Obavijesti

Kolumne

Komentari 181

Nakon kolone u Vukovaru, sad HDZ prisvaja i Oluju u Kninu

Nakon kolone u Vukovaru, sad HDZ prisvaja i Oluju u Kninu
1

"HDZ, narod i branitelji bit će na jednoj strani, a premijer Zoran Milanović na drugoj", poručili su iz vrha HDZ-a, određujući se prema dvije proslave obljetnice akcije Oluja.

VIDEO

Imali smo dvije kolone na komemoraciji u Vukovaru, kada je HDZ odlučio bojkotirati službenu povorku s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem i poveo samo svoju "vukovarsku kolonu".

Imat ćemo i dvije komemoracije u Jasenovcu, jer je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila tamo otići sama, gotovo inkognito na jučerašnji dan proboja logoraša, kako ne bi morala u nedjelju sudjelovati na službenom protokolu s premijerom Zoranom Milanovićem.

A po svemu sudeći, imat ćemo i dvije odvojene proslave Oluje, jer je HDZ već najavio kako će njegovi čelnici petog kolovoza biti samo u Kninu, ali ne i u Zagrebu na svečanom mimohodu. "HDZ, narod i branitelji bit će na jednoj strani, a premijer Zoran Milanović na drugoj", poručuju ovih iz oporbene stranke.

A to je najvažnije od svega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naša i njihova proslava

Najvažnije je da se Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović pod svaku cijenu distanciraju od svakog službenog događaja koji uključuje Zorana Milanovića. I da upravo svoju ceremoniju proglase onom domoljubnom, jedinom hrvatskom, narodnom i braniteljskom.

Za razliku od one državne, Milanovićeve, protunarodne. 

Sve to je opet na tragu huškačkih parola o vlasti koja ne voli Hrvatsku i nikad se nije pomirila s njezinom samostalnošću, zbog čega se koristi svaka prilika da se inscenira zasebna proslava.

U Vukovaru, u Kninu, u Jasenovcu, posve svejedno.

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru se nalazila u onoj hadezeovoj koloni, još kao njegova predsjednička kandidatkinja, da bi kao predsjednica Republike pobjegla čak i od svečane komemoracije u Jasenovcu, najavljujući da će u nedjelju poslati svog izaslanika.

Toliko o tome da HDZ ne želi podjele.

HDZ samo u Kninu

Bez obzira što je upravo Kolinda bila ta koja je predložila dvije proslave obljetnice Oluje, četvrtog i petog kolovoza, Karamarko danas tvrdi da će se HDZ pojaviti samo u Kninu, kao svojoj izbornoj utvrdi, dok Kolindi prepuštaju da "sama odluči kako treba postupiti".

Da joj Karamarko ne bi morao sve nacrtati.

Pritom se u HDZ-u posve otvoreno rugaju Milanoviću da ga je strah ponovno se izložiti zvižducima u Kninu, ali istodobno im ne pada na pamet apelirati na građane da se suzdrže od zviždanja hrvatskoj vlasti na proslavi oslobođenja Knina. Uostalom, zašto i bi kad oni sami taj događaj koriste za udar na "nedomoljubnu vlast".

Samo su jedni pravi Hrvati

Uglavnom, što se u javnosti glasnije upozorava da se ovakve manifestacije ne smiju koristiti za politikantske obračune, to Karamarkov HDZ bezobzirnije grabi svaku priliku da upravo to učini.

Da podijeli kolone, odvoji komemoracije, prisvoji proslave.

Da još jednom podijeli društvo na "nas" i "njih". Na one koji se nazivaju pravim Hrvatima i na one druge. Na "narod, branitelje, domoljube" i na one koje se takvima ne smatra.

Da prisvoji vukovarsku žrtvu i kninsku pobjedu, te da se preko predsjednice Kitarović separira od Jasenovca.

Time ne pokazuje samo koliko malo drži do sadašnje vlasti, što je legitimno, već i koliko malo drži do same države i njezinih institucija.

A onda, kao da sve to nije dovoljno nakaradno, sve to ukrašavaju ciničnim pozivom na zajedništvo, konsenzus, okupljanje. 

Po starom i više puta iskušanom modelu: ili ste s nama ili ste protiv nas.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu