati Glas Koncila pa da se vidi da Kaptol nije bio ni najmanje sklon HDZ-u. Dio klera svakako, ali, službena to politika Kaptola ovaj puta nije bila. Neobično je da se alternativa vrhu HDZ-a odjednom nađe u tako časnom društvu kao što je Prgometovo i vaše. Jer, ono što Prgometa i vas spaja, samo je jedno: iskonska mržnja spram Karamarka. Za Prgometa je to jasno: gađao ga je Milijan olovkom, kojom bi Prgomet potpisao koaliciju iste one večeri Milanoviću da nije kompromitiran posjetom Kotromanu. No, koja je bila vaša cijena? Jer, ipak ste vi trebali preći ne preko neke osobne uvrede, već preko osobnog saznanja da je Petrina - njihova instalacija! Znali ste to još 15. lipnja, ali ipak ste s njime ušli u koaliciju, štoviše, vidimo sad, jer sami govorite, sa sviješću da ćete im biti jamstvo da Most nije prohadezeovski projekt! Nevjerojatno je to. Vi znate da je Petrina Hrastov čovjek, znate da je Prgomet iz istog legla samo osobno uvrijeđen, tj. ili je čovjek bez ikakvih ideala i integriteta ili je naprosto vođen resentimanom ali s idealima vašeg ideološkog antipoda, i vi., Petrina, svemu tome usprkos, vlastitoj svijesti o tome da obmanjuje građane, igrate tu ulogu smokvinog lista!? Pa vi ste najgori od sve te trojice, Petrina!

10. Petrov je čovjek koji nije mogao biti svećenik, otišao je u Mostar, dvadesetak puta u životu bio je u Splitu, možda nešto manje u Zagrebu i to je njegov horizont: Metković i pučina. Prgometa je u Zagreb dopelal Hebrang, i u bolnicu i u HDZ, i kad je Prgomet kazao da je zamišljao drukčiji ishod borbe za čelnika HDZ-a, vrh je adekvatno odgovorio, bez potrebe da išta zamišlja: gađali su ga pepeljarom, kemijskom, izbacili iz stranke, poslije i Petrov iz Mosta, i samo ga je sam Milanović spasio: možda ga postavi za predsjednika Sabora, jer je od njega učinio žrtvu koju bi mogao rehabilitirati uz ovih 6-7 vaših pulena. I te dvije priče su jasne: desnica, autentična, no jedna zatomljena, druga ogorčena. Razlika je tek psihološka, dakle za nas irelevantna. Ali - vi? Koja je vaša priča? Jer, Petrina, mi možemo misliti da ste vi provincijski prostak, ali dopustite, mi vas ipak ne vrijeđamo podcjenjujući vas: niste zato idiot, o ne, to nikako! Vi ste vrlo dobro znali, dragi Petrina, zašto ste s ovim ljudima ušli u koaliciju, kao što dobro znadete i koga to kao projektanta tajite, kao što znadete i na čijoj ste lovici u toj koaliciji, kao što znadete i čiji je taj pulen, i čiji su oni drugi donatori, a sve vi njih poznajete, Petrina, ne, niste vi ni glup ni neinformiran ako ste zaokupljen svojom fasadom i maslinama, kako mi kažete, pa kad sve znadete, recite Hrvatskoj istinu o Mostu: Tko vas je sakupio, s kojim ciljem, i kako? Jer netko četvrti jest, netko tko je mogao nešto jamčiti, s nekom moći svojstvenom instituciji, ne osobi. Dobro ste kazali: uzurpiranje mjesta istinske reformske snage. Ali, ne Petrov! Svi vi! Most! Jer niste nikad imali nikakav program, nego ga sad improvizirate, vrijeđajući zapravo Hrvatsku, budući da zemlji pred rasapom nudite ad hoc rješenja nastala za potrebe postizborne farse, teatra sjena kojemu je jedini cilj ustanoviti lijevu koaliciju, samo da bi Tomislav Karamarko dao ostavku.

Ta, taj prijeti lustracijom, taj previše zna, taj bi stvarno mogao nešto promijeniti, ovako ili onako, no moglo bi mu pasti na pamet zatresti stupove društva, evo recimo mogao bi možda pitati i Roglića je li baš sve tako čisto i pošteno, mogao bi i desetine drugih, a samo to je nedopustivo u Hrvatskoj, je li tako Petrina, to zadiranje u društveni casting uspostavljen devedesetih, taj pokušaj uvođenja reda u nered nastao grabežom i pljačkom privatizacije, taj pokušaj restitucije načela zakonitosti u državi koja je nastala na nepravu, na pretvorbenom kriminalu, koji je, nekim čudom, jedini intaktan, dok vidimo da su protagonisti tog lopovluka čak i pravno zaštićeni, imaju licence to kill, a ako tkogod nešto i pokuša promjeniti, jedino čemu se može nadati jest život biološki postojećeg, ali politički i socijalno sasvim isključenog bića. 

Čudno je da su to za vas nacisti, baš za vas koji stalno tu pljačku spominjete, a dio ste alijanse stvorene, kako i sami uviđate, s jedinom svrhom da se posljednji pokušaj uvođenja reda i sankcioniranja tog kriminala, dok protagonisti ne pomru, osujeti. Jer, Petrina, ne, niste vi idiot, upravo obratno: vi sve to dobro vidite i dobro znadete, i apsolutno vam je jasna vaša uloga rentijera poštenja, jedino, pitanje je baš vama: Koliko to poštenje košta?

Vidimo, čitamo, svoju ulogu odlično znadete, pa me zanima, kad ste pri punoj svijesti o Petrovu upravo njemu rentirali svoje nekorumpirano djevičansku čistoću, u ime čega ste to napravili?

Zašto ste pred HRAST i ovu drugu bukvu stavili svoj smokvin list, da se zgodno lugarski izrazim, vi ljudi sa sela volite te prispodobe, pa me možda ipak razumijete: Koja je vaša cijena, Petrina, i dokle mislite šmirati ovu dozlaboga jetinu rolu u ovom šund političkom trileru, u kojemu su svi jebeni udbaši Hrvatske, od ovih koji pokreću listove iako su bankrotirali ili su im pokretači ubijeni pa do njihovih političkih patrona, napeti kao puške koje bi vjerojatno zapucale samo ako Karamarko, nekim čudom, postane mandatar vlade?

Vidite, Petrina, puno je pitanja, a vi se bojite pitanja, vi odgovarate jedino u brižnonadziranim uvjetima vaših medija. Znate vi koji su to mediji, niste vi blesav Petrina, ne nastupate vi tamo gdje biste mogli susresti samoga sebe u nekom pitanju, i onda morali sebi ponajprije, a tek onda nama, ma kako mi znatiželjni bili, odgovoriti na pitanja koja sliku o jurodivom primoštenskom nudistu u bitnom retuširaju: smokvin list na vašem nježniku, e da se ne bi znalo da je Most projekt, onaj je suvišak koji vas je odao. Da ste nastavili s golom istinom, možda bismo kazali: Prostak!, ali bili bi cool. Ovako, Petrina, vi možete još neko vrijeme budalama prodavati taj svoj gard čestitosti, ali ako je netko u ovom trolistu koji je kod Ace promoviran u dva mjeseca pred izbore - kad smo već kod vaših recenzija NU2 - pokvaren, onda ste to vi. Kad bi vas na tren, u nekom kalamburu, usporedili s braćom Karamazov, pa bi Petrov bio Aljoša, vi Mitja a Prgomet Ivan, ispostavilo bi se da Prgomet ima neku ideju ali nema blage veze kako je ostvariti, jer je politički analfabet, Petrov ima vjeru ali je ne smije ispovijediti, dok vi jeste pun strasti, moj usoptali Dmitri Petrina, samo pripazite da u konačnici u gostionicu ne upadne policija pa vas upita o patricidu: jer, netko će od vas braće tog oca Mosta morati zanijekati, a znate kako to ide: Aljoša Petrov će to učiniti kao Petar, Ivan Prgomet će jednostavno slagati, dok bi vi, zbog strasti, u ekstazi mogli progovoriti. Što je katastrofalna greška za čovjeka čija je jedina uloga da brbljanjem obesmisli svaki govor i zatomi smisao: ako prestanete s tom vašom skatološkom glosolalijom, i zaista progovorite, Petrina, mogli bi dokinuti i samoga sebe. Što i ne bi bilo loše.

11. Na koncu, Zorane Milanoviću, umjesto da nakon programa koji stane na poštansku marku ispisuješ 192 stranice iznuđenog priznanja diletantima koji te upitnike smišljaju iznebuha po klauzurama, telefonirajući bližnjima kao "jokeru zovi", kreni na nove izbore i ne daj se ucjenjivati. Naravno, to nema veze, ta sudbina Hrvatske, s temeljnim driveom ovih izbora, a to je ipak dekapitacija Karamarka, je li tako, i tebe, toliko se poznajemo, sve ovo smara kao prokuratora Judeje njegov usud, pa ipak pristaješ na ogavan igrokaz koji će tražiti i tvoju žrtvu, ako ne sad, a ono ubrzo: kakav gospodarski pojas, kakve 192 stranice obećanja koja neće biti ispunjena, jer su ionako iznuđena, dana ljudima koji o vođenju države znaju manje nego ti kad si ulazio u Banske dvore, a to je, sjeti se, zaista minimalno, infinitezimalno malo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji