Obavijesti

News

Komentari 1272

Hrvatska je odabrala Europu: 'ZA' glasovalo je 66 posto ljudi

Hrvatska je odabrala Europu: 'ZA' glasovalo je 66 posto ljudi
51

Hrvatski građani su se u nedjelju, unatoč rekordno slabom odazivu, izjasnili za ulazak u zajednicu s 27 europskih država. U zemlji nije bilo velikog slavlja i euforije

VIDEO

Pjesmom “Insieme, unite Europe” (Zajedno, ujedinjena Europa) talijanski pjevač Toto Cutugno pobijedio je prije 22 godine na Eurosongu u Zagrebu. U nedjelju se njegova pjesma vrtjela na radiopostajama nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo kako su građani Hrvatske, sa 66,2% glasova za i 33,1% glasa protiv, odabrali put u Europsku uniju. Cijeli državni vrh, koji se okupio u Saboru i nestrpljivo čekao rezultate, odahnuo je, ali ipak, nisu bili u euforiji. Svjesni su da je odaziv bio iznimno slab, lošiji nego u Mađarskoj, koja je do nedjelje bila neslavni rekorder sa svega 45,6% izašlih na referendum o EU. Odsad je to Hrvatska s 43,6%. Premijer Milanović istaknuo je važnost odabira hrvatskih birača.

- Hrvatska je odlučila, čestitamo svima! Ovo je povijesna odluka i prvi put u našoj povijesti ovako veliku odluku donijeli smo sami. Ovo je možda okretni moment u našoj povijesti. Odsad za svoje odluke odgovornost snosimo sami - rekao je Milanović.

- Dobra večer, ali i dobro jutro svima. Dolazi novi dan, novo poglavlje za Hrvatsku. Hrvatska ostaje svoja na svome, ali sa širim vidicima i mogućnostima - rekao je predsjednik Sabora Boris Šprem.

- Bio je ovo dan od velikog značaja za Hrvatsku, a isti takav je i rezultat. Hrvatska može i zna, a današnja odluka odredila je RH kao europsku državu. Zahvaljujem i svima koji su izašli na referendum i glasali protiv - završio je predsjednik Ivo Josipović i nazdravio šampanjcem s ostalim političarima u prilično mirnom i tihom okruženju u Saboru. Slavilo se uz kanapee i glazbu gudačkoga kvarteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ma, možda bi se i zapjevalo da je atmosfera malo drugačija. Što se tiče moje osobne koristi, siguran sam da će oni u EU koji probaju moje maslinovo ulje nastaviti ga i kupovati - rekao je bivši predsjednik Sabora Luka Bebić komentirajući dozirano veselje.

- Sve dalje će ovisiti o nama. Odaziv i nije bio tako slab jer oni koji su mislili izaći su i izašli - uvjerena je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Njen optimizam nisu dijelili euroskeptici.

- Neprihvatljiva je činjenica da je tako mali broj birača izašao glasati. Ovo je poraz slobode i neovisnosti - kazao je Željko Sačić, najavivši nove aktivnosti.

15. siječnja 1992. - Uspostava odnosa s Europskom unijom

Većina zemalja članica Europske unije tada je priznala Hrvatsku kao neovisnu državu. Nakon toga počeli su se razvijati odnosi s EU.

24. studenoga 2000. - Pregovori o pridruživanju EU

Na Zagrebačkom summitu započeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan u svibnju 2001. u Bruxellesu.

21. veljače 2003. - Podnijeli su zahtjev za članstvo

Hrvatska je 2003. u Ateni podnijela zahtjev za pristupanjem EU iako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije stupio na snagu.

20. travnja 2004.  - Pozitivna ocjena

Na temelju odgovora na Upitnik dobili smo pozitivno mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU. Ubrzo je usvojeno i Europsko partnerstvo za Hrvatsku.

18. lipnja 2004. - Status kandidata

Hrvatska je dobila službeni status kandidata za članstvo, no zbog, prema mišljenju EU, nedovoljne suradnje s Haškim sudom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, početak pregovora je odgođen.

3. listopada 2005. - Počeli pregovori

Pregovori su otvoreni nakon što je Haag potvrdio suradnju Hrvastke sa sudom. Nakon toga počela su se otvarati poglavlja i usklađivati s EU.

10. lipnja 2011. - Zatvaranje pregovora

Jose Manuel Barosso je u ime Europske komisije predložio zatvaranje pregovora s Hrvatskom, a ubrzo je to potvrdilo i Europsko vijeće.

9. prosinca 2011. - Potpisan ugovor

Hrvatski predstavnici su u Bruxellesu potpisali Ugovor o pristupanju EU, u kojem stoji kako bi 1. srpnja 2013. trebala postati članica EU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1272
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.