Obavijesti

News

Komentari 299

Branitelji napustili Sabor jer im Leko nije dao riječ, neki plakali

Branitelji napustili Sabor jer im Leko nije dao riječ, neki plakali
5

Leko je odbio zahtjev HDZ-a te im savjetovao da pročitaju saborski Poslovnik u kojem stoji objašnjenje zašto se branitelji u Hrvatskom saboru ne smiju izjasniti

VIDEO

Ni sat i pol nakon što je počela sjednica Hrvatskog sabora, zastupnici nisu započeli raspravu koja je bila planirana - o izvješćima o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te provedbi istoimenog Fonda. 

Štoviše, predstavnici branitelja, koji su došli pratiti raspravu na kraju su napustili sabornicu. Neki su i plakali.

A sve je počelo kad su se HDZ-ovci na početku sjednice pobunili protiv odluke predsjednika Sabora Josipa Leke da se predstavnici branitelja ne smiju obratiti i iznijeti svoje stavove.

- Dozvolite da u desetominutnom obraćanju iznesu svoje stavove, težnje i ciljeve kako bi ova specifična situacija koja je već 102 dan pod šatorom u Savskoj 66 napokon bila jasna i hrvatskim zastupnicima koji puno puta nisu imali razumijevanja za tu populaciju - tražio je Josip Đakić. Istovremeno, Laburist Mladen Novak tražio je stanku zbog okolnosti u tvornici RIZ Odašiljači.

"Pročitajte Poslovnik i bit će vam jasno"

- Nadam se da će i branitelji iskazati razumijevanje za ovu situaciju s obzirom da je riječ o daljnjoj raspodjeli - rekao je Novak.

Leko je odbio zahtjev HDZ-a te im savjetovao da pročitaju saborski Poslovnik u kojem stoji objašnjenje zašto se branitelji u sabornici ne smiju izjasniti. Novaku je odobrio stanku te je ovaj za desetak minuta bio na govornici.

- Oduzima se državna imovina, ljudi ostaju bez svojih elementarnih prava i na kraju krajeva evidentno je da je u pitanju pogodovanje - rekao je Novak te objasnio kako su u stranku dan ranije dobili pismo radnika RIZ-a kojim su ih obavijestili da su DUDI i CERP u međuvremenu dali u posjed dionice nekoliko poduzeća, između ostalog i RIZ-a privatnim osobama u ime obeštećenja za oduzetu imovinu od strane bivše države. 

Zaključak je u svom stilu donio Boro Grubišić (HDSSB).

- Prošli put sam Državni ured za upravljanje državnom imovinom sukladno svom nazivu DUDI nazvao - država u državi, a CERP Centrom za rasprodaju hrvatske imovine, što u neku ruku na kraju krajeva i je. Nadam se da neću danas dobiti opomenu zbog toga - rekao je Grubišić. 

"Stvorili državu, a nemaju pravo govoriti"

Nakon rasprave o RIZ-u zastupnici su trebali nastaviti s izvješćima o braniteljima. No, Šuker je tražio novu stanku inzistirajući da predstavnik branitelja Đuro Glogoški dobije riječ. Leko mu je stanku odobrio, a Šuker je po povratku dobio riječ. Ne i Glogoški.

- Čitajući članak 129.u stavku 3. kaže "na sjednici može održati govor i strani državnik kao gost". Da, tu stoji samo strani državnik, a onda bismo mogli reći da oni koji su stvorili Hrvatsku državu, oni koji su dali dio sebe u temelje Hrvatske države, da se njima ne može dozvoliti da govore u Visokom domu zaključio je Šuker, a Leko ostao pri svome, ponudivši svima svoju fotelju.

- Moramo imati unaprijed standard utvrđen inače ćemo se pretvoriti u debatni klub. Ne bih htio to. I neću sudjelovati u tome. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora. Uvijek - rekao je Leko nakon čega su branitelji napustili sabornicu, a uskoro i Markov trg.

Jedan od branitelja čak se i rasplakao.

- Nakon svega što smo prošli - govorio je u suzama Šefik Orlić te dodao:

- To je ta manjina koja je dala zdravlje za domovinu.

"Sabor ignorira građane"

Glogoški je poručio kako je Sabor pokazao da ignorira hrvatske građane.

- Vidjeli ste što će biti s radnicima RIZ-a, Ine, Imunološkog. To nije budućnost kakvu su hrvatski branitelji željeli hrvatskom narodu - rekao je. 

Dok su branitelji napuštali Sabor, zastupnici su u sabornici počeli raspravu o izvješćima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 299
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca