Obavijesti

News

Komentari 239

MOST pripremio 18 mogućih scenarija i modela nove vlade

Zbog niza pritisaka da donesu hitne odluke, ali i tvrdnji da je MOST naivno izbacio svoj nedorečeni prijedlog, MOST je odlučio prezentirati moguće scenarije i modele

VIDEO

Zbog niza pritisaka da donesu hitne odluke o modelu nove vlade, ali i tvrdnji da je MOST naivno izbacio svoj nedorečeni prijedlog,  MOST je odlučio prezentirati moguće scenarije i modele koje je pripremio prije izbora te otvoriti argumentiranu javnu raspravu o poželjnim i nepoželjnim modelima vlade.

Na stranicama MOST navodi se kako će svih 18 pripremljenih modela ovih dana biti temeljito raspravljeni u MOST-u, a nadaju se, i u javnosti.

-  Toliko o nespremnosti MOSTA na ovo što se dogodilo! Ali zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove Vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije - poručuju iz MOST-a te dodaju:

MOSTOVE birače ne zanimaju fotelje MOSTOVACA, nego ozbiljne strukturne promjene u državi. To i samo to je cilj u kojeg će idućih tjedana pokušati „pogoditi“ MOST. Ništa iznad (za sebe i svoje članove) i ništa ispod (za Hrvatsku) MOST neće prihvatiti. Građanska odgovornost nije bila samo izaći na izbore, nego i znati na koji način se zlorabe, a na koji način brane povjereni glasovi i zadobiveno povjerenje birača. MOST ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući kao u kasino. Umjesto žetona za velike političke igre, na stolu želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće “prošvercati” preko MOSTA. Takvim sadržajnim, a ne kalkulantskim opcijama vrijeme ide na ruku - poručuju.

Za sada je na stranicama MOST-a obrazložen jedino model velike koalicije opisan i kao danas antireformski nepoželjan model Vlade.

Podsjetimo, na veliku koaliciju HDZ nije pristao,  dok je predsjednik SDP-a rekao da bi usvajanje tog modela bilo varanje njihovih birača.

"Hrvatskoj su potrebne stvarne strukturne promjene, a ne površinska kozmetika. Velika koalicija u sadašnjim hrvatskim uvjetima može se dogoditi samo iz motiva zadržavanja zauzetih pozicija, a promjene bi se tada prikazivale samo na temelju kozmetike, kao što je to bilo zadnjih nekoliko mjeseci pred izbore. Takva velika koalicija nemoguća je danas samo zbog osjećaja barem jedne strane da možda ipak može dosegnuti barem kakvu-takvu Vladu bez one druge strane.

Ali da su na ovim izborima lijeva i desna opcija dobile po 40 mandata, a da je MOST osvojio 50 saborskih mjesta, danas bismo u Hrvatskoj imali veliku koaliciju drugi dan nakon neslužbene objave izbornih rezultata. Nijedna opcija ne bi pristala dati svoj manjinski „paket ruku“ za provođenje strukturnih reformi većinskom MOSTU. Sigurni smo da bi u takvom slučaju predizborna retorika podjela bila zaboravljena brže negoli se sada MOSTU daje vremena da obrazloži što je to zapravo prijedlog Reformske vlade. I tu svoju veliku koaliciju pravdali bi svojom zabrinutošću za državu, zbog čega trebaju zatomiti svoje međusobne napetosti i prevladati nepovjerenje. MOSTU ne bi dali svoje glasove, jer tada bi MOST trebao njih, a ne (kao sada) oni MOST.

Velika koalicija danas bi u Hrvatskoj bila upravo antireformsko spašavanje pozicija. Nikakvu bitnu reformu danas dragovoljno ne bi proveli HDZ i SDP zajedno. Pat pozicija je iznenadna šansa da na reforme jednostavno pristanu zbog samih sebe! Onaj tko na njih ne pristane, ne igra se samo svojom osobnom pozicijom u stranci, nego budućnošću stranke do razine početka nestajanja, a trend će početi već na novim izborima. Budući da smo to jasno izrekli, neka se sada udruže i iz inata izvrše strukturne reforme bez MOSTA. Naša misija će biti izvršena", poručuju iz MOST-a.

Ostatak MOST-ova obrazloženje pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.