• Članak
  • Komentari 174
  • Share 82
  • Tweet1

Vlada je i službeno potvrdila: Otkazali smo kolektivni ugovor

Otkazivanje TKU-a je avanturizam. Ako dođe do toga, štete će biti enormne i snosit će ih građani ove države jer će stvar završiti na sudu, tvrdi čelnik Matice sindikata

Ponedjeljak, 17. 9. 2012. u 12:34    Piše: Tajana Gvardiol

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici otkazala Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, nakon čega će uslijediti razgovori s novim pregovaračkim odborom o novom ugovoru kojeg će, prema Zakonu o reprezentativnosti, činiti 11 sindikata. Tako je i najavio u ponedjeljak ministar rada Mirando Mrsić gostujući u emisiji 'U mreži prvog' na Hrvatskom radiju.

- Temeljem članka 23. zbog pogoršane gospodarske situacije raskinut ćemo TKU. U pregovorima smo sve probali, nudili smo i arbitražu, ali su sindikati to odbili - rekao je Mrsić. 

Navodno je Vlada htjela upravo danas ili sutra otkazati ugovor jer to znači da ne bi morala isplatiti božićnicu za 2012. godinu budući da bi produljeno trajanje Kolektivnog ugovora trajalo do 17. ili 18. prosinca.

No, valja napomenuti, kako sindikati neće moći ići u štrajk sve dok ne istekne taj rok.

 - Otkazivanje kolektivnog ugovora je čisti avanturizam. Ako dođe do toga, štete će biti enormne i snosit će ih građani ove države jer će stvar završiti na sudu, a odgovorni će biti oni koji sada ne slušaju - rekao je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić, koji je također bio gost radijske emisije.

U raspravi koja je povremeno podsjećala na svađu u kokošinjcu, kako javlja tportal,  Ribić je ministra Mrsića optužio za nedostatak dijaloga u pregovorima i nespremnost Vlade da napravi iti jedan milimetar ustupka, dok mu je Mrsić uzvratio kako se Vlada svakodnevno susreće s kolektivnim ugovorima u kojima se određena prava vraćaju nakon nekog broja godina i da tako više ne može.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: zoran milanović, vilim ribić, temeljni kolektivni ugovor, sindikati, sindikalisti, mirando mrsić, kolektivni ugovor, javne službe

Izdvojeni komentari 174 komentara Pogledaj sve komentare
17.09.2012., 18:46

Emanuella: a da ta nesposobna vlada sebi sreže plače, prijevoze i ostali luksuz? jučer gledam keruma u nedjeljom u 2 i lijepo on potvrdi kako je od 300 i nešto sati koje je trebao odsjedit u saboru odsjedio samo 8! ali lijepo su mu sva 300 i neka sata plačena... e pa što takvima ne uzmete NEZARAĐENE PLAČE??

17.09.2012., 17:47

manky : "Temeljem članka 83. zbog pogoršane gospodarske situacije članovima vlade,ministrima,županima,gradonačelnicima i ostalim predsjednicima općina i gradskih vijeća smanjujemo plaću za 40%"-kada ovo budete rekli i proveli onda ćemo teret krize podnijeti svi a ovako samo mali ljudi

17.09.2012., 13:28

ikhakeri: bravo eibiću dok god oni kupuju bembare s grijanim sjedalima novca ima i ne dajte se radnik je na prvom mjestu svaka čast

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar