Obavijesti

News

Komentari 79

Na raspravu u Sabor došlo je svega tridesetak zastupnika

Na raspravu u Sabor došlo je svega tridesetak zastupnika
5

Zakon o civilnoj zaštiti: Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniju pokazalo se da postojeći izvori financiranja nisu bili dostatni za plaćanje troškova

VIDEO

U Sabor je na raspravu o prijedlogu Zakona o civilnoj zaštiti stiglo nešto više od 30 zastupnika. Navedeni Zakon je podloga za reformu sustava zaštite i spašavanja, te nastavak njegove decentralizacije kojim se pojednostavljuje procedura, utvrđuje nadležnost za zapovijedanje snagama na svim razinama sustava te smanjuje broj zapovjednih i koordinacijskih tijela u sustavu civilne zaštite

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniji pokazalo se da postojeći izvori financiranja nisu bili dostatni za plaćanje svih troškova, pa Zakon predviđa osnivanje izvanproračunskog fonda za troškove operativnih snaga civilne zaštite. Novac za tu namjenu prenosi se iz godine u godinu, što bi trebalo osigurati efikasniji odgovor na eventualne slične katastrofe u budućnosti. 

Oporba je složna da sustav koji je sada birokratiziran i time praktički blokiran treba mijenjati. Branko Hrg (HSS) napomenuo je da se trenutno ne zna tko što treba raditi što se pokazalo tijekom poplava. 

- Građani su se bolje samoorganizirali nego što se sustav organizirao - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zanimalo ga je li Zakon usuglašen sa Udrugom gradova jer će lokalna samouprava morati izdvajati financije za eventualne nesreće, odnosno podnijeti najveći teret. Oporbeni zastupnici uvjereni su da Zakon neće biti provediv u praksi.

- To je još jedan namet na jedinice lokalne samouprave bez temeljite analize sa središnjom vlašću i ovom Vladom - upozorio je Ante Babić (HDZ). 

Osvrnuo se i na poplave te ustvrdio kako je država na tom primjeru pokazala koliko je bila neorganizirana

- Jedan dan je išao Milanović, drugi dan je išao Vrdoljak, treći dan je išla Milanka Opačić i zapravo nije se znalo gdje je stožer, nije se znalo na koji način funkcionirati tada. Gotovo nakon sedam dana se formirao jedan stožer u Županji - rekao je Babić.

Uzvratio mu je Marjan Škvarić (HNS) koji je upitao što je radila lokalna samouprava. 

- Možda je to jako popularno kod nas da nam je sve netko kriv na vrhu. Što se tiče Slavonije zaista bih pitao gdje je bio prije svega župan, gdje su bili drugi na razini da oni od prvog dana nisu napravili ono što i po zakonu prijašnjem, a naročito sada je bila njihova obaveza - pitao je Škvarić.

Nezavisni Branko Vukšić prisjetio se zajedništva civilne zaštite iz ranijih vremena koji je djelovao pod parolom "ništa nas ne smije iznenaditi". 

- Zašto je civilna zaštita kakvu smo poznavali prije ukinuta? Zbog straha od organiziranih građana, samo zbog toga. Svjesno je ukinuta - ustvrdio je Vukšić. 

Upozorava da nećemo napraviti ništa ako će civilna zaštita biti organizirana kao što je bila zadnjih godina.

Prihvaćeno izvješće o poslovanju HRT-a

Sabor je većinom glasova zastupnika prihvatio izvješće o poslovanju HRT-a. Uz 97 glasova za i četiri suzdržana prihvaćen je i zaključak Kluba HDZ-a kojim se glavni ravnatelj javne televizije obvezuje da u roku od 14 dana od donošenja zaključka Saboru dostavi izvješće u kojem će biti sadržani podaci o ukupnom iznosu sredsatva utrošenih za plaće i druga primanja na Hrvatskoj radioteleviziji te prikaz pojedinačnih iznosa bruto i neto plaće po pojedinim radnim mjestima polazeći od glavnog ravnatelja HRT-a, članova ravnateljstva HRT-a, nositelja upravljačkih funkcija te glavnih urednika i urednika programa i emisija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor