• Članak
  • Komentari 74
  • Share 33
  • Tweet

Nakon rastave majka i djeca ostaju u stanu, a otac leti van

No, ako si taj otac i bivši muž ne može osigurati stan, majka s djecom dužna mu je, u skladu s mogućnostima, plaćati najamninu, stoji u nacrtu Obiteljskog zakona

Četvrtak, 09. 5. 2013. u 08:49    Piše: Bojan Terglav , Marcela Bratović
Nakon rastave majka i djeca ostaju u stanu, a otac leti  van Fotolia

Prema nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona, koji je objavljen na stranici Ministarstva socijalne politike i mladih, kako bi se spriječile nepromišljene i brze rastave brakova u kojima su djeca maloljetna, na šest mjeseci će se onemogućiti rastava bračnim partnerima koji se nisu sporazumjeli o njezinim pravnim posljedicama za djecu. 

Partneri bi u tom razdoblju trebali potražiti pomoć obiteljskog medijatora, koji će im pomoći da postignu sporazum o planu roditeljske skrbi, kao i pomoć bračnog terapeuta radi prevladavanja bračne i partnerske krize. Savjetovanje i medijacija bit će obvezni.  

Nadalje, osim izravnih susreta predviđaju se i drugi načini kontakata roditelja i djece koji ne žive zajedno. Koristio bi se termin "održavanje osobnih odnosa", što podrazumijeva komunikaciju mobitelom, skypeom, dopisivanjem, slanjem darova i slično. 

Unuci koje su uzdržavali djedovi i bake, morat će vratiti 'uslugu'

Kako javlja Večernji list, kad je o uzdržavanju riječ, predviđa se uvođenje recipročne obveze uzdržavanja u odnosu na baku i djeda. Naime, baka i djed sada su pod određenim pretpostavkama dužni uzdržavati unuče, ako to ne radi roditelj, no punoljetni unuci nemaju takvu obvezu prema baki i djedu. Po načelu solidarnosti, radna skupina zagovara uvođenje jednake obveze punoljetnim unucima koje su uzdržavali baka i djed.

Institut zaštite obiteljskog doma

Također, uvodi se institut zaštite obiteljskog doma, prema kojem majka i djeca nakon razvoda više neće moći biti izbačeni na ulicu iz zajedničkog stana već će imati pravo u njemu živjeti sve dok djeca ne postanu punoljetna, bez obzira što pola vlasništva nad tim stanom ima bivši muž. 

No, ovo će se odnositi samo na one roditelje koji imaju u vlasništvu jednu nekretninu koja služi tek podmirenju životnih potreba, odnosno imaju takav stan da se njegovom prodajom ne mogu kupiti dva odgovarajuća stana. 

Ako roditelj koji odlazi iz obiteljskog doma nema novaca i ne može si osigurati stan, roditelj s djecom dužan mu je, u skladu s mogućnostima, plaćati najamninu za drugi stan. Također, novosti su uvedene i u dijeljenje bračne stečevine, javlja Jutarnji list

Za kredite jednog partnera, nakon rastave odgovaraju oba

Za dugove i kredite kojima je nominalno nositelj samo jedan bračni partner nakon razvoda mogu biti odgovorna oba supružnika ustanovi li se da je kredit dignut za obiteljske potrebe i uz znanje oba bračna partnera. 

Opačić: Riječ je o velikoj reformi obiteljskog zakonodavstva

Javna rasprava o ovom nacrtu Obiteljskog zakona bit će otvorena do 8. lipnja, a Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine.

- Riječ je o velikoj reformi obiteljskog zakonodavstva. Uređujemo pitanje razvoda braka. Sada imamo 30 posto konfliktnih razvoda, što je veliki pritisak na pravosuđe. Sankcije će biti na onom roditelju koji ne želi surađivati - rekla je resorna ministrica Milanka Opačić. 

Dodala je kako je izabrala ekipu stručnjaka koji su bili voljni napraviti veliki iskorak. 

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: roditelji, razvod, obiteljski zakon, djeca, bračna stečevina

Izdvojeni komentari 74 komentara Pogledaj sve komentare
09.05.2013., 09:17

podravlje1: a ne nije diskriminirajuči zakon. Zašto pretpostaviti da muškarac odlazi ? Što je s kurvama koje su razorile brakove zbog svoje pohote ? Što je s ženama koje piju i zanemaruju i djecu i obitelj ? Što je s ženama koje su nasilnice u obitelji ? I ako su to manjinski slučajevi ipak ih ima. Nasilnik je nasilnik bez obzira na spol i treba staviti u zakon da se nasilnik (bez obzira na spol) udaljava iz obiteljskog doma ... prikaži sve

09.05.2013., 09:11

martinmg42: majka i djeca ostaju u stanu? ok kuzim za djecu... ALI GDJE JE SAD RAVNOPRAVNOST MUSKARCA I ZENE?? ZASTO BI MUSKO MORALO LETIT VAN?

09.05.2013., 09:11

dr Debelomajmunčin@ Vlajoglavac: što i preostaje s vakovom vladom nego gubitak radnog mjesta,otkaz,neisplata plača i otpremnina,kajla na birou,ovrha na sve živo,prjetnje kamatara, osobni bankrot,kakova dobra boleština,rastava braka dje će letjet lonci i poklopci,brakorazvodna parnica dje će se ogrepst dobro advokati i država,i naposljetku plačanje alimentacije,život na ulici,prosjaćenje,alkoholizam,tablete,osobno samoubojstvo i troškovi pogreba na naš raćun......... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar