Obavijesti

News

Komentari 40

Ministarstvo: Grčić nije rekao ljudima da krenu trošiti novac

Ministarstvo: Grčić nije rekao ljudima da krenu trošiti novac
1

"Ovo svakako nije 'poziv na trošenje' već samo interpretacija raspoloženja i očekivanja potrošača", ističu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

VIDEO

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije poslali su reakciju na medijske napise u kojem su naveli kako potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za medije povodom rasta BDP-a od 1,2 posto nije "pozvao građane na trošenje".

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

Nakon konferencije za novinare potpredsjednika Vlade Branka Grčića te ministara Miranda Mrsića i Darka Lorencina o najvećoj stopi rasta BDP-a od 1,2% nakon izbijanja ekonomske krize u nekim medijima netočno su preneseni dijelovi izjava potpredsjednika Grčića vezano za rast osobne potrošnje, odnosno potrošnje građana i kretanje indeksa potrošačkog optimizma. Nažalost, na bazi netočnih izvornih informacija uslijedili su i komentari koji ne odražavaju smisao izjava iznesenih na konferenciji za novinare. 

Pri tome posebno mislimo na tzv. "poziv građanima na trošenje" kojega nije bilo. U interpretaciji kretanja "Indeksa potrošačkog optimizma" kojega izračunava Hrvatska narodna banka (HNB) na bazi "ankete pouzdanja potrošača"*** potpredsjednik Grčić je izjavio (citat):

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Tu je nešto što je najbolji indikator tog osjećaja građana da je došlo vrijeme izlaska iz krize. Ovaj indeks pouzdanja i očekivanja potrošača je najveći od početka krize. Polako se odleđuje taj strah i ta neizvjesnost. Hrvatska ide naprijed! I sad građani osjećaju da možda i neke kune koje su prije stavljali sa strane mogu početi lagano trošiti i povećati kvalitetu svog života. I to je ono što se lagano prepoznaje.“

Dakle, ovo svakako nije "poziv na trošenje" već samo interpretacija raspoloženja i očekivanja potrošača iskazanih upravo od strane građana u anketi provedenoj od strane HNB-a.

Potpredsjednik Grčić je jasno izrazio stav o značaju i doprinosu rasta osobne potrošnje visokoj stopi rasta BDP-a u 2. kvartalu ove godine. 

Rast osobne potrošnje za 0,6% primarno je rezultat rasta neto plaća zaposlenih građana  za 2,3%. A rast neto plaća je direktni učinak mjera Vlade vezano za izmjene u porezu na dohodak kojima su povećane  plaće za više od 1 milijun hrvatskih građana.  

Međutim, potpredsjednik Grčić je na konferenciji istaknuo i to da postoji veliki broj naših građana koji na žalost nemaju posao ni plaću i da se Vlada u velikoj mjeri koncentrira na potporu tom dijelu građana. Poruka je bila jasna: "Naša se bitka nastavlja za one koji nemaju posao niti plaću".

Citiramo:  "Ja mogu samo reći da je ovih šest godina recesije bilo jako iscrpljujuće za sve građane i za one zaposlene i posebne za nezaposlene i one koji su izgubili posao.

Ovo je bitka za sve te ljude, ovo što radimo je bitka za vraćanje u onu situaciju u kojoj su bili prije krize, da im se osigura posao, plaća, redoviti prihod i da mogu normalno živjeti u krugu svojih obitelji.

Ovo je dobar put. Neke naznake boljeg stanja imamo, one se najviše vide u rastu osobne potrošnje. Ali pitanje je tko više troši. Vjerojatno oni koji imaju, mi se dalje borimo za one koji nemaju."


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag